Uravnotežen članak u pogledu budućnosti.
Njemačka i Velika Britanija plešu po rubu recesije, Kina i SAD ako nastave trgovinski rat će također upasti u recesiju. To odmah povlači i Kanadu. Dakle 5 najjačih gospodarstava svijeta se može lako naći u banani.
Dakako da će se to kroz određeni period preliti i na Japan I Francusku.
Ali to naše "investitore" na ZSE ne brine. ZSE je sigurna oaza i problemi će nas sigurno zaobići. Nema boljeg od glave u pijesku i nezaštićene guzi_e.
Gledam upravo S&P 500, -2.6% na dan. Ali oni očito ne znaju što rade. Prodaju bezveze. Mi po običaju znamo bolje.
kratko i jasno! i točno!
Uravnotežen članak u pogledu budućnosti.
A sjećam se. Bio sam mlad, kupovo AD plastik, mislim oko 60 (?) i čitao anonimni blog Eclectica. Baš sam se pitao tko će ga zamjeniti.
U Americi se danas situacija stabilizirala
Cijela zapadna Europa je na rubu recesije skoro dvije godine. Dax ne raste dugo vremena. Njemačka autoindustrija je zadnje dvije godine gora od crobexa kao i dosta njihovih bluechipova. Deutche Bank pada godinama.
Jedino što tamo raste su nekretnine a i to teško može više.
Sve ovo znaju i ptice na grani, tako da ne znam zašto bi ovo sada plašilo toliko markete. Bilo je poznato i kad su indexi obarali ATH pa sam mislio da je to odavno uračunato u cijene
Kad svi očekuju recesiju ona tad neće doći. Baš će vam netko šapnuti da je krenula pa će te vi u miru prodati itd… pa sjetite se zadnje recesije, 95% je prodavalo tek na dnu.
Od recesije neće biti ništa, godinu dana sigurno. Nakon toga možemo razgovarati, ja mislim da će baš biti bull tijekom 2020…
Pa 95% vas na ovom forumu ne očekuje recesiju….tako da bi se i mogao s tobom složiti…
marcipan 1.4.2015 15:53
@plavi
uvijek me razvesele takvi pesimistični članci…u kojima neki analitičari laprdaju o propasti…ne samo brodara sipkih tereta, već i naftnih kompanija uslijed recimo pada cijene nafte…ili cijene prirodnog plina…recimo ovi u US više ne znaju gdi bi sve pohranili svu tu silnu naftu i plin…ima da svi tamo koji se bave naftom i plinom bankrotiraju…ili da se obogate kada počnu izvoziti plin u EU…
isto je i sa brodarskim sektorom…stanje je nikakvo…svi to već znamo…vozarine nikakve već nekoliko godina…a ipak, ploviti se mora…jasno, ima i nekih koji bankrotiraju…možda se to dogodi i jadroplovu…a možda i 80% firmi koje su izlistane na ZSE…ne vidim da posluju išta bolje ili gore….
zato se veselim tim pesimističnim osvrtima…jer obično smo onda negdi pri dnu….recimo, kada je cijena barel nafte pala sa 100 $ na 40 $, uvijek će se još naći netko tko će vikati da ide na 20$…a istovremeno taj netko se dobrano krca…
vidjet ćemo…
Nema recesije do 2022. godine prema posebnom kalendaru od 1840. godine.
https://banyanhill.com/18-year-market-cycle-signals-no-bear-market/
Ovi koji su toliko sigurni da nema recesije u 2020….ostat će bez gaća…jer su nedokazni…pored zdravih očiju ne vide drvo od šume…a onda će ugasit profile…
Marcipan je tu na poslovnom od 2006…na buezi od 2002….dok su se neki od vas igrali u pješčaniku…marcipan je mešetario na burzi…
Toliko o tome dečeci…