Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Čitam CC od IROBOT,to su oni što prave male robote usisavače,spomenuli su tafrife na konferenciji kao problem ravno 29 puta,imaju pad prihoda i smanjeni guidance zbog tarifa,jednostavno su morali ili će podignuti cijene svojih(ionako prilično skupih) proizvoda 25%.

Kina će osjetiti posljedice tarifa,ali će i USA,proizvodnja će se prebaciti u nekoj drugoj državi,kao što već spomenuti IRBT radi,za neke dijelove barem.
Dakle,najbolje što se Trump može nadati od svega je da ispregovara što bolje ustupke za svoje kompanije,da iskoriste u većoj mjeri rastuće tržište od 1.4 milijardi ljudi.

"Only dead fish swim with the stream"

Znate li kako se financira uvoz (pa makar najjeftiniji na svijetu)? Dugom. Sad pogledajte dug SADa, ali i Japana i većine drugih razvijenih zemalja pa će vam biti jasno koliko je ovaj ekonomski model neodrživ. Kina se strašno razvila u zadnjih 30 godina, ali na teret Zapadne srednje klase, ne Zapadnih Elita koje su bogatije nego ikad. Ovaj koncept razvoja je došao svom logičnom kraju, a Trump i tarife su samo početak tog kraja. Ako ovo ne uspije uspostaviti ravnotežu, narodi Zapada će birati sve ekstremnije opcije dok ne dobiju što žele, trend koji je već jasno vidljiv.
Ako ste pametni nadat ćete se da Trump pobijedi u trgovinsko ratu jer inače ono što dolazi nakon njega neće biti dobro za nikoga…

Trumpova politika ima sve vise pristasa u USA,cak i medu demokratima.Ima veliku podrsku i u EU i drugim zemljama razvijenog svijeta.
On nece niti smije,niti treba , popustiti .Makroekonomski podaci za USA su sve bolji i bolji,barem u odnosu na sve druge razvijene zemlje.
Izbori za godinu dana ce pokazati,po meni,da ga vecina amerikanaca podrzava.

Na gornji post,prvi dio barem nemam ništa posebno za dodati,jasno je za vidjeti iz grafa USA duga da isti nezaustavljivo raste,iz godine u godinu,uključujući i Trumpovu eru…slično je i sa Kinom,nove tarife dovode neizbježno do novih stimulacija i još većeg duga.
Do kad će trajati takva situacija i posljedice ne zna nitko,može FED još i 10 g održavati ovakvo stanje a možda sve pukne i puno brže..tko to zna…

Ono što želim reći da Trump ne može pobijediti u ekonomskom ratu jer pobjednika nema,sve je povezano,eventualni krah Kine bi doveo do ozbiljne krize i na zapadu.
Još jednom ponavljam da je glavni cilj ove predstave dobiti ustupke i otvaranje Kine za USA kompanije,a ne učinak koje tobože imaju tarife na USA proračun.
Ima naravno još USA puno asova u rukavu,kao npr da kontrolira dobar dio energetskih resursa,kao što i sam pišeš,pod pretpostavkom da preuzme kontrolu nad Iranom i VE,Rusija i nema tako velike zalihe nafte kao što se to obično misli.
U nekim je tehnologijama zapad je i 20 godina ispred Kine…
Mislim da Trump radi i veliku štetu prema saveznicima,kakav je to nepouzdani partner koji sutra može zatražiti nova pravila igre?Kina,Japan,Kanada Meksiko,EU,Japan…ne mogu ni nabrojiti na koga je sve krenuo Trump.Samo zato jer to može.Logično je da će “ugrožene”države tražiti nove alternative i saveznike,posebno ako Trump osvoji i drugi mandat.

Gospodarski pokazatelji su bili odlicni i u Obamino doba,btw duga i rasta,po svemu sudeci Trump je nabio dvostruko vise deficita nego Obama,a znamo u kakvom je stanju bila drzava kad je zapoceo mandat.

@rambo5
kaže Kina se strašno razvila u zadnjih 30 godina, ali na teret Zapadne srednje klase, ne Zapadnih Elita koje su bogatije nego ikad.

Po mojoj logici, superbogate Zapadne i ine “elite” obogatile su se na račun srednjih, a pogotovo nižih klasa po cijelom svijetu. Kinezi u toj priči nisu presudni niti su uzrok. Uzrok je čista pohlepa i beskrupuloznost. A Trump je zaista pravi predstavnik takvog Zapada.

Potop na azijskim burzama se nastavlja.

Jaka korekcija🙄

Vanka potop, dakle danas naši genijalci kupuju.

Ne može niže 🙂

🙄🙄🙄

Ajmo trampoljubci, market vam vani pada 3%.
Ajmo hvalospjeve kako je to sve dobro sto on radi.

Rambo?

Napomena: Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju dionica. Udijeli koji like, znam da imaš! Vratit ću 100%, majke mi!

Lako za Ramba,prosječni amer je nervozan kad mu indexi padaju,briga ih za bjelosvjetske ali domaće ih boli…tada Trump malo twita i podigne market,mislio sam da će biti još jedno dva dana pada,ali ovo jutros mi miriše na veliki panični gap down na otvaranju da pokupe margine i onda odbijanac.
Naravno,ovo su sve kratkoročni smjerovi.
Market,onaj američki barem je još uvijek jako blizu ATH.Trump samo mora paziti da ne izmakne kontroli u prevelikoj panici.

New Report

Close