Neće trajati još 10 godina. Kada bi se tako moglo peglati ciklus nikad ne bi bilo kriza ni recesija. Sustav ima inherentno ugrađenu krizu odnosno promjenu dugoročnog trenda i od toga se ne može pobjeći. Ciklusi se mogu ublažavati i odgađati, a li se ne mogu izbjeći.
Australija nije imala recesiju 25-30 godina.
Neće trajati još deset. Točno deset.
Može i 3 i 7 i 20.
Nobody really knows.
Ali dok kamate Fed-a budu ispod nekih razina 2.5% i sl. nema zime.
Pazite što vam kažem: kad se objavi dogovor s Kinezima kreću revizije GDP-a naviše od Kine preko EU i to za 2019 i 2020. A dalje što bude.
U svakom slučaju Dow 30k je slijedeća stanica. 1/1.
Kako sam prethodno napisao,azijski indexi zavrsili u lijepom minusu,a po svemu sudeci i burze u EU ce imati “crvenilo”!
Futuresi u USA u minusu.Volatilnost velika.Za iskusne spekulante i daily tradere OK,ali za dugorocne investitore nije dobro,po meni!
Ja sam svaki dan “za ekranom” i trgujem u Aziji i neredovno u USA i svoje greske placam,a “dobre prognoze” donesu novac i zaradu.
Uz duzno uvazavanje,malo su mi djetinjasti savjeti onih “forumasa”koji na stranim trzistima nikada nisu trgovali,a dijele “savjete”!
Dakle,po meni,generalno,visoka volatilnost ce se nastaviti kao i trend pada cijena dionica.
Nekoliko pozitivnih dana nije relevantno za odredivanje trenda.
Kina,naravno zavrsila u minusu danas.
Veliki broj trzista je vec u Bear marketu ili blizu njega.
Dionice u USA rastu vec deset godina.
Ne vidim nikakav trend pada.
Ako govorimo o trendovima na razini vise godina.
Upravo gledanje u ekran svaki dan skracuje horizont pa se onda kratkorocne oscilacije na razini tjedana ili kojeg mjeseca proglasavaju trendovima.
Dionice u USA rastu vec deset godina.
Ne vidim nikakav trend pada.
Ako govorimo o trendovima na razini vise godina.
Upravo gledanje u ekran svaki dan skracuje horizont pa se onda kratkorocne oscilacije na razini tjedana ili kojeg mjeseca proglasavaju trendovima.
Dionice u USA su imale koncem godine “najcrnji tjedan” ,od velike ekonomske krize tridesetih godina proslog stoljeca.Doista ,”bull run” je trajao dugo ,preko deset godina i sada se ciklus polako zavrsava.
Kineska burza je u godinu dana pala preko 26%,a u tri godine vise od 40%.
DAX index 1 year return – -18.19% itd.
Netko je spomenuo Australsku burzu i kako tamo dugo nema recesije.Doista,ima istine u tome,ali ASX 200 pokazuje da se cijene dionica u zadnjih 5 godina, samo malo promjenila odnosno samo oko 10%.Dakle,vrlo lose trziste za realizaciju kapitalne dobiti,a i porezni sustav je specifican.
Puno su zadnjih mjesec dana pali i USA indexi,ali oni su puno i rasli,za razliku od mnogih drugih burzi u svijetu,ukljucujuci ZSE.
Turbulentna vremena su pred nama,s tim da se i pri padu burzi moze zaraditi,ali morate imati posebna znanja i vjestine te iskustvo sa financijskim izvedenicama,PUT-om,inverse ETF(kao NYSEMKT:SH,NYSEMKT:TZA i sl).
Bisakovi, jedno pitanje za Vas. Ako stvarno dođe do veće korekcije u USA, gdje će se parkirati sav silni kapital koji je napuhao tu burzu do neslućenih razina? Kina, Indija, emerging markets? Nema šanse. EU, Japan? Tu će tek biti pravog sr…nja tako da isto nema šanse. Bonds? Bojim se da 3% neće biti dosta. Gdje onda? Bitcoin? 🙂
@Rambo 5
Novac ce ici znatnim djelom u drzavne obveznice.Dijelom na stednju (ovisno o kamati),a dijelom u nekretnine i razne robe,zlato itd.Ne vjerujem u kriptovalute.Trgovat ce se na FOREX-u valutama itd.Trgovat ce se fin. izvedenicama,,reverse ETF itd.
Ma,ostat ce puno novca i “zarobljenog na burzi” “da ceka bolje dane”.
Dobre,dividendne dionice ce naci svoje kupce na razini P/E 3-10%.
Svaki ciklus ,pa i krize i depresije ne traju vjecno.Mislim u prosjeku 1-3 godine “u novije vrijeme”!
Do krize ne mora doci ove godine,ali vjerujem da ce u naredne 1-2 doci do krize,ali ona ne mora biti intenziteta kao ona 2008 godine ili azijska kriza 1990-2000,jer su banke u boljem polozaju,a i regulativa trzista je jaca.
Vidjet cemo sto ce i kako biti!Mozda sam i u krivu?
@Rambo 5
Novac ce ici znatnim djelom u drzavne obveznice.Dijelom na stednju (ovisno o kamati),a dijelom u nekretnine i razne robe,zlato itd.Ne vjerujem u kriptovalute.Trgovat ce se na FOREX-u valutama itd.Trgovat ce se fin. izvedenicama,,reverse ETF itd.
Ma,ostat ce puno novca i "zarobljenog na burzi" "da ceka bolje dane".
Svaki ciklus ,pa i krize i depresije ne traju vjecno.Mislim u prosjeku 1-3 godine "u novije vrijeme"!
Do krize ne mora doci ove godine,ali vjerujem da ce u naredne 1-2 doci do krize,ali ona ne mora biti intenziteta kao ona 2008 godine ili azijska kriza 1990-2000,jer su banke u boljem polozaju,a i regulativa trzista je jaca.
Znači do krize tek sljedeće ili one još iza sljedeće godine pa ti svakodnevno barem 5 puta podsjećaš ovdje da je “gotovo”?! Ne žimku…
@Rambo 5
Ma,ostat ce puno novca i "zarobljenog na burzi" "da ceka bolje dane".
Svaki ciklus ,pa i krize i depresije ne traju vjecno.Mislim u prosjeku 1-3 godine "u novije vrijeme"!
Znači do krize tek sljedeće ili one još iza sljedeće godine pa ti svakodnevno barem 5 puta podsjećaš ovdje da je "gotovo"?! Ne žimku…
[/quote]
Jedno je kriza i pad bdp-a, a drugo bear market. Bisakovi govori da je bear market već krenuo a recesija još nije. Čovjek ne piše bez argumenata i ne druka. Pridonosi forumu, nije zavrijedio da ga se omalovažava pa makar mu se prognoze i ne obistine. Ko od nas išta sigurno zna, a pogotovo budućnost.