Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

http://www.seebiz.eu/wall-street-indeksi-skocili-vise-od-3/ar-187306/
Powell je kazao ono što je tržište željelo čuti: da je Fed spreman na promjenu politika, da pažljivo prati situaciju i poruke koje tržište šalje. To su dobre poruke za tržište koje su ublažile strahovanja ulagača”, kaže James Athey, direktor u tvrtki Aberdeen Standard Investments.
Pozitivno su na tržište utjecali i podaci s američkog tržišta rada koji ukazuju na stabilan rast gospodarstva.
U prosincu je u SAD-u otvoreno 312.000 novih radnih mjesta, znatno više nego što su analitičari očekivali i znatno više nego mjesec dana prije.
Ulagače je oraspoložila i vijest da će se sljedećeg tjedna nastaviti trgovinski pregovori između SAD-a i Kine.
Posljednji podaci ukazuju na usporavanje rasta kako kineskog tako i američkog gospodarstva, što je, između ostalog, posljedica carinskog rata između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.
Zbog toga analitičari smatraju da bi Washington i Peking mogli postići neki kompromis po pitanju trgovine, a do isteka roka za dogovor preostalo je manje od dva mjeseca.
Zahvaljujući svemu tome, jučer su porasle cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa. Pritom su najviše porasli tehnološki, komunikacijski, rudarski i industrijski sektor.
Cijena dionice Applea porasla je više od 4 posto, nadoknadivši dio 10-postotnog gubitka od prethodnoga dana kada je taj tehnološki div smanjio procjene prihoda u posljednjem lanjskom tromjesečju zbog slabosti potražnje za iPhoneom, posebice u Kini.
Zahvaljujući jučerašnjem skoku, Dow Jones porastao je u prošlom tjednu 1,6 posto, dok je S&P 500 skočio 1,85, a Nasdaq indeks 2,3 posto.
I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 2,16 posto, na 6837 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 3,37 posto, na 10.767 bodova, a pariški CAC 2,72 posto, na 4737 bodova.

Kod nas u CRO se tek održavaju konferencije o buđenju tržišta kapitala, Sada ide skijanje a onda kreće izborna kampanja i bilo bu sve 5. Ako su kandidati čuli da u HR ima Tk možda će i kaj natuknuti ako im netko to sastavi.

I zamisli Kolinda se pojavi kao kucanica s pregacom, zlicom Vegete i pozove raju da ju slijedi i kupuje dionice Podravke.:-):-)

Najbolji FI je onaj u kojem je skrivena dobit. Npr. Pevec za 2016.

a plenković u f-16 američkim avionima reklamira nove dionice agrokora i veli osigurajte se preko adrisa u co i ljetujte kod lukšića u plavoj laguni koji će biti vlasnici novog lex agrokora https://prviplan.hr/biznis/agrokor-preuzimaju-adris-i-luksic/

Donald Trump set to hold talks with China’s Vice-President Wang Qishan in Davos
High level meeting expected to take place on sidelines of annual World Economic Forum in Switzerland
Trade delegation led by US deputy trade representative Jeffrey Gerrish will meet Chinese officials in Beijing on Monday
Tao Wenzhao, an international relations expert at the Chinese Academy of Social Sciences, said the talks led by Gerrish would be crucial in setting the agenda for the meeting between Wang and Trump.
“The conclusions that come out of next week’s trade talks are expected to be confirmed by Wang and Trump in Davos at the end of January, and they will also explore new problems together,” he said.
“It is a process of gradually narrowing the discrepancies and building consensus before the end of February.”
https://www.scmp.com/news/china/diplomacy/article/2180840/donald-trump-set-hold-talks-chinas-vice-president-wang-qishan

trump je javno pozvao amere da krenu u kupnju dionica i da su sada one jeftine a američko gospodarstvo je zdravo i posluje sve bolje a negdje sam pročitao da čak postoje mogućnosti i da kupuju dionice u HR.
Lijepo je oprao FED da nema osjećaj za određivanje kamata a ovi se sada posipaju s pepelom i izgleda da to više ne buju činili.

A kod nas ministar je reklamirao čađaru i ina i ppd su kupili dionice a to nisu htjeli učiniti MF pa ih je javno oprao preko tv da su propustili lijepu zaradu jer taj dan su dionice dobro porasle a drugi tjedan ga više nije bilo na tv jer su iste dionice dobro pale.
No dok je trump lijepo naveo da je US gospodarstvo zdravo kod nas ministar nije ništa naveo kad je to čađara prestala poslovati sa gubitkom.

Odlicna usporedba.
Ja sam bio naveo da uvijek postoji mogucnost da piknu i ovdje ono sto procijene perspektivnim. Neki njihovi fondovi imaju operacije vani pa nista nije iskljuceno.
Svaka roba nadje kupca. Kos nas ima blue chipova s multiplom 8 ili 10, a za dva mjeseca ulazimo u investicijski rejting. Znaci up one level u necijim tablicama dozvoljenih alokacija.

u petak 4.1. Crobex je dotaknuo svoje dno u korekciji

nastavljamo dalje….

Oreskovic
Nije da mi ne bi bilo drago da je dotaknuo dno bas u petak, ali temeljem cega mislite da je to bas tako? Nitko nije napisao na zidu…

Bisakovi
Fraza "be patient" znaci kraj. U ovoj fazi sigurno.
Dok rast ne ojaca i inflacija ne dodje blizu 2.5% ili vise.
Trzista vec uracunavaju da nema dizanja ove godine, cak mozda revers. Stope na krace obveznice. Pise nesto. Ima. Citajte.

To sto Vi pisete nije tocno.To nigdje ne pise i nitko od relevantnih analiticara to ne iscitava na Vas nacin.
Kamatne stope ce se i dalje povecavati,samo umjerenijim-sporijim tempom.
Ono sto je dobro,po meni,je povecanje cijene nafte.
No,definitivno ne vidim kako bi to moglo bitno utjecati na cijene dionica na ZSE ,osim mozda blagi rast cijene INE?

Nije Kina mrtva,ima i pozitivnih pokazatelja,od prije 2 dana:

China’s services sector growth rose for the second month in a row and hit its highest level since June 2018.

Što se nafte tiče već sam pisao kako sam iznenađen koliko je nafta pala krajem prošle godine nakon najave OPEC grupe da će smanjiti proizvodnju,sad, nakon što je objavljeno da zaista smanjuju,market ponovno luduje.
Također,već spomenuo,ako ne bude recesije,potražnja stabilna,a shale proizvodnja pobaci već sasvim malo,lako moguće da nafta opet skoči na 65-70$.
Don’t fight the saudi.

"Only dead fish swim with the stream"

Bisakovi
Fraza "be patient" znaci kraj. U ovoj fazi sigurno.
Dok rast ne ojaca i inflacija ne dodje blizu 2.5% ili vise.
Trzista vec uracunavaju da nema dizanja ove godine, cak mozda revers. Stope na krace obveznice. Pise nesto. Ima. Citajte.

To sto Vi pisete nije tocno.To nigdje ne pise i nitko od relevantnih analiticara to ne iscitava na Vas nacin.
Kamatne stope ce se i dalje povecavati,samo umjerenijim-sporijim tempom.
Ono sto je dobro,po meni,je povecanje cijene nafte.
No,definitivno ne vidim kako bi to moglo bitno utjecati na cijene dionica na ZSE ,osim mozda blagi rast cijene INE?
[/quote]

Prije tri tjedna je su rekli 2 dizanja ove godine.
Sad bitno omeksana retorika. Znaci jedan, nijedan ili minus jedan. Rast indeksa bi sugerirao ocekivanja trzista. Tak se pise i prica.
No pricekajmo, godina je duga i problem mogu biti nepredvidjeni dogadjaji.

Za nas je bitno da nema uvezenog sloma.
A dalje cemo taljigati kak bude.

Kolega Bisakovi usuđuješ se olako dosta kolega nazvati „neznalicama“ iako po mom sudu rezoniraju puno bolje od tebe. Šta ti nije jasno tj uopćeno i čudno? Da išta znaš o praktičnom trgovanju opcijama ne bi me ovo ni pitao, 30-50 % rasta sam imao u jednom danu na svim opcijama u portofoliju. Obično su dobar indikator budućeg rasta dionica. Na nekim je dionicama npr. prije ovog pada znalo rasti cijena dionice za cca 10 % u danu dok bi call opcija od te dionice znala skočiti 100% u istom danu, kao što su meni skočile cijene dionica za cca 5-10 % a opcije za 30-50%

Dobro kolega pa nije adr proizvod od jučer (The first ADR was introduced by J.P. Morgan in 1927 for the British retailer Selfridges on the New York Curb Exchange, the American Stock Exchange’s precursor.) , svi ADR-ovi koji su dobili registraciju od američkog regulatora su vrlo pouzdani te kako bi drugačije trgovali kineskim dionicama da nije adr-ova, uputite se malo bolje, nigdje nisam spomenuo da sam kupovao dionice u kini nego sam napisao da sam kupovao kineske dionice u usa, vi bisakovi dosta toga izgleda ne čitate sa razumijevanjem.
0pet si mi copy –pastea definiciju ovaj put sa zse-česta pitanja , suhoparnu definiciju . shvačaš li ti praktično kako to funkcionira?Znaš da se može trgovati tim istim opcijama sve do isteka roka i da cijena opcije može rast ili padat do isteka roka zavisno je li ITM ili OTM?

Tko ti kaže da moraš imati puno opcija(nije to ključno pogotovo za malog investitora ne govorim o trejderima) da bi masno zaradio ako si recimo „predvidio bolje od tržišta“ kako će se kretati pojedina dionica ,te ako strike bude debelo ispod spot cijene temeljne imovine? Kontroliram rizik pomoću opcija što mi umanjiva i ograničuje potencijalni gubitak dok je dobitak teorijski neograničen, ako nisam u pravu ne trebam imati hrpu para trenutno zavezanih ako smatram da je ovo bogomdana prilika .
Npr. ajmo pretpsotavit da imam 5 različitih dionica u portfelju u usa (uključujuči i par adr-ova) i kupio sam 20 call opcija na svaku od tih dionica znači „samo“ 100 opcija sve skupa (zanemarit cemo trenutno koliko sam platio premiju te koliki je rok dospijeća radi lakšeg računanja ), koliko ću imati komada dionica ako se te opcije realiziraju in-the-money te koliko će me koštati te dionice ako je strike za svaku pojedinačnu dionicu recimo jeftinih 20$?
Kina će propasti? Kako to bisakovi kako to? Još mi nisi dao nijedan suvisao makroekonomski podatak koji sam tražio par stranica prije u vezi Kine i ostalih sila, te još tvrdite unaprijed da je najveći gubitnik i a na traženu argumentaciju copy pejstate neke članke umjesto da sami istražite.

@Juka
:
Pisete,citiram:
"Kolega Bisakovi danas su mi osim dionica i opcije u portfelju “poludjele” 30-50% rasta na više call-ova u jednom danu! Indikativno je kakvu mi pričaju priču za razlliku od vas a naravno nisam ih prodao jer cu ih realizirat. Sad čekamo da se spoji puno malih i par velikih katalizatora u dogledno vrijeme da možemo nastaviti onaj bull run…"

Da li Vi znate uopce sto je opcija?Da Vam objasnim ili barem pokusam objasniti sto je "call opcija":

Opcija svome imatelju daje pravo (ali ne i obvezu, kao što je slučaj s budućnosnicama) da kupi (tzv. call opcija) ili proda (put opcija) određeni iznos temeljne imovine u unaprijed utvrđenom roku i po unaprijed utvrđenoj cijeni (izvršna cijena) tijekom određenog razdoblja.

Ono sto ste gore napisali je toliko uopceno i cudno.Isto kao sto ste svojedobno pisali da kupujete dionice u Kini,a ustvari mozete kupovati samo izvedenice – ADR-ove,koji su strahovito pali u zadnjih godinu dana pa i tjedana.
Ma ,kolega,zelim Vam da zaradite,ali nisam siguran da znate o cemu pisete

TKO VRIJEDI LETI TKO LETI VRIJEDI TKO NE LETI NE VRIJEDI

New Report

Close