“Sin stocks” kome treba utociste ako misli da je gotovo sa bullom i pocinje recesija.
Vanka naravno
Treba biti i u dionicama jer nikad ne znas kuda ce market,znam ih koji su 2014 sve prodali jer su bili uvjereni da je kraj bull marketa.Osim toga tu su i dividende.
Moje mišljenje je da ćemo kad tad doći na radar većih stranih investitora jer vani su se tržišta prilično napuhala, dok kod nas tržište stagnira ili nazaduje godinama…kada izvuku dobit sa većih tržišta mogli bi 5% tog novca upucati na frontier markets kao Hrvatska…samo moje razmišljanje…
Daj si pogledaj malo futurese vani…imaš pravo…stranci kad nas otkriju, ima da cijeli market i sve što je izlistano na zse rokne 20-30%…
[/quote]
Tocno je da ce stranci doci kupovati ovdje,ali tek onda kada im sve bude jeftino,puno jeftinije nego sada.Kod bear marketa,u pravilu pada sve i to jako.Postoji nekakva logika i pravilo da ako vec kupujemo nesto u takvom marketu ,moramo kupiti jako jeftino sa velikim profit marginom.Posebno su interesantne firme bez kojih se ne moze,kao hrana,healthcare,prodajni lanci tipa WMT i sl. defenzivne dionice,ali treba ih pokusati kupiti u “jeku krize”.Problem je sto tada uglavnom dolazi do recesija pa i do prestanka isplata dividendi,ili velikog smanjenja itd.
Obveznice,zlato,forex postaje daleko vise atraktivno od dionica.
Problem je pogoditi dno jer kada dionica pada ona inercijom pada sve nize i nize.
U.S. GDP registered a 3.5% advance, beating expectations for 3.3%, on the back of strong consumer spending that contributed 2.7% to the overall economic growth figure.
I naravno,u još jače crveno.
@Bigfoot
Ma,po meni,mnoge dionice u SADu,posebno tehnoloske su rasle “suludo” zadnjih 6 mjeseci do godinu dana i ima tu prostora jos za pad cijene barem 10-20%.Mene ovo u USA ne iznenaduje.Jedino sto cijeli svijet trpi zbog kamatne politike FED-a i trgovinskog rata.
Slažem se,tehnološke su “vukle” market,sad kad je ljubav pukla imamo ovo što imamo,prije par godina su recimo farmaceuti bili jako popularni,market svako malo ima ljubimce koji se uvijek prije ili kasnije iskorigiraju.
Meni su sad zanimljivije neke Kineske big cap kompanije nego USA dionice,gledam npr LFC najveći insurance stock u Kini,ćapnuo danas malo pa što bude,na višegodišnjem dnu,prije godinu dala bilo skoro 100% skuplje a rade sasvim dobro.
Također kupovao neke rudare,projekcije za bakar su jako povoljne za sljedećih nekoliko godina,EV revolucija će učiniti svoje,uz izrazito niski inventories vrijedi po meni rizika.
@Bigfoot
Ne mozete kupovati dionice u Kini.Strancima je to zabranjeno.Postoje ARD-ovi,ali to nisu dionice.
Kineska burza inace ima najlosiji rejting i najvise je pala od svih burzi.
Sve sto vuce na kinesko sto kupujete “vani” je strahoviti hazard.
Sve mi je to poznato,uključujući i to za ADR,ali ne mislim da je toliki hazard,u mom slučaju max izloženost kod kineza je oko 5-10% portfelja.
Sad su u 11 mj izbori za kongres,nisam još doživio/čuo da budu izbori pred slomom marketa,to bi bio presedan,a i Trump se sastaje sa Kinezom na skupu G20.Drugo,unatoč rastu USA bdp-a iznad očekivanja budite uvjereni da je rast recimo 2-2.5% ne bi bilo ni p od povećanja kamata.