Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Jučer je na marketwachu prvi put od 2008. godine osvanuo članak u kojem se pominje- Skok mrtve mačke.
A već smo svi zaboravili na to.Evo ga opet, nakon deset godina bulla.

Ne treba se ništa čuditi, sa rastom kamatnih stopa i zastojem u daljnjem globalnom rastu smanjuje se atraktivnost ulaganja u dionice.
Međutim, ovaj put pad cijena dionica nema veze sa recesijom ili globalnim poremećajem. Jednostavno se vrući dionički balon ispuhuje proporcionalno tome kako se hladni zrak i atmosfera oko njega napuhuje.
Nekako se radi o prirodnom procesu, koliko god to smiješno zvučalo u odnosu na potpuno neprirodan okoliš.
Po meni, za sada znakova globalne recesije nema, dionice više nisu tako atraktivne kao što su bile, investitori očekuju da će rast kamatnih stopa smanjiti prihode i dobit kompanija i polako “kapitaliziraju dobit” kako su to nekad naši mediji znali pisati, ali u ovom slučaju mi se čini da je doslovno tako.
Tu ne pomaže ni Krampova vanjska politika trgovinskih ratova.
A što se nas tiče, mi se nismo napuhali, ali smo se bogami jako ispuhali zadnjih 10 godina, tako da po meni globalno ispuhivanje dionica nema nikakav značajniji utjecaj, osim ako se zaista iza brda valja neka skrivena recesija.
Ja trenutno ne vjerujem da je u pitanju recesija, vjerujem da investitori prodaju dioničku imovinu jer zaključuju da će im dionice vrijediti sve manje idućih godina, a dioničko tržište će se kretati dva koraka nazad, jedan naprijed idućih mjeseci, a možda i godina.
.
Ali ponavljam, to po meni ne bi trebalo imati bitnijeg utjecaj na naše dionice, jer su ionako u banani, osim u slučaju recesije i smanjenih narudžbi iz inozemstva, a u tom slučaju – bolje da nas nema.

halfte trinken, halfte Šarcu geben

Više uopce nema sumnje da je vani počeo bear market….treba samo pogledati kako to izgleda zadnjih dana / tjedana kad je krenuo prvi sell-off.
Evropa je vec debelo zaglibila, a US lagano kaskaju.
Mi ćemo…….kao i obično, reagirati zadnji / medju zadnjima na redu……

Svakako ne bih htio biti u kozi onima koji su snazno pozicionirani u HR dionicama……osim eventualno u par fondovskih, gdje se jos stigne izaci dok se i njima ne upale crvene lampice…….

Jedina igra koja ostaje, kao i obično, je ona kratkoročna na preuzimanja i javne ponude……eventualno izvanredne dividende, ako je nesto posebno na horizontu.

Dow 30 24,583.42 25,306.23 24,533.19 -608.01 -2.41% 16:05:39
S&P 500 2,653.62 2,742.38 2,651.88 -87.07 -3.18% 15:59:57
Nasdaq 7,108.40 7,435.69 7,099.00 -329.14 -4.43% 16:06:00
SmallCap 2000 1,468.18 1,528.83 1,467.18 -57.45 -3.77% 15:59:59

Ok, prvo, kako Kina usporava sve više?, uzmite zadnjih 5 godina….FED diže stope, ok, kolika je sada stopa s obzirom na proteklih 20 godina?, S Arabija okidač nove krize?, po kojim kriterijima

dobro je…pogledaj kako su završili indeksi preko bare…

Znate kako vam je to,earningsi razočaraju uz još par pokazatelja i evo FED poručuje kako će odgoditi dizanje stope i hop market opet krene u bull mode.
Btw. TSLA nakon FI u AH +6%,nije prošlo mjesec dana a da su je pokopali,preko bare je volatilnost luđačka,danas jesi sutra nisi i obrnuto,stvari se jako brzo mijenjaju.

"Only dead fish swim with the stream"

Dok je nezaposlenost rekordna nema straha od recesije… korekcija je ocekivana jer su se trzista tamo prenapuhala

Više uopce nema sumnje da je vani počeo bear market….treba samo pogledati kako to izgleda zadnjih dana / tjedana kad je krenuo prvi sell-off.
Evropa je vec debelo zaglibila, a US lagano kaskaju.
Mi ćemo…….kao i obično, reagirati zadnji / medju zadnjima na redu……

Svakako ne bih htio biti u kozi onima koji su snazno pozicionirani u HR dionicama……osim eventualno u par fondovskih, gdje se jos stigne izaci dok se i njima ne upale crvene lampice…….

Jedina igra koja ostaje, kao i obično, je ona kratkoročna na preuzimanja i javne ponude……eventualno izvanredne dividende, ako je nesto posebno na horizontu.

Dow 30 24,583.42 25,306.23 24,533.19 -608.01 -2.41% 16:05:39
S&P 500 2,653.62 2,742.38 2,651.88 -87.07 -3.18% 15:59:57
Nasdaq 7,108.40 7,435.69 7,099.00 -329.14 -4.43% 16:06:00
SmallCap 2000 1,468.18 1,528.83 1,467.18 -57.45 -3.77% 15:59:59

A zašto ti stalno mantraš nekakav raspad i zašto očekuješ da ako i dođe do krize da će ona biti veća nego prošla? Mislim znam ja da ti hraniš sebe u očekivanju da ćeš nešto štipnuti i na dejtrejdu nešto zaraditi. Al na takav način nikada nećeš zaraditi ozbiljan novac.

Mislim da slabo razumiješ uzroke prethodne krize, kao i gorivo koje ju je drajvalo i da se unatoč brojnim problemima danas globalna ekonomija nalazi u solidnijem stanju, bolje zaštićena nego je to tada bilo. To ne isključuje iznenadne lomove i potrese i mogućnost eskalacije pojedinih intenzivnih i neugodnih kriza u različitim sektorima ekonomije, no bankovni sustav generalno gledano, mnogo je bolje zaštićen i kapitalno jači nego prije 10 godina.

Treba imati u vidu i da je američki market narastao od dna 2009. gotovo 5 puta i da nije jednak utjecaj krize na SAD, Njemačku, Australiju i Hrvatsku (mi smo ionako u stalnoj strukturnoj krizi) i da rizici koji su tada postojali za domaći market, danas su dosta potisnuti. Al postoje neki drugi, poput nelikvidnosti i nekonzistentnosti regulatornog okvira i realnog stanja glede nefunkcioniranja burze. Privatni dug u Hrvatskoj više nije toliki problem (glavnina problema se materijalizirala, a i poduzeća i kućanstva su se značajno razdužila) i ja ne očekujem njegovu eskalaciju, osim možda u djelu javnih financija.

Ja jednostavno ne volim uopćeno mantranje i neobjektivno crnačenje, zato ako imaš što reći ili napisati, daj neke objektivne po mogućnosti kvantitativne kriterije i uključi ih u neki svoj scenarij, a ne da svaki put kad USA padne 2, 3 ili 5% zazivaš smak svijeta jer on se neće dogoditi… barem ne do sljedećeg tjedna.

@Paulie

Pretpostavljam da si mislio na zaposlenost…

… a vidim da je Bigfoot naučio šprancu… 🙂

Zanimljivo, Dow Jones indeks je otisao u zadnjih 9 godina sa 8500 na 26500 i nikom nista. Sada padne sa 26500 na 24500 i odmah se svijet rusi.

Mi smo vec odavno dolje na dnu, tako da nema mjesta panici!

Sutra rasprodaja eventualno na likvidusama

Recesije nema na vidiku, a dok se ona ne bude vidjela na horizontu u USA i EU, sve ce biti ok

Interesantan je ovaj optimizam na forumu,a USA burze potonule do 4.45 % jucer,a danas azijske burze “padaju kao blesave” izmedu 2-4%.USA jest puno rasla ove godine,ali ovakva velika volatilnost i trzisna nervoza prenosi se na cijeli svijet,a uvijek stradaju najvise EM.
Cak je i njemacki DAX od pocetka godine u minusu 13.6 %,,a i trenutno futuresi za DAX su -0.84%.
Ako prede 20% ,DAX ide u bear market.
Neke azijske burze kao kineska su vec pale daleko preko 20% ove godine.

Recesija možda još nije došla, ali ne treba zaboraviti da burza reagira prije samog gospodarstva (tu govorimo o američkoj burzi, ne o hrvatskoj). Mnogi pokazatelji sugeriraju usporavanje rasta gospodarstva u 2019 i 2020. Tehnička analiza indeksa govori da smo krenuli u downtrend. To će se preslikati i na našim najlikvidnijim dionicama, o ovim drugim neću ni pričati.

New Report

Close