Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

ohladi,
pitanje je da li oni koji imaju najviše, smiju uopće pokazati da imaju, to što inflacija pojede par %taka nije ništa od 100% "zaradeđenih"

Ma mislim da nije problem u onima sto imaju najvise.
Problem je u obicnim ljudima, jednostavno nemaju ljudi kulture ulaganja u burzu, uopce nisu ni svjesni da im drzenje novca u bankam i carapama znaci gubitak novca radi inflacije.

Uz sve to nemaju povjerenja u dionice, jos su svjeze rane od kraha 2008 godine a i Agrokor sada, nemaju povjerenja u burzu i vecina ih smatra da je to jednako kockanju.

Ja mislim da je to najveci problem ove burze sto nema kulture investiranja obicnih ljudi u fondove/dionice…

Problem nase burze je manjak para, odnosno likvidnosti.
Steta, jer Hrvati imaju masu para koje drze bankama i carapama a inflacija im jede gotovinu.

Jede je Todex, Tehnika, Magma, Dioki još brže.

Da je još samo tridesetak Bilbija ili Bakića na našem TK Crobex bi bio na 3500 bodova. Da je još 10 000 malih dioničara koji bi donijeli keša na TK Crobex bi bio na 2200.

Najveća ljiga na forumu: Zorangutan Najdosadniji proljev na forumu: Barik

https://hrportfolio.hr/vijesti/trziste-kapitala/eu-trzista-otvaranje-burze-rastu-drugi-dan-zaredom-53663

Hrvatska je jednostavno preduboko u promašenim politikama da bi se mogla izvući iz toga krivog smjera u kratkom periodu.
Imamo najveće troškove energije u europi u odnosu na BDP ili bruto proizvodnju.
A time i najmanju dodanu vrijednost.
A sada će to i malo dodane vijednosti pojesti neminovni rast plaća.
Pa i ovdje se dugo raspravljalo pro i contra LNG-a.

Poljska će od SAD-a dobivati 20 posto jeftiniji plin nego od Rusije
Vaš link …

Meni sve vise i vise mirise da bi S Arabija mogla da bude okidac globale recesije.
Sve je veci pritisak na Saudijce i njihovog princa.
Ako se dokaze da je Saudijski princ umjesan (iako svi znaju da jeste), a Turci tvrde da je ubijeni novinar telefonski razgovarao prije ubojstva sa princom, a do sada sve sto su tvrdili pokazuje se tocno onda ce da bude to pravi vatromet.
Princ sigurno nece sa prjestolja sici sam a drzi apsolutnu moc, u tom slucaju bi se mozda S Arabiji udarile sankcije i nafta bi u kratkom roku skocila do bog zna kojih razina, mozda 200, 300 dolara po barelu.
Kad bi bile te cjene, ima da sve ode u 3pm u kratkom roku.

Poljaci su trazili plin, a mi helikoptere. Mi jeftinije energente ne smijemo traziti jer tko bi pokrpao rupu u proracunu.

dobro je dax krenuo

mi smo ipak zemlja slučaj

Meni sve vise i vise mirise da bi S Arabija mogla da bude okidac globale recesije.
Ako se dokaze da je Saudijski princ umjesan (iako svi znaju da jeste), a Turci tvrde da je ubijeni novinar telefonski razgovarao prije ubojstva sa princom, a do sada sve sto su tvrdili pokazuje se tocno onda ce da bude to pravi vatromet.
Princ sigurno nece sa prjestolja sici sam a drzi apsolutnu moc, u tom slucaju bi se mozda S Arabiji udarile sankcije i nafta bi u kratkom roku skocila do bog zna kojih razina, mozda 200, 300 dolara po barelu.

vrlo smo sličnog razmišljanja…
uz to još treba dodati da su se Ameri povukli već iz pariškog sporazuma…
neki dan Trump najavio i povlačenje iz sporazuma o nuklearnom naoružavanju…
Sankcije Iranu…
I sad još ovo sa Saudijskom Arabijom…mislim…Trup se neće princa javno odreći…ali dovoljnu štetu će im napraviti na način da će investitori počet povlačit lovu s njihovom tržišta…što se već i događa…
cijena nafte će brzo preko 100…FED diže kamatne stope…trgovinski rat između Kine i SAD-a…Kina usporava sve više…nema više tu rasta ni okidača za prema gore…a mogli bi i pričati o balonu koji se napuhao u Americi…housing marketu i svemu ostalom…ali izgleda da je nova recesija i kriza iza ugla…
futuresi u Amera dobro se crvene i danas…čekam kad će krenuti raspordaja i ovoj našoj baruštini…iako se ovo nikad nije ni oporavilo od 2008. godine…

Saudijci se sada dodvoravaju ostatku svijeta i ruše cijenu nafte kako je Trump htio samo da im sačuva princa. On bi ali ima izbore iduči mjesec a ostatak svijeta neče to prožvakati, sve u svemu biti če zanimljivo.
Burze imaju puno prostora za pad a za rast baš i ne.
Naša burza kao i država, u rasulu.

vrlo smo sličnog razmišljanja…
uz to još treba dodati da su se Ameri povukli već iz pariškog sporazuma…
neki dan Trump najavio i povlačenje iz sporazuma o nuklearnom naoružavanju…
Sankcije Iranu…
I sad još ovo sa Saudijskom Arabijom…mislim…Trup se neće princa javno odreći…ali dovoljnu štetu će im napraviti na način da će investitori počet povlačit lovu s njihovom tržišta…što se već i događa…
cijena nafte će brzo preko 100…FED diže kamatne stope…trgovinski rat između Kine i SAD-a…Kina usporava sve više…nema više tu rasta ni okidača za prema gore…a mogli bi i pričati o balonu koji se napuhao u Americi…housing marketu i svemu ostalom…ali izgleda da je nova recesija i kriza iza ugla…
futuresi u Amera dobro se crvene i danas…čekam kad će krenuti raspordaja i ovoj našoj baruštini…iako se ovo nikad nije ni oporavilo od 2008. godine…
[/quote]

Ok, prvo, kako Kina usporava sve više?, uzmite zadnjih 5 godina….FED diže stope, ok, kolika je sada stopa s obzirom na proteklih 20 godina?, S Arabija okidač nove krize?, po kojim kriterijima

Jucer,ali i danas “grdo” na mnogim dionicama u Aziji i Njemackoj.Popucali mi neki S/L i mnogima su popucali Margin krediti.Neke dionice “sortao”,ali i to je vrlo rizicno.Imam vise dionica za iste novce,ali neke padaju i dalje.Mnoge vec sada imaju P/E 6-7 i uredno isplacuju dividende zadnjih 10 godina,ali prodaje se bas sve.Nadam se da ce se u drugom dijelu dana malo poboljsati i stabilizirati.Iz povecanja vrijednosti INDEX-a na nekim burzama ne moze se vidjeti pravo stanje,jer “velike dionice” danas padaju malo ili puno sporije nego MID-CUP i SMALL-CUP.

New Report

Close