Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Svijet dnevno troši oko 100 milijuna barela nafte i pad nafte proteklih godina ispod 50$ je bio ogromni stimulans za svijetsku ekonomiji, i to vrijeme sada prolazi….

Hm, čuj, kako se uzme, neki kažu da se nafta zapravo stalno obnavlja i nastaje, a neki da to nije istina i ima je sve manje.
Sjećam se da sam u srednjoj školi osamdesetih godina učio da će zalihe nafte nestati za 30 godina. Eto, sad je prošlo tih 30 godina a nafte ima kao un priči
U svakom slučaju, potražnja za naftom je iz godine u godinu sve manja, iako se o tome dosta šuti, stižu električni automobili, grijanje na struju je sve učinkovitije i jeftinije, zgrade dobivaju izolaciju, nije daleko dan da konačno dođu auti na vodik, potražnja za naftom je u drastičnom opadanju idućih desetljeća.

Gledam iz svog iskustva: nekad sam grijao kuću i toplu vodu na drva, naftu i struju, a sada najviše trošim struju za grijanje na klimu (najjeftinije) i toplu vodu iz solarne pripreme tople vode.

Nafta je total out u idućih 20 – 30 godina, osim ako nije i nastave je crpiti kao osnovno gorivo, u što sumnjam jer je smatraju glavnim uzročnikom globalnog zatopljavanja..

halfte trinken, halfte Šarcu geben

Raste i dalje.
Popriličan je to pritisak na gospodarstvo – u zadnjih godinu dana cijena je rasla 50%.

Svijet dnevno troši oko 100 milijuna barela nafte i pad nafte proteklih godina ispod 50$ je bio ogromni stimulans za svijetsku ekonomiji, i to vrijeme sada prolazi….

Hm, čuj, kako se uzme, neki kažu da se nafta zapravo stalno obnavlja i nastaje, a neki da to nije istina i ima je sve manje.
Sjećam se da sam u srednjoj školi osamdesetih godina učio da će zalihe nafte nestati za 30 godina. Eto, sad je prošlo tih 30 godina a nafte ima kao un priči
U svakom slučaju, potražnja za naftom je iz godine u godinu sve manja, iako se o tome dosta šuti, stižu električni automobili, grijanje na struju je sve učinkovitije i jeftinije, zgrade dobivaju izolaciju, nije daleko dan da konačno dođu auti na vodik, potražnja za naftom je u drastičnom opadanju idućih desetljeća.

Gledam iz svog iskustva: nekad sam grijao kuću i toplu vodu na drva, naftu i struju, a sada najviše trošim struju za grijanje na klimu (najjeftinije) i toplu vodu iz solarne pripreme tople vode.

Nafta je total out u idućih 20 – 30 godina, osim ako nije i nastave je crpiti kao osnovno gorivo, u što sumnjam jer je smatraju glavnim uzročnikom globalnog zatopljavanja..
[/quote]

https://www.statista.com/statistics/271823/daily-global-crude-oil-demand-since-2006/

https://ycharts.com/indicators/world_oil_consumption

Nisam baš primjetio da potrošnja i potražnja za naftom padaju.
Može kratkoročno pasti jedino ponuda jer su mnoge tvrtke zbog niskih cijena unazad par godina obustavile istraživanja novih ležišta i sad posljedično imamo rast cijene. Čak i prije ovih Trumpovih cirkusa.

Lijepo sam vam rekao: električni automobili su prevara.
Znam ponešto o tome jer sam inženjer vrlo srodne struke.
Svi uzimaju u obzir samo CO2 emisiju automobila, a namjerno prešućuju čitav ekološki footprint, od baterije pa do energije potrebne da baterije puniš.
400-500 kg baterije trebaš svakih 6-7 godina dekomisionirati, pa i prije.
I zamislite sad milijardu takvih na svijetu.
A rudareni Li je i dalje 5 x jeftiniji nego reciklirani.
Nastat će globalno smetlište baterija jer nema ekonomskog rezona da ne bude.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

A koliko to sve košta: nova baterija od 300 do 500 kg svakih nekoliko godina?
I kako će netko tko živi u Sopotu i vozi Clia starog 15 godina od soma i pol eura, jedva plati regu, sad odjednom priuštiti takav trošak?
A gdje su tek servisi?
Pa to ne bi prošlo ni u Norveškoj, a ne ovdje!!! A 80% svijeta je još gore od nas.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

A Trade Of A Lifetime Looms As Commodities Gear Up For Sustained Inflation, To The Detriment Of Equities https://seekingalpha.com/article/4173690?source=ansh $SPY, $VOO, $SH, $SDS, $IVV, $SSO, $SPXU, $UPRO, $SPXL, $RSP, $SPXS, $VFINX, $EPS, $BXUB, $SPLX, $SPUU, $BXUC, $SFLA, $SPDN, $SPXE, $SPXT, $PPLC, $SPXV, $RYARX, $SPXN, $DMRL, $RVRS, $USMC

http://www.index.hr/vijesti/clanak/washington-potvrdio-ukidanje-carina-na-americku-i-na-kinesku-robu/1045954.aspx

Američki FED će neko vrijeme dozvoliti veču inflaciju od njihove ciljane. To bi moglo gurnuti burzu u nove visine. Očito novi čovjek na čelu FED-a kojeg je postavio Trump uvažava veličinu američkog javnog duga i pomoći će da kamate ne rastu naglo a da malo veča inflacija jede dug, za burzu je ovo odlično…

https://www.investing.com/news/forex-news/dollar-loses-steam-on-fed-minutes-trumps-tariff-warning-euro-pressured-1460531

“While most policymakers thought it likely another interest rate increase would be warranted – in line with market expectations – the minutes showed the Fed would tolerate inflation rising above its goal for a time.

“The minutes suggested the Fed is not in a hurry to raise interest rates. The U.S. stock markets seem to like that they were not too hawkish,” said Ayako Sera, market economist at Sumitomo Mitsui Trust bank.

Moreover, the minutes also showed the board members generally agreed to make a small adjustment in its policy implementation by raising the interest rates on its excess reserves by 20 basis points, rather than by a widely anticipated 25 basis points.

Their discussion, while highly technical, came as a surprise to market players and helped bring down short-term U.S. interest rates and bond yields.

“This means the effective interest rates in the future have shifted five basis points lower over a long period of time. In other words, we could even say the Fed today cut rates by five basis points,” said Toru Yamamoto, chief fixed income strategist at Daiwa Securities.”

Bondovi se vrte do 1000%, e to je već lova, čak i švabe 200% na 8y

Zahtjeve za prijateljstvom odobravam ali ne odgovaram na pp.

Finland 6y – 1800%

Germany 8y – 300%

France 6y – 230%

itd

Erdoganove 10y se trguju na 13,5

Pa kaže lider, vođa, otac nacije, izetbegovićev guru

I onaj u Venuezueli je vođa

https://finance.yahoo.com/news/u-slap-tariffs-steel-aluminum-071725365.html

Zbog ovoga, cjevovoda Njemačke s Iranom, sada s Rusijom počeo je kako prvi, tako i drugi, svj. rat.
Libija i Irak pokušali su Dolar zamjeniti Eurom, znamo kako je završilo. Demokratično !

https://novac.jutarnji.hr/aktualno/europska-unija-dogovara-s-iranom-prelazak-s-dolara-na-eure-u-placanju-nafte/7371396/

New Report

Close