Digli nam kreditni rejting.
Kad rijesimo todex polijecemo.
Kad riješimo Todex krenut će i dugoočekivani novi bear market, a onda će biti čića-mića, gotova je priča…..barem za idućih 7-10 godina……..
Ma kakav bear market.
Nema ekonomske podloge za to.
Carine od par desetaka mlrd USD naspram desetaka tisuca mlrd GDP-a je pokazivanje misica. Ne moze to dugo trajati niti biti jako duboko.
To je neozbiljno tako olako napisati, jer ni oni ne znaju.
Neki predviđaju bear ubrzo, neki 2019/2020.
P/E Dow indexa je 26. U posljednjih 35 godina samo je tri puta bio viši.
U ožujku 2009. bio je 13,3
P/E 10…desetogodišnji prilagođeni je 32.
106% je iznad prosjeka.
Potrebno je prilično euforije da netko plati dvadesetšestogodišnju zaradu samo da uđe u igru.
Digli nam kreditni rejting.
Kad rijesimo todex polijecemo.
Nisam pratio, kad i tko nam je digao kreditni rejting.
Znam samo za Fitch početkom godine.
Najviše cemo se okoristit od prodora u juznu ameriku, konkuretni smo pa nam transport ne igra ulogu.
Ocekujem jedan nagli skok Crobex-a u trenutku kad se netko sjeti pocastit nas iz penzija, mozda nakon 10.07, eventualno 10.04.
Ne znam tocno sto i kada, ali primjecuje se akumulacija top10 across the board. Kako fondovi tako i pojedinci. S tim da je krug sigurno siri i proteze se dublje.
Treba to nekako isplivati…
Najava predsjednika Trumpa o većim carinama na uvoz aluminija i čelika, deficit van budžeta koji raste, prinosi na obveznice…..
Mislim da će carinski rat potopiti indekse vani, smanjiti međusobnu trgovinu, a najviše će stradati prijevoznički sektor, nažalost brodari ponajviše.
Koliko vidim i zlato je počelo stabilno rasti.
Ovo je drugi udar.
Kod trećeg će letjeti perje.
[/quote]
Carinskog rata nece biti.
To je osnovna pogreska vaseg izlaganja.
Kao sto ne moze biti opceg nuklearnog rata tako u danasnje vrijeme ne moze biti niti opceg trgovinskog rata, iz istog razloga. Jer bi svi crkli.
Uvodjenje nekih carina sluzi za pokazivanje misica za unutarnjepoliticke potrebe. Na kraju se sve sredi.
Ne brinem, a vi ne strasite ljude bez veze.
Najava predsjednika Trumpa o većim carinama na uvoz aluminija i čelika, deficit van budžeta koji raste, prinosi na obveznice…..
Mislim da će carinski rat potopiti indekse vani, smanjiti međusobnu trgovinu, a najviše će stradati prijevoznički sektor, nažalost brodari ponajviše.
Koliko vidim i zlato je počelo stabilno rasti.
Ovo je drugi udar.
Kod trećeg će letjeti perje.
[/quote]
Carinskog rata nece biti.
To je osnovna pogreska vaseg izlaganja.
Kao sto ne moze biti opceg nuklearnog rata tako u danasnje vrijeme ne moze biti niti opceg trgovinskog rata, iz istog razloga. Jer bi svi crkli.
Uvodjenje nekih carina sluzi za pokazivanje misica za unutarnjepoliticke potrebe. Na kraju se sve sredi.
Ne brinem, a vi ne strasite ljude bez veze.
[/quote]
Dobro, a kaj je onda Trump potpisao.
Memorandum o razumijevanju i boljoj trgovini.
I uopće se ne radi o carinskom ratu već zašto Trump to radi.
Vrlo jednostavno. Američka ekonomija nije konkurenta svjetskoj, a prvenstveno Kineskoj.
Ili da budem precizniji Brazil, Kina, Indija….
Deficit amerike je 500 milijardi dolara. Jer su pametnjakovići (globalizacija) ulagali u treće zemlje jer je tamo jeftina radna snaga, energetski i drugi troškovi umjesto da su ulagali u znanje i tehnologiju.
Rezultat im je da su nekonkurentni i samo uvoze (slično nešto kao Hrvatska).
Ove carine koji protekcioniraju određene američke industrije je socijalizam u najboljim danima.
Ajmo uvesti monopole da nam industrija propadne.
Da zaključim.
Padati će indeksi vani i zbog carina, ali to neće biti glavni uzrok već je to jedna od posljedica.
Kad počne roniti FACEBOOk, GOOgle, Tesla i ostali prodavači magle……
I na kraju nemojmo zaboraviti cijenu nafte koje je unatoč veeeeeeeeeeeelikim znalcima ove godine dupla od prošle pa će i to utjecati na rast ekonomija.
Lp.
ps. Nije mi jasno zbog čega se Vi nervirate što mi ovdje pišemo ako ulažete samo na Zagrebačkoj burzi?
Stanje vanjskih indexa teško da može utjecati na ZSE kod koje se trend već odavno zna.
Ne znam kako ce se stvar rasplesti.
No ono sto znam je da je svijet jako povezan uz sve posljedice koje to ima.
Tako da u neki all out trade war ne vjerujem.
Ove carine pokrivaju 2% kineskog izvoza, Kinezi ce nabiti neke protumjere, ali ne previse jer su mnogo vise od Amerike ovisni o izvozu.
Paradoks je da ce najgore proci Trumpovi glasaci poljoprivrednici.
Dionice vani neka zarone, i tako su pregrijane.
Ali fundamenti jos uvijek pokazuju na bull run.
Na marketwachu pišu da bull šepesa, ne trči više.
I da je zatvaranje u petak potvrdilo treći korak Dow teorije.
Ne bih htjela biti zao prorok, ali nek’ se zna kako stvari stoje. Šepavo.