Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Evo napokon!, pametne kompanije rade pametne stvari!! Ako neće sada, ne znam kad će. Normalno je da se sada zadužuju, bez obzira koliko keša imali, pa onda sa svim time: u akciju!!
http://www.bloomberg.com/news/2011-08-10/berkshire-procter-gamble-lead-bond-sales-as-rates-decline.html

Evo napokon!, pametne kompanije rade pametne stvari!! Ako neće sada, ne znam kad će. Normalno je da se sada zadužuju, bez obzira koliko keša imali, pa onda sa svim time: u akciju!!
http://www.bloomberg.com/news/2011-08-10/berkshire-procter-gamble-lead-bond-sales-as-rates-decline.html

nezna da li bude to pomoglo, Ameri neće tako lako prepustiti br.1 u svijetu, a kina indija, brazil, rusije su već duže vrijeme u pregovorima oko košarice valuta koja će zamjeniti dolar.
mislim da je to pravi razlog rezanja rejtinag, samo što medijei naravno to neismiju reći jer bi sve palo 50%.
Dugogodišnja americka praksa je kad zaskripi, napraviti rat negdje i na tome zaraditi. Genijalno, ali podlo.
Očekuj u slejdećih 5 godina totalno rasulo, zatvaranje granica, raspad EU, državni protekcionizam i krah globalizacije. Kome budu onda globalne kompanije što prodavale?
Ovo je užasno, ali nažalost vrlo izgledno. Za malog čovjeka poražavajuće jer nezna što napraviti.
Nažalost na vidiku nema ni jedne pozitivne vjesti. Politicari kasne s odlukama kao i uvijek tak da su mi ovi sastanci smjesni.
Sad spominju Francusku, a Portugal i Španjolska više nisu problem?
Ovaj trenutni pad je sve dobro preplašil i svi će vagati svaku kunu prije nego krenu u neko ulaganje, a to će se na firme odrazite za cca. 6 mjeseci kao što je i prije bio slučaj.
Obični ljudi su sa svih strana bombardirani katastrofičnim vijestima, trošiti će manje…

Sad ti koju dobru vijest jer ovo kaj sam napisal je za objesiti se.

Vrag šalu bere, a penezi ga ne!!!

Sa stanovišta kupi prodaj Buffett je špekulant i tu nema ničeg negativnog.

Možda se naše definicije investicije i špekulacije razlikuju, ali po mojoj definiciji ja njega ne mogu nazvati špekulantom, on je meni investitor. Naravno da nema ništa lošega u biti špekulant, svatko može biti što god hoće, njegova stvar. Ali on to nije. To su malo pametniji ljudi od njega ili pak puno gluplji. Jako je teško biti uspješan špekulant. To mogu samo iznimno sposobni ljudi.

Kolega jučer kada sam rekao da obratite pažnju na sastanak FOMC-a ti si to nazvao nebitnim događajem i raspisao se o produktivnost, da bi baš poslije sjednica FED-a i njihove odluke odredile smjer svih tržišta i obojile dioničke indexe u zeleno.

Ti meni opet o jednodnevnim promjenama cijena. Govori to drugima, ali mene to ne zanima. O strukturnim problemima sam i ja govorio drugim prilikama (i tom prilikom kada sam govorio o produktivnosti!, to je važno!!) i kako ih ja vidim (što je daleko od dubokog uvida, ali jedean zdravorazumski, koji očiti mnogima također promiče pred očima) a što se tiče kratkoročnih kretanja cijena, ona su više-manje kaotična i gotovo, u svakom slučaju ih je najkorisnije takvima smatrati pa se možeš fokusirati na ono bitno za investiranje (to bi jedino špekulantima bilo bitno, i to neka oni gledaju, ja ne mogu).

To kako se dionice kreću u jednom danu, koliko gore ili dolje, to meni nema nikakve veze (i zaista mi nisu bitni niti povodi za njih). Što se tiče dugoročnog potencijala gospodarstva, to mi je bitno ali to ne gledam kroz cijene dionica na dnevnoj bazi, ali poteze FED-a pozdravljam, iako ih sve ne razumijem u detalje, čini mi se da su do sada radili dobro, da su efekti ok, i nadam se da će tako nastaviti i dalje. Američko gospodarstvo je fundamentalno jako, spremno za novi uzlet, a pomoć od strane centalne banke kroz pametne intervencije… koliko god ja ne volio intervencije, ako su ovaj put stvarno pametne, ako će dodatno pomoć: ok, samo naprijed! Ali bilo kakva odluka monetarne ili fiskalne politike su stvari koje svoje efekte trebaju odraziti kroz duže vrijeme a kako će i u kojoj mjeri "tobože efikasno" tržište ih u trenutku donošenja prepoznati, to mi nije fokus interesa.
[/quote]
Kolega volio bih da si u pravu i da se radi o "kratkoročnim kretanjima cijena" i "dnevnim oscilacijam" ali koliko vidim svijetom se zakotrljala ozbiljna financijska kriza i cijene dionica ne samo na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj razini su ozbiljno u minusu, a neki indexi su izbrisali već i cijelu ovogodišnju dobit, a mnoge kopmanije su se približile cijenama iz prosinca 2008 ili veljaće 2009 kada je bilio dno recesije (pogledaj npr. brodarske tvrtke i vani i kod nas), pogledaj index brodskih vozraina za suhe rasute terete (BDI).
Pozdravljaš FED-ovu odluku jer su kratkoročno na jedan dan podigli cijenu dionica.
Analitičari i kreditne agencije širom svijeta smatraju da FED radi loše, kako FED može držati referentnu kamatnu stopu 0,25% a dolar svaki dan tone i slabi?!? Ove godine je na povijesnom dnu spram večine drugih valuta, slabiji je čak 12% i od EUR-a od početka godine, da li je tebi logično da
švicarski franka i dolar to jest SNB i FED imaju iste kamatne stope (0,25%) a franak snažno raste a dolar u slobodnom padu. Taskva monetrana politika FED-a i fiskalna Obamine administracije su srušili USA kreditni rejting i doveli cijeli svijet u probleme.

Evo franak pada, automatski potražnja za dolarom raste, većina velikih igrača prebacila je s CHF u EURO, a onda iz EURA u DOLAR, kupovali su dionice kada su rušili zlato je previsoko, sada treba dizati dioničko tržište gore, koliko će to biti dana, vidjeti ćemo………

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

Evo franak pada, automatski potražnja za dolarom raste, većina velikih igrača prebacila je s CHF u EURO, a onda iz EURA u DOLAR, kupovali su dionice kada su rušili zlato je previsoko, sada treba dizati dioničko tržište gore, koliko će to biti dana, vidjeti ćemo………
[/quote]
Koliko će biti minuta to, radije reci. Evo Dac na plus 3 ali veoma , veoma malo se kupuje kod nas. Svega 2 mil kn prometa u pol sata. samo najhrabriji kupuju..no ja bih ipak rekao najneupućeniji. Vidjet ćemo tokom dana da li sam bio u pravu. Jučer i prekjučer jesam…

[/quote]
Kolega nema prljevanja iz CHF u dionice, franak je sada u samo malom odbijancu, a malo djeluju i mjere SNB. Veliki špekulanti kao Deutsche-bank, Credit Suisse, UBS i ostali sada će malo prodati skupih franka i kupiti jeftinih dolara, a onda za par dana opet vratiti sve na staro (naravno oni će u međuvremenu dva puta zaraditi), a najslađa im je zarada na intervancijama središnjih banaka jer tada zarađuju na poreznim obveznicima. Inače valutna i dionička tržišta je teško usporediti i po volumenu (forex ima dnevni promet oko 4000 milijardi dolara a dionička oko 200 miljardi), zato je u takvim relacijama teško govriti o preljevanju.

Danas u 14.30h su dvije važne objave to su : trgovačka bilanca SAD-ea za lipanj i kretanje tjedne nezaposlenosti u SAD-eu, eventualno poboljšanje trgovačke bilance (tj smanjenje deficita ispod 47 M USD) dobro bi djelovalo na dionička tržišta. Ameri ovake važne statističke podatke uvijek objavljuju sat vremena prije otvaranja Wall-Streeta, kako bi prve reakcije protekle u pre-marketu.
Koliko je veliki utjecaj amera na svjetsku pa i našu ekonomiju a naročito burzu, uskoro bi slogan: "KUPUJMO HRVATSKO" mogli zamjeniti sa: "KUPUJMO AMERIČKO".

USA trgovačka bilanca za lipanj -53 B umjesto očekivanih -47 B (deficit raste) eto odgovora zašto su burze promjenile boju iz zelenog u crvenog prije sat vremena, mogao bi nažalost i naš CROBO za njima.

Eto danas se dešava ono što sam pisao zadnja 3 dana na ovoj temi!!!

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

Danas nažalost testiranje onih 10400 bodova na dow od neki dan. [sad]

"PCs are going the way of the vacuum tube, typewriter, vinyl records, CRT and incandescent light bulbs."

– Mark Dean, one of the IBM engineers who designed the first PC, on the eve of the device’s 30th anniversary

Milim da je ovo zanimljiva rečenica za one koji misle da je važno obraćati pažnju na "megatrendove".
Ono što se događalo od 80-ih (ali sa vrlo konkrentim začecima i bar 10-ak godina ranije) do 00-ih godina zamijenjuje se (ili preciznije dopunjuje, jer ovo prvo neće "nestati", samo će se bitno smanjiti obujam njegovog korištenja, a većinu njegovih funkcija će preuzeti stvari "evolucijski" promjenjene jednim jačim "skokom" koji se događa, dovoljnim da novu pojavnost ne smatramo istom vrstom nego novim ili u najmanju ruku "prijelaznim oblikom") se nećim novim, ništa manje značajno po cijelo gospodarstvo.

Jedna je era prošla, druga došla. Koliko je pojava PC-a bila značajna za gospdoarstvo zadnjih desetljeća, toliko će post-PC uređaji biti značajni za ona koja su pred nama! 🙂 Ono prvo je bilo važan dio motora rasta svjetskgo gospodarstva, mislim da smo dobili novi dio, da je motor opet kao nov, svjež, tj. budućnost da ako nešto drugo ne zezne (kočnice?) ne može biti ništa drugo osim svjetla.

Danas nažalost testiranje onih 10400 bodova na dow od neki dan. [sad]

…..za sad je [lol] [lol] ….al nikad se ne zna kod Amera.
I ja bih rado jer sam vecinom u cashu…..do novog zarona [bye]

New Report

Close