Exchange RateCHF/HRK
7.1424
As of 06:00 EDTDays High
7.2278Days Low
7.0879Bid
7.1424Offer
7.1468
Zbog čega su burze potonule u zadnje vrijeme svi znamo odgovor (financijska kriza EU, USA).
Jučer su se burze opet zazelenile, a na osnovu kojih vijesti? Odgovor u EU je ECB jučer odkupila 10 milijardi EUR obveznica Italije i Španjolske, a američki FOMC signalizirao da bi opet pomogao USA gospodarstvo. Zaključak da su i jučer glavnu ulogu na tržištu imale središnje banke, a nikakvi Buffetti i drugi veliki špekulanti.
Buffett NIJE špekulant, on je čista suprotnost.
A ja i ti govorimo o sasvim drugačijim stvarima. Ja ne pričam o uzrocima ovih kratkoročnih cijenovnih oscilacija (osim kad ih skupno otprilike nazovem "iracionalnim kratkoročonim oscilacijama", ali nisam ulazio duboko u proučavanje strukture tih iracionalnosti) nego ja govorim o tome tko se u takvim situcijama kao investitor ponaša pametno a kakvi se ne ponašaju pametno, ocjenjujem koliko tko dobre investicijske poteze vuče, time kakve bi tko trebao ostvariti dugoročne prinose, divim se nekim "igračima" koji čini mi se da rade dobro, čestitam im, "predviđam" im dobar rezultat!
A nipošto nisam govorio niti o tim tvojim stvarima poput njihovog možebitnog market impacta i sl. povoda za neka kratkoročna cijenovna kretanja.
Ne govorim o tome tko ima kakvu ulogu na tržištu sa stanovništva tržišta samoga za sebe, njegovih cjenovih kretanja i sl., nego ja govorim o investitoriam kao takvima, o njima osobno, kakav će ONI prinos dugoročno ostvariti i zašto mislim da će to biti, zašto mislim da ima mjesta za racionalno investiranje i gdje vidim te racionalne investitore i ja im od srca čestitam što su tako racionalni i pametni i što NISU špekulanti, i što će zbog toga imati jako lijep prinos dugoročno! [thumbsup]
Naravno da Buffet nije špekulant, nije toliko glup, on je taj koji svojim izjavama i javnim djelovanjem kreira tržišne trendove i onda to iskorištava. Slično kao onaj jedan investitor u HR čije se ime ne spominje. [cool]
Danas očekujem plus od NWO igrača, iako je sada minus DOW u pretrgovanju , završnica ista kao i jučer! Do 22 sata ima vremena…….
Inače sada CHF više ne raste drže ga na 1.03 i polagano ga rasprodaju, dioničko tržište drže vezano ,cijene su rušili tijekom današnjeg dana sada kreće prekrcaj u dionice i to jak prekrcaj!
Zbog čega su burze potonule u zadnje vrijeme svi znamo odgovor (financijska kriza EU, USA).
Jučer su se burze opet zazelenile, a na osnovu kojih vijesti? Odgovor u EU je ECB jučer odkupila 10 milijardi EUR obveznica Italije i Španjolske, a američki FOMC signalizirao da bi opet pomogao USA gospodarstvo. Zaključak da su i jučer glavnu ulogu na tržištu imale središnje banke, a nikakvi Buffetti i drugi veliki špekulanti.
Buffett NIJE špekulant, on je čista suprotnost.
A ja i ti govorimo o sasvim drugačijim stvarima. Ja ne pričam o uzrocima ovih kratkoročnih cijenovnih oscilacija (osim kad ih skupno otprilike nazovem "iracionalnim kratkoročonim oscilacijama", ali nisam ulazio duboko u proučavanje strukture tih iracionalnosti) nego ja govorim o tome tko se u takvim situcijama kao investitor ponaša pametno a kakvi se ne ponašaju pametno, ocjenjujem koliko tko dobre investicijske poteze vuče, time kakve bi tko trebao ostvariti dugoročne prinose, divim se nekim "igračima" koji čini mi se da rade dobro, čestitam im, "predviđam" im dobar rezultat!
A nipošto nisam govorio niti o tim tvojim stvarima poput njihovog možebitnog market impacta i sl. povoda za neka kratkoročna cijenovna kretanja.
Ne govorim o tome tko ima kakvu ulogu na tržištu sa stanovništva tržišta samoga za sebe, njegovih cjenovih kretanja i sl., nego ja govorim o investitoriam kao takvima, o njima osobno, kakav će ONI prinos dugoročno ostvariti i zašto mislim da će to biti, zašto mislim da ima mjesta za racionalno investiranje i gdje vidim te racionalne investitore i ja im od srca čestitam što su tako racionalni i pametni i što NISU špekulanti, i što će zbog toga imati jako lijep prinos dugoročno! [thumbsup]
[/quote]
Sa stanovišta kupi prodaj Buffett je špekulant i tu nema ničeg negativnog. Kolega jučer kada sam rekao da obratite pažnju na sastanak FOMC-a ti si to nazvao nebitnim događajem i raspisao se o produktivnost, da bi baš poslije sjednica FED-a i njihove odluke odredile smjer svih tržišta i obojile dioničke indexe u zeleno. Ovo što se sada događa na tržištu nisu kratkoročne oscilacije kako ih ti nazivaš, već ozbiljni struturni problemi u kojima su se našla dva najveća gospodarstva svijeta EU i USA i taj problem nemoj podcijeniti.
ups..jesu li se to indeksi upravo zacrvenili?
[/quote]
Uuuuppppsss !!! [thumbsup] [bye]
[thumbsup]
[/quote]
Upss… [bye]
šišanje opet?
pa jeste se svi jučer prebacili nakon onih 4-5% rasta u Amera u Tele2? pa vas šišaju sad svako malo ko ofce?!
[cry]
Sa stanovišta kupi prodaj Buffett je špekulant i tu nema ničeg negativnog.
Možda se naše definicije investicije i špekulacije razlikuju, ali po mojoj definiciji ja njega ne mogu nazvati špekulantom, on je meni investitor. Naravno da nema ništa lošega u biti špekulant, svatko može biti što god hoće, njegova stvar. Ali on to nije. To su malo pametniji ljudi od njega ili pak puno gluplji. Jako je teško biti uspješan špekulant. To mogu samo iznimno sposobni ljudi.
Kolega jučer kada sam rekao da obratite pažnju na sastanak FOMC-a ti si to nazvao nebitnim događajem i raspisao se o produktivnost, da bi baš poslije sjednica FED-a i njihove odluke odredile smjer svih tržišta i obojile dioničke indexe u zeleno.
Ti meni opet o jednodnevnim promjenama cijena. Govori to drugima, ali mene to ne zanima. O strukturnim problemima sam i ja govorio drugim prilikama (i tom prilikom kada sam govorio o produktivnosti!, to je važno!!) i kako ih ja vidim (što je daleko od dubokog uvida, ali jedean zdravorazumski, koji očiti mnogima također promiče pred očima) a što se tiče kratkoročnih kretanja cijena, ona su više-manje kaotična i gotovo, u svakom slučaju ih je najkorisnije takvima smatrati pa se možeš fokusirati na ono bitno za investiranje (to bi jedino špekulantima bilo bitno, i to neka oni gledaju, ja ne mogu).
To kako se dionice kreću u jednom danu, koliko gore ili dolje, to meni nema nikakve veze (i zaista mi nisu bitni niti povodi za njih). Što se tiče dugoročnog potencijala gospodarstva, to mi je bitno ali to ne gledam kroz cijene dionica na dnevnoj bazi, ali poteze FED-a pozdravljam, iako ih sve ne razumijem u detalje, čini mi se da su do sada radili dobro, da su efekti ok, i nadam se da će tako nastaviti i dalje. Američko gospodarstvo je fundamentalno jako, spremno za novi uzlet, a pomoć od strane centalne banke kroz pametne intervencije… koliko god ja ne volio intervencije, ako su ovaj put stvarno pametne, ako će dodatno pomoć: ok, samo naprijed! Ali bilo kakva odluka monetarne ili fiskalne politike su stvari koje svoje efekte trebaju odraziti kroz duže vrijeme a kako će i u kojoj mjeri "tobože efikasno" tržište ih u trenutku donošenja prepoznati, to mi nije fokus interesa.
Što se desilo kroz ova dva dana, europskim banka je posuđeno 50 milijardi Eura za likvidnost, točnije 114 banaka, dionička tržišta su jako jeftinija, švicarac i zlato su na maximalnim vrijednostima, inače mnoge velike banke prodaju švicarac u odnosu na euro i kupuju ga, a pomoću toga kupuju dolare koje će opet plasirati na svoje tržišta dionica. NWO igrači sada drže dioničko tržište niskim, ali i cijene nafte, skupljaju dionice, inače ovu pljačku rade najveće banke svijeta putem svojih podružnica diljem svijeta i tako kvare sliku, jer upravo imaju nikad više kapitala u svojim rukama…….
Naravno da Buffet nije špekulant, nije toliko glup, on je taj koji svojim izjavama i javnim djelovanjem kreira tržišne trendove i onda to iskorištava. Slično kao onaj jedan investitor u HR čije se ime ne spominje. [cool]
nije mi jasna vaša usporedba… uspoređujete K1 sa mikro sićušnim zrnom pijeska na dnu Marijanske brazde….
Novi potop na europskim burzama: DAX i CAC u minusu većem od 5 %
Dow 10,718.80 -520.97 -4.64%
Nasdaq 2,381.05 -101.47 -4.09%
S&P 500 1,120.75 -51.78 -4.43%
Sutra bi mogao biti novi potop na ZSE.
Novi potop na europskim burzama: DAX i CAC u minusu većem od 5 %
Dow 10,718.80 -520.97 -4.64%
Nasdaq 2,381.05 -101.47 -4.09%
S&P 500 1,120.75 -51.78 -4.43%
Sutra bi mogao biti novi potop na ZSE.
pa zar opet 1. aprilili….