kako izgleda promet kod amera danas jel netko zna
pa pišu tu neke crtice http://finance.yahoo.com/q/bc?s=^GSPC&t=1d&l=on&z=l&q=l&c=
normalno da je Istok siromašan…. jer je stoljećima branio bogati Zapad od pljačkaša…….i svakih 40 godina je bio popaljen, popljačkan i defacto je svakih 40 godina kretao od početka……..[tongue]
osim toga bogati Zapad je opljačkao cijeli svijet da bi bio bogat…od Kine, Južne Afrike, Južne Amerike itd……i dan danas to rade……samo sad to rade kreditima i derivativima…..a ne helebardama i mačevima [bye]
s kojeg kraja svijeta si ti?
od koga je istok branio zapad kad su lopovi na zapadu?
[/quote]
lokalno se u regiji branilo bogate od turaka i tako to……..a globalno su britanci, nizozemci, španjolci pljačkali cijeli svijet………ne znam što vam tu nije jasno…. [smiley]
[/quote]
ma meni puno toga u svijetu nije jasno, ali dok imamo tebe da nam sve pojasniš, nema starha. [thumbsup]
[/quote]
znam da ne znaš……..zato slobodno pitaj…….
inače odgovor je Lynxu na njegove polušovinističke primjedbe o jugu i istoku kao neradnicima i problematičnim ljudima …….koji eto loše žive jel ne rade ili ne znam što…
e pa svatko tko je ikad bio u Slavoniji i Dalmaciji zna da se tamo krvavo radilo da bi gospoda uživala na njihovom trudu i muci….
a što se tiče globalne krađe…..tu svi osim Jamesa znaju tko je glavni lopov i tko je pokrao pola svijeta…..od burskih i opijumskih ratova na ovamo…….
inače odgovor je Lynxu na njegove polušovinističke primjedbe o jugu i istoku kao neradnicima i problematičnim ljudima …….koji eto loše žive jel ne rade ili ne znam što…
e pa svatko tko je ikad bio u Slavoniji i Dalmaciji zna da se tamo krvavo radilo da bi gospoda uživala na njihovom trudu i muci….
Zašto se još uvijek svi pravite da ne razumijete što ja govorim. Kakvi neradnici, to uopće nisam spominjao. Niti sam za Istočne Nijemce rekao da su neranici nego sam samo konstatirao stanje i vukao paralele, pa rekao Istok u Njmačkoj, Istok u RH, Jug Europe, Jug RH, gledao kakve ima sličnosti i "znatiželjno" uočavao da postoje neke sličnosti. Ne znam zašto se svi odjednom našli uvijeđeni sličnostima, pa to je samo moje zapažanje, subjektivno, znatiželjno, a vi koji imate bolja i objektivnija mjerenja pa podijeliti to, konstrutkivnu raspravu da imamo.
Ja jako dobro znam bar da u Slavoniij nisu neradnici jer sam ja iz Slavonije i poznajem sadašnjost i prošlost. Samo konstatiram kakvo je stanje i izražavam "žaljenje", vi od "žaljenja" i "želje za promjenom" odjednom svi gledate nešto što ja uopće nisam rekao. Ja sam izvršio zapažanje, a vi koji imate objašnjenja onoga što vidim objašnjavajte, ja sam samo ugrubo zagrebao po površini povezujući stanje u Istočjnoj Njemačkoj sa komunističkom prošlošću i sl., ali sigurno da to nije potpuno objašnjenje niti sam to htio reći.
Što se tiče Slavonije, tamo se uvijek radilo, i tamo se dobro živjelo. Zadnjih 50-ak godina stvari su se preokrenule. Malo manje (ali ne i malo!, ponavljam: ne malo, samo malo manje nego prije!) se radi, i puuno lošije se živi. I to konstatiram kao loše i ono što se treba promijeniti. Ne kažem da je tamo svemu kriv komunizam (možda i puno manje nego Istočnoj Njemačkoj) ali činjenica je da je i on za puno toga zaslužan, npr. nacionalizacije su konačno dotukle nekada bogate seljake. Oni su najprije i sami išli nizbrdo rastrošnim životom (a to malo što su štedjeli su stavljali u mrtvi kapital – zlato) i onda ih je dotukla ta nacionalizacija zemlje. Nakon 50 godina to što im vraćaju, samo "nominalu" bez izgubljene dobiti kroz tih 50 godina… naravno da je beznačjana stvar tj. komunizam je itekako kriv za konačno uništenje nekada bogate Slavonije, iako je ona imala i neke svoje "mentalitetske" razloge koje sam naveo. Moji preci su između 1900. i 1940. jako eksponencijalno propadali, da bi ih nacionalizacija dotukla do kraja, tako je sa većinom seljaka iz Slavonije. Još je moja baka kao mlada imala radnike, poslugu i sl, živjela kao "gospodski seljak", da bi već moji roditelji bili rođeni kao siromašni. Čak je i moja druga siromašna baka, još u ono doba prije ww2 se školovala u Zagrebu (za kuharicu :P), trebala se zaposliti kod Grofa Eltza u dvorcu i sl., pa došao rat, Grof pobjegao, seljaci osiromašili.
Možete li vi to vjerovati: siromašni seljaci žensku djecu slali na školovanje u Zagreb?? To je bila nekadašnja Slavnonija, da su čak i siromašni to mogli, a ne tek oni bogatiji. Međutim u zadnjih 50-ak godina je to sve do kraja propalo, a po pričama znam da je propadanje počelo još početkom 20. stoljeća jer su naš i preci u Slavoniji bili loši investitori, iako su vrijedno radili, puno su i trošili i loše reinvestirali zaređeno i zato je današnja Slavonija čista suprotnot od nekadašnje bogate Slavonije i tome smo si sami krivi + komunizam kao šećer na kraju. I to nema razloga poricati. I nitko se nema razloga uvrijediti kada kažem kakvo je tužno stanje danas, i proglašavati me da svoje Slavonce i drage mi Dalmatince (imam ja pritatelje Dalmatince) proglašavam neradnicima. Ne, nisu svi, ali neki trendovi su uočljivi i na njihvoj promjeni treba raditi! Ne pomaže da ih se poriče!!
China’s Economy Grows More Than Estimated
http://www.bloomberg.com/news/2011-07-13/china-s-economy-grows-9-5-exceeding-estimates.html
http://www.bloomberg.com/news/2011-07-13/china-s-economy-grows-9-5-exceeding-estimates.html
Kina je poslije Italije trebala biti sljedeći razlog pada cijena dionica, ali statistika je špekulante iznenadila, mislili su prvo iscenirati pad u Italiji zbog bankarskog stresa pa kasnije putem Kine……
Po tome se vidi koliko se špekulatanti koordiniraju
najbolje mi ja kad se takvi glodavci koji umisle da su popili svu pamet svijeta i da povijest počinje s njihovim rođenjem, upuste u ocjenjivanje nas divljaka s juga… a na tom jugu proborave možda maksimalno 2 tjedna da bi umočili svoje debele, masne guzičetine u more… ali ta dva tjedna su dovoljna da se proglase ekspertima za socijalnu analizu regije…
i jedna ispravka kolega Volksbank, ono nisu bile polu nego full šovinističke lynxove izjave za koje bi trebala doći reakcija administratora i čovjeka bi trebalo trajno banirati s foruma… i to ne samo zbog izjava vezanih za Dalmaciju nego i za Grčku i neke druge zemlje. Ali eto, očito je važnije štititi gospodina xy a nas divljake s juga nije potrebno, mi nismo važni…
Živjeli Istrijani!
i jedna ispravka kolega Volksbank, ono nisu bile polu nego full šovinističke lynxove izjave za koje bi trebala doći reakcija administratora i čovjeka bi trebalo trajno banirati s foruma… i to ne samo zbog izjava vezanih za Dalmaciju nego i za Grčku i neke druge zemlje. Ali eto, očito je važnije štititi gospodina xy a nas divljake s juga nije potrebno, mi nismo važni…
Svojim pisanjem sve govorite. Ako ne razlikujete slobodu govora od osobnih uvreda, mogli biste se jako iznenaditi i smatrati da se radi o nekoj nepravdi kada bi trajno banirani bili Vi.
Ja pak toliko štitim slobodu govora da sam spreman tolerirati i ove osobne uvrede pa nisam niti na kraj pameti imao da zamolim za vaše baniranje (iako grubo krište pravila foruma napadajući mene i to na podli način izigravanja žrtve tobože uvrijeđeni mojim tekstovima, a koji niti su osobno upućeni za razliku od ovoga vašega, niti uopće mogu biti uvredljivi ako imalo znate čitati i vidite što i kako govorim). Mislim se: neka ljudi čitaju, pa će znati ocijeniti što tko govori, tko je razini "osobnih uvreda" a tko na razini "proučavanja sociologije", "gospodarskog stanja", činjenica.
Ljudi koji ne prihvaćaju analizu i kritiku (ja sam i kritizirao i svoju vlastitu Slavoniju ako ne vidite, jer kritika je potrebna, mada je sve ovo u početku više bila analiza bez davanja detaljnih sudova) a normalno im je davati osobne uvrijede očito imaju neki sasvim drugačiji sustav vrijednosti od moga i vjerujem većine čitatelja ovog foruma. Ali to je sloboda govora: neka čujemo različita mišljenja od najnajrazličitijih ljudi, zašto ne. Dok netko ne prevrši mjeru, vi ste blizu ali ja sam čak i to spreman dugo tolerirati.
Nije mi jasno je li to dobra ili losa vijest s obzirom na bezobzir i na ono sto Kinezi pokusavaju vec
neko vrijeme, ali dobro idemo dalje rekli bi neki….
Inace da ne bude zabune meni skoro nista nije jasno tako da nije ni ovo neobicno……mislim to sto mi nije jasno( ja sam onaj naime sto sporije kopca)
Da da rast 9,5% a inflacija od 7% do bogtepitakolikoposto. Nitko ne zna pouzdano
Naguzili su ih ameri u ovoj epizodi. Slijedi nastavak borbe
Jucerasnje izvješće predsjednika FED-a Berananke pred USA kongresom kod nas bi burzu potopilo na dno Jadranskog mora, dok su njihovi indexi na Wall-Street-u pozelenili kao šuma u proljeće. Danas se USA-a dionice i dalje dobro drže i ako je Moody,s najavio kresanje kreditnog rejtinga za USA zbog visokog duga i labave monetrane politike koja je zakopala dolar na najnize razine u povijesti spram CHF; JPY, NZD, AUD, zlatu i večini roba na svjetskim burzama. Dolar i EUR-o u teskim problemima, svijet bi mogao lako skliznuti u novu recesiju produbili se dužnička kriza u EU i USA. Kinezi su do sada kupovali USA obveznice i spašavali ih no neće i oni to činiti bude li dolar i dalje padao puno više već što je prinos na obveznice.