Euro uzvraća udarac [lol] 1.2284
Euro uzvraća udarac [lol] 1.2284
samo se odbija od užeta.
Premješteno iz teme: Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala
Index Value: 10,286.19
Trade Time: 9:32AM EDT
Change: Up 75.12 (0.74%)
ima li nešto da nas pokrene??
ovi ameri tako bezbrižno lepršaju,čisto me strah da ih opet ne zabrine Grčka, pa tako cijelu ovu godinu
njemački dax se bolje drži neg ijedna druga burza
http://www.vjesnik.hr/html/2010/06/14/Clanak.asp?r=gos&c=1
Optimizmu ulagača pridonijeli su i makrogospodarski podaci iz eurozone. Podaci europskog statističkog ureda Eurostata pokazali su tako da je industrijska proizvodnja u eurozoni u travnju na godišnjoj razini porasla više nego u ijednom mjesecu u protekla dva desetljeća. To je potkrijepilo ocjene da gospodarski oporavak dobiva na snazi
Čitam neki dan kako čelnik FED-a Ben Bernanke smatra da se situacija u SAD poboljšava, da će se izbjeći recesija s dvostrukim dnom, te da europska dužnička kriza neće previše pogoditi američko gospodarstvo. Neupitno je da je gospodin Bernanke čelnik vrlo važne institucije i da bi ga se trebalo shvaćati vrlo ozbiljno. No, nije li to isti onaj Bernanke koji je izjavio „We see no serious broad spillover to banks or thrift institutions from the problems in the subprime market.” (svibanj 2007), ili npr „The Federal Reserve is not currently forecasting a recession.” (siječanj 2008., mjesec dana nakon početka recesije), a tek „Currently, we don’t think will get to 10% (stopa nezaposlenosti)." (svibanj 2009, 6 mjeseci prije nego je stopa dosegnula 10,2%).
Da ne biste pomislili da se radi o velikim zavjerama neoliberalnog kapitalizma novijeg doba, možda nije loše da se za usporedbu prisjetimo Velike Depresije s početka prošlog stoljeća. Situacija je bila slijedeća. Nakon što je 1929. tržište palo za 50%, uslijedio je oporavak u proljeće 1930. koji je digao tržište za oko 50%, oporavak poznat i kao najveći „sucker’s rally“ u povijesti. Nakon što je vrh dodirnut u travnju 1930. uslijedio je ponovni pad koji je na kraju bio 89% ispod vrha 1929. i više od 80% ispod vrha 1930. Trebalo je slijedećih 25 godina da tržište dođe na najvišu vrijednost iz 1930. godine.
Evo nekoliko izjava nekih od tadašnjih autoriteta:
"We will not have any more crashes in our time." (John Maynard Keynes – 1927. – otac ekonomske doktrine koje se drže mnogi današnji recovery majstori)
"There may be a recession in stock prices, but not anything in the nature of a crash." (Irving Fisher, vodeći američki ekonomist , New York Times, 5 rujna, 1929.)
"While the crash only took place six months ago, I am convinced we have now passed through the worst – and with continued unity of effort we shall rapidly recover. There has been no significant bank or industrial failure. That danger, too, is safely behind us." (Herbert Hoover, tadašnji američki predsjednik, 1. svibanj, 1930)
"Gentleman, you have come sixty days too late. The depression is over." (Herbert Hoover, odgovarajući delegaciji koja je tražila jane radove kako bi se ubrzao oporavak, lipanj 1930)
We are now near the end of the declining phase of the depression." (Harvard Economic Society (HES) 15. studeni, 1930)
…
a zatim
"All safe deposit boxes in banks or financial institutions have been sealed…and may only be opened in the presence of an agent of the IRS." (predsjednik F.D. Roosevelt, 1933)
Poštovani,
vaši postovi su uvijek zanimljivi te većinom kratki i jasni sa vašim osvrtom na situacije.
Malo duži tekst ali vrlo sistematizirano obrađene pojedine okolnosti i kretanja indeksa Velike Depresije te usporedba sa čelnikom FED-a Ben Bernanke i njegove izjave.
Moj komentar ide u smjeru da "naše" dionice su pale od svog vrha 80% (a dionica značajna za moj portfelj 85% od ATH ) te mogu utvrditi da se nisu ni oporavile "a prostora za pad" vjerojatno ima ali kupovati na ovim nivoima cijena dugoročno isplativo(nelikvidne ispod 0,2 BVPS).
Npr. dionica x na 200 kn a BVPS 1000 kn, meni je svejedno(iz dugoročnog aspekta) da li će kratkoročno biti 160 kn ili 240 kn, ukoliko je firma stabilna i preživi krizu. Naravno da ću kupovati i dokupljivati vlastitim sredstvima koliko mi mogućnosti dopuste i želio bih što jeftinije kupovati ali ne vjerujem da ću pogoditi dno pa kupujem na meni prihvatljivim razinama na dugi rok. Možda kratkoročno ispadne da sam mogao kupiti više komada za isti novac ali nisam pohlepan te se zadovoljavam što mogu i ovako jeftino kupovati na meni prihvatljivim cijenama.
P.S.većina nelikvidnih dionica je blizu dna(ATL) ikad zabilježenog te nisu značajno se ni oporavile!
http://biz.yahoo.com/ic/112.html
Agricultural Chemicals
Indus
Moody’s downgrades Greece’s debt to junk status
Moody’s cuts Greece’s government bonds to junk status, citing risks of Eurozone/IMF package
On Monday June 14, 2010, 1:41 pm EDT
LONDON (AP) — Moody’s Investors Service on Monday downgraded Greece’s government bond ratings into "junk" territory, citing the risks in the rescue package for the debt-ridden country from the Eurozone and International Monetary Fund.
Moody’s cut the rating by four notches, to "Ba1" from "A3," and also downgraded Greece’s short-term issuer rating to "Not-Prime" from "Prime."
The downgrades reflects concern that the country could fail to meet its obligations to cut its deficit and pay down its debt. While the support package does create a credible set of reforms, the lower rating is consistent with the risks associated with it, Moody’s said.
Greece’s Finance Minister George Papaconstantinou last week said any talk of his country defaulting on its debt was "ridiculous."
Neće baš to tako lako ići s Grčkom…
Pošto u EU nitko više ne vjeruje junk agencijama poput Moody’sa jedino će Ameri završiti u crvenom. [lol] [lol]
@nino 797,
kolega ni sam ja to pisao samo sam ga malo skratio onako da bude passe za temu. Evo Vam orginal. Nema smisla krasti bez veze. S vezom možda… [lol]
http://www.4capital.hr/Indirektno-s-financijskih-trzista/Bzzzzzzzzzzzzzzzz.html
[lol] jao kako dobro koriste tu grčku. da imam 6 godina možda bi to i povjerovao.