Glupavo je uspoređivati koliko je pao Kraš, a koliko Kraft.
Jedino što je glupavo je da se sva ta sranje vani reflektiraju i na nas – BEZPOTREBNO!
Šta mi imamo trpiti što je netko betao na default Grčke pa će sada spušiti – ili ako je netko pokušao rušiti EU valutu. T o je nedopustivo da šačica ljudi ruši vlade, valute….
A sve zbog svoje gole zarade.
Kakva ironija – prije godinu dana sve vlade svijeta su ih spašavale a danas oni ruše te iste vlade i valute jer su eto te vlade prezadužene.
Može radi usporedbe koliko su rasli npr Ameri u zadnjih 6 mjeseci a koliko Mi?
[/quote]
Ne gledaj tako krakta razdoblja. Bar godinu dana, dobra startna točka je "zajedničko dno dna" (prva polovica ožujka 2009., recimo 9.3.2009.)
Mi smo rasli od 1250 do cca 2200
Oni su rasli od 666 do cca 1200
to je dakle tu negdje – rasli jedni, rasli drugi… jedni više razloga imaju za to, drugi manje… ali svi smo rasli kroz tih godinu i nešto bull marketa kako nam traje svima.
U našem indeksu ima puno smeća, one bolje dioncie su rasle i preko 100 % u tom razdoblju. Eto samo za primjer moja glavna dionica ADRS-P-A (od 133 do preko 300 kn, danas i ovako iskorigirana je i dalje preko 100 % u tih cca. godinu dana…)
[/quote]
Ako širiš horizonte onda od ATH do dana današnjeg!
[/quote]
Njihove kompanije su neusporedivo bolje geografski diverzificirane, imaju bolji pristup kreditima, i generalno su puno manji rizik. Uz to kod njih je ekonomski oporavak počeo znatno ranije. Imaju značajan rast potrošnje, dok kod nas potrošnja još uvijek pada.
Glupavo je uspoređivati koliko je pao Kraš, a koliko Kraft.
[/quote]
Da, a na kakvim su valuacijama oni a na kakvima mi? Kad već spominješ Kraš i Kraft.
Kraš P/E 11,P/BV 0,70, P/S 0,44
Kraft P/E 15 P/BV 1,55 P/S 1,00
a možda je jednostavno samo ona stara u igri sell in may and go away [tongue]
Jedino što je glupavo je da se sva ta sranje vani reflektiraju i na nas – BEZPOTREBNO!
Šta mi imamo trpiti što je netko betao na default Grčke pa će sada spušiti – ili ako je netko pokušao rušiti EU valutu. T o je nedopustivo da šačica ljudi ruši vlade, valute….
A sve zbog svoje gole zarade.
[/quote]
Zato što se mi financiramo iz tih istih kredita. Mi isto imamo ogromnu rupu u proračunu. Zbog Grčke, Portugala i Španjolske će postkupiti kreditiranje svima koji imaju problema sa punjenjem proračuna. A bez jeftinog novca ekonomski oporavak je puno sporiji i teži.
Šačica ljudi nemože srušiti Euro, to je ogromna novčana masa. Međutim realnost je da će ili Grčka defaultirati ili ECB printati pare da izađe iz krize. To znači gubitak za sve koji drže euro obveznice. Resprodaja euro obveznica znači pad vrijednosti valute. Ovdje se radi o strahu od gubitka, a ne o zavjeri šačice ljudi.
Grci su za stanje države krivi sami jer su godinama podržavali fiskalnu nedisciplinu svojih političara.
…. hoćeš reći opet "greška"
Jes vidio kak sam nanjušio prije dva dana, da se nekaj zbiva!
A svi ostali kaj su dijelili jedinice, brzo na str. 2297 i 2298 ove teme i pristojno popraviti ocjene.
ja sam vidio prije tebe [tongue]. još u petak… nije da nam nije bio dan sell signal, baš kao i prije onog prijašnjeg kraha..
http://www.poslovni.hr/146428.aspx
http://www.poslovni.hr/95771.aspx
[/quote]
jel tak!
zaba otvorila us i kina fondove, vrištalo je iz svake pore sell.
a možda je jednostavno samo ona stara u igri sell in may and go away [tongue]
Da se ovo s Grčkom desilo u neko drugo doba godine, pad bi bio vjerojatno manji. Ali bi bilo pada.
Da, a na kakvim su valuacijama oni a na kakvima mi? Kad već spominješ Kraš i Kraft.
Kraš P/E 11,P/BV 0,70, P/S 0,44
Kraft P/E 15 P/BV 1,55 P/S 1,00
Samo sam naveo kao primjer. Ja inače imam Kras-r-a.
Nije to baš tako jednostavna usporedba. Prinos na američke desetogodišnje obveznice je 3,6%, a na hrvatske oko 6,5%. Dakle Kraš bi trebao imati znatno manji P/E od Krafta da bi bio jednako atraktivano ulaganje na hrvatskom koliko je Kraft na američkom tržištu. Međutim s obzirom da dijele i solidnu dividendu, KRAS je po meni u ovom trenutku konkurentan Kraftovoj dionici . Međutim ne bih rekao da je podcijenjen u odnosu na kraftovu dionicu. Niti mislim da smo mi podcijenjeno tržište, a da je US precijenjeno zbog toga što je raslo više u zadnjih pola godine.
ovi kolonizatori tonu ko kamen http://finance.yahoo.com/q/bc?s=GBPUSD=X+Basic+Chart&t=5d
U svakom zlu nekog dobra – toćiti ćemo jeftiniju naftu i benzin.
Cijena pala više od 10% u zadnjih tjedan dana.
U svakom zlu nekog dobra – toćiti ćemo jeftiniju naftu i benzin.
Cijena pala više od 10% u zadnjih tjedan dana.
Samo sa nadaj. Zaboravljaš da nam netko drugi kroji cijenu nafte. A treba pokriti i prošlogodišnje gubitke. [lol]
zanimljiv dan, dionice padaju, nafta pada, zlato pada, dolar pada. Meni se čini da će od ovog svega najbolje koristi izvući proizvođači sildenafil citrata, poglavito Pfizer [tongue]