Europa opet pleše po žici…
Vaš link
@ententinis
Kolega, očito je da svima paše UP UP bez razloga, a ove vijesti koje vi stalno postate pokazuju kakva je realna situacija.
Inače realna situacija je daleko gore, kakvom se prikazuje.
Deutsche Bank 2Q net profit down 64 percent
Ovo je najveća njemačka banka.
Vidit ćemo koliko će to danas djelovati na DAX i na ostalu Europu
Sve ide po planu…UP! Samo ti i slični to još ne vidite.
[/quote]
Baš kao što sam rekao.
[wink]
http://www.cnbc.com/id/25932873
nije da vjerujem ovakvim ali kad vec svi stavljaju nesto [smiley]
Za one koje se još pitaju kako kriza vani, inflacij, nafta utječu na nas evo odgovor pa da se ova tema može pomalo pasti na 10 stranicu.
Naime, izašlo je opet katastrofično izvješće DSZ o deficitu robne razmjene. Jedno od najgorih koje sam vidio.
Samo u lipnju minus je 8.044 milijarde kuna, za razliku od prošlog kad je minus bio -5.748. Pokrivenost uvoza izvoza izvrsnih 41.4% Trend je prilično zastrašujući, u prvih pola godine samo povećanje deficita je 6.968 milijardi kuna. U aspolutnim brojkama iznosi 42.897, odnosno pokrivenost je 43.8%.
Znači da prodaja svih 30% INA po Pajdinih 2900 kuna može pokriti samo 7-8 mjeseci povećanja deficita robne razmjene (i opet bi bili u banani jer turizam i promet i prije nisu bili dovoljni pa ih je dug i rasprodaja morala zamijenjivati). Dakle INA-u smo već pojeli a u ostataku godine imamo PODR, PTKM, CROS, KOEI za na bubanj.
Mislim da bi državu i Rohine devizne rezerve moglo dotuć ako Nemci odluče povuć izvanrednu dividendu HT-a. Turizam ovo ne može izvuć, Bajs govori jedan dan kako je loše onda dobije po ušima pa govori kako je sve pet. Valjda naši misle da će im Talijani u recesiji izvuć sezonu. Ako se svjetska kriza produži duboko u 2009 bit će jako gadno.
Samo da dodam da je ono povećanje neplaćanja od 2.700 milijardi kuna u odnosu na prošlu godinu po meni direktna posljedica ovoga, krediti se moraju plaćati i stranim dobavljačima se mora plaćati. Po našem starom dobrom običaju simptomi se prelijevaju na prevari susjeda i poslovnog partnera tako što mu nećeš platit. Evo nama opet kompenzacija.
Europa je svoj smjer odredila a i Ameri kako se bliži otvaranje polako se fjučersi počinju zeleniti
FTSE 100 5,435.80 +15.10 +0.28%
Chart for FTSE 100
DAX 6,491.84 +31.72 +0.49%
Chart for DAX
CAC 40 4,411.15 +10.60 +0.24%
hm..meni se cini da ovdje nije uracunat
1.turizam-tj turisticka sezona, o kojem osim tvoje pausalne "turizam ovo ne moze izvuci", ne znamo dovoljno.znam da je u istri sezona rekordna, za dalje cemo vidjeti.
Bajs prvo uopce nije "kvalifikovan",a kao drugo njegove izjave spadaju u dnevnu politiku.
2.inflacija-tj nafta!!
mislim da je ova stavka najbitnija za razumijevanje ovih brojeva.
koliko je ona poskupila i koliko je utjecala na ove podatke?mnoge zemlje izvoznice, OPEC+Rusija tj ZND dozivljavaju gospodarski procvat, dok Zapad plače.mi smo (ipak) zemlja uvoznica i ovo je sasvim normalno i ocekivano.
ovlaš sam pogledao, kad uhvatim vremena pogledat cu detaljnije..
ali sam gledao kako je nafta sjebala Americku bilancu sa inozemstvom usprkos tome sto su obezvrijedili valutu do kraja.
tako da ovo i nije lose, kako je moglo biti.
zato je jako vazno da nafta kihne..
nije upitno da hoce i da je balon, pitanje je samo kad?
sto prije, to bolje!
sto se tice preuzimanja, ima tu puno,puno vise toga za preuzeti i tu ce se sliti ogromna lova.
tu je i prodaja nekretnina strancima itd..
u svakom slucaju, bojim se (za tebe) da nama bas i nece faliti love, a i ako usfali, bit ce samo manje novih auta i sve 5, necemo ni osjetiti na bilo cemu drugom [smiley]
Naravno da turizam nije uracunat, jer su ovo podaci o robnoj razmjeni… Turizam je usluga. Valjda.
Evo malo loših vijesti
Naravno da turizam nije uracunat, jer su ovo podaci o robnoj razmjeni… Turizam je usluga. Valjda.
evo i stitonose, strasnog Nazgula..
a kad prodas Belje sir, Ledo slaju i jamnicu vodu Hansu iz Berlina, u Novaljskom Konzumu, HR, za njegove eure?
sta onda??
jel to usluga ili razmjena?
radje nam ti objasni kako je nafta fundamentalno sasvim opravdana na razinama 150$+, jer kad se poveca potraznja od 1% da skace cijena 10%, sto je i istina, ali sta kad padnje potraznja za 2%?
[kiss]
Za one koje se još pitaju kako kriza vani, inflacij, nafta utječu na nas evo odgovor pa da se ova tema može pomalo pasti na 10 stranicu.
Naime, izašlo je opet katastrofično izvješće DSZ o deficitu robne razmjene. Jedno od najgorih koje sam vidio.
Vaš link
Samo u lipnju minus je 8.044 milijarde kuna, za razliku od prošlog kad je minus bio -5.748.
NHF ali što ti misliš koliko ljudi je razumijelo ovdje to što si napisao. O izvještaju DZS da ne govorim. Tamo je puno nerazumljivih brojeva. [cool]
evo i stitonose, strasnog Nazgula..
a kad prodas Belje sir, Ledo slaju i jamnicu vodu Hansu iz Berlina, u Novaljskom Konzumu, HR, za njegove eure?
sta onda??
jel to usluga ili razmjena?
radje nam ti objasni kako je nafta fundamentalno sasvim opravdana na razinama 150$+, jer kad se poveca potraznja od 1% da skace cijena 10%, sto je i istina, ali sta kad padnje potraznja za 2%?
[kiss]
[/quote]
Odgovor na prvo pitanje ces morat potrazit u DZS-u. [kiss]
Ono drugo, ne kuzim o cemu pricas? Kad sam ja ikad spomenuo na kojoj cijeni je nafta fundamentalno opravdana? Stovise, kad sam igdje javno iznio procjenu vrijednosti recimo neke dionice? Mada su se neki razbacivali sa dobrano velikim iznosima, koji su im se obili o glavu ko bumerang. [thumbsup]
Turizam ne spada u robnu razmjenu i to je 100%.
Robra razmjene= uvoz i izvoz ROBE, A NE USLUGA.
Znači nije bitno dali stranac kupi 100 kila LEDO sladoleda u Hrvatskoj jer se to ne smatra izvozom, stoga niti ne spada u robnu razmjene.
Ali da se uvoz u odnosu na izvoz drastično povečava to je jedna velika i tužna činjenica.