Kuwait Sells Citi Stake, Makes $1.1 Billion: Report
Published: Sunday, 6 Dec 2009 | 6:53 AM ET Text Size By: Reuters
Kuwait’s sovereign wealth fund has sold its stake in U.S. bank Citigroup making $1.1 billion, Al Arabiya TV said on Sunday.
Novi list: …..Mogu se čuti svakojaki »prijedlozi« da središnja banka pusti tečaj da oslabi »barem malo«, no to ne dolazi u obzir jer kada bi se to jednom pokrenulo, ne bi na tome stalo – odmah bi krenula šira valutna supstitucija, stoga s tečajem nema igranja, zaključio je Vujčić, dodajući da treba raditi na konkurentnosti strukturnim reformama i uklanjanju prepreka za inozemna ulaganja.
Zašto malo pobliže ne pojasni kako postići konkurentnost strukturnim reformama sa ovakvom politikom HNB koja omogućava nerealan tečaj i konstatno izvlačenje financijskih sredstava (nedavno su i sami to priznali). Jedine strukturne reforme su potrebne u HNB koja je očito pod strahovitim utjecajem svjetskog financijskog lobija. [bye]
Mislim da Sabor RH odnosno Saborski odbor za financije čini veliku grešku što jedanput mjesečno ili dvomjesečno ne vrši nadzor nad HNB kako to u USA čine njihovi zakonodavci.
Svako malo Bernanke je pred Odborom za financije koje mora uvjeriti u ispravnost svojih poteza.
Inače prvo pitanje bi po meni bilo – na temelju kojih pokazatelja ste učinilo to i to?
HNB jednostavno ne raspolaže nikakvim podatcima iz gospodarstva osim onih koje mu serviraju bankari – tako ispada da bankarski lobi ima zastupnika u HNB-u a realni sektor je ostavljen na milost i nemilost bankara jer Sabor tj Odbor za financije nije u stanju da se nametne kao ZAKON nad monetarnom i politikom u RH.
Kolega Sava nemojte me nasmijavati kad kažete Saborski odbor za financije. Ovdje na forumu ima ljudi koji su doktori znanosti za navedeni odbor. [lol] [pray]
HNB za trenutnu sitaciju nema nikakvo riješenje. I dalje se drže stare politike ko pijan plota. I ovo puštanje kreditnog limita su napravili teškog srca. Najgore su svemu je to što Rohatinski nema snage Lukovića i ostale bankare uhvatiti za jaja, već im pušta da cijede Hrvatsko gospodarstvo i građane do zadnje kapi krvi. Ono što je napravio dobro svojim konzervativnim vođenjem monetarne politke Rohatinski će zasjeniti svojim kukavičkim ponašanjem u ovoj krizi, što će ostaviti dugoročne posljedice na cijelu državu. Nije istina da čuvanje tečaja mora rezultirati povećanjem kamatnih stopa, jer guverner HNB može svojim uredbama natjerati banke da smanje kamatne stope, a isto tako i da povećaju kreditiranje gospodarstva i potrošnje građana u cilju jačanja domaće proizvodnje.
Rohatinski jo dozvolio perverziju da strani državljani ulažu novac u Hrvatske banke u stranom vlasništvu i štede uz kamatu od 7 % te se istima isplati u svojoj državi podići kredit po stopi od 4 % i onda taj novac ulože npr. u Splitsku banku i tamo zarade čistih 3 % ali na grbači Hrvatskih firmi i građana koji plaćaju bezobrazno skupe kamate na kredite. Ovim čistim zelenaštvom i lihvarenjem od strane banaka uništava se Hrvatsko gospodarstvo i cijela situacija prijeti dalekosežnim posljedicama jer će zbog propasti domaće proizvodnje uzrokovane direktnim pljačkanjem od strane banaka i preljevanjem kapitala izvan granice, Hrvatski građani biti ponovo prisiljeni kupovati sve više i više uvoznih proizvoda. Pa zar su u Vladi i HNB-u svi slijepi i zar ne vide kuda sve ovo vodi.
Kolega Sava nemojte me nasmijavati kad kažete Saborski odbor za financije. Ovdje na forumu ima ljudi koji su doktori znanosti za navedeni odbor. [lol] [pray]
[thumbsup]
Prošli smo tjedan napokon završili u plusu, nadam se da će EU burze danas biti zelene da onda i mi zadržimo plus [thumbsup]
Htio sam samo upozoriti da postoje zakonski okviri koji bi i monetarnu i fiskalnu politiku mogli adekvatnije prezentirati javnosti što bi u konačnici zasigurno rezultiralo većom transparentnošću financijskog sustava i uopće upravljanja javnim financijama u RH.
Mišljenja sam da se sadašnjom netransparentnošću vrši maksimalna redistribucija nacionalnog dohotka iz lukrativnog dijela gospodarstva u onaj bankarski i onaj neprofitabilni pa je to kod nas u temeljima krize.
Evo pregled stanja cijeli ovaj mjesec
Po svim podacima trebao bi biti jak raly do kraja godine na svjetskom tržištu, cijena zlata pada jer po podacima američko gospodarstvo se obnavlja pa je poveći interes za ulaganje u dolar i u dionice. Iako je kod nas stanje ružno biti će bolje…….. Pozdrav
US Dollar Index Futures Cash,Co (DX-Y.NYB)
4:19AM ET: 76.04 Up 0.35 (0.47%)
Opet jača, zato crvenilo na fjučrsima