Kolega da li ste možda uočili da se Zse u zadnjih mjesec i pol ne ravna po kretanju svjetskih burzi i indeksa?
Što bi po vama mogao biti temeljni razlog za takvo što?
Meni se čini kao decoupling na djelu, ali u negativnom smislu riječi.
Naime već tri mjeseca pokušavamo probiti onaj otpor na 2.280-2.300 i nikako nam ne polazi za rukom!
Baš gledam ameri su 01.06.2009. bili na dow=8.721, nasdaq=1.828, sp500=942, a crobex na 2.272 boda.
Sad su ameri na 10.226/2.154/1.093 boda a crobex se muči na 2.100 bodova??!??!!!!
Zna li tko od vas starih i uglednih članova objašnjenje?
Vidim da mnogi od vas još očekuju neko čudo da se desi, pa bih svakako volio saznati koje?
LP
IMHO mi se čini da mi kasnimo 2-3 mjeseca u posljedicama krize na realni sektor. Tako da smo tamo gdje su bili ameri prije jeseni.
Nisam ni ja pametan, pa ću komentirati zašto. Svakako strah kao takav je prisutan i dalje kod investitora, za razliku od Amerike gdje je dioničarstvo nešto kao dio kućnog odgoja, kod nas su se mnogi povukli iz toga, pa samim time manje je kapitala. Zbog konstatnog pada nekog iz Vlade nervoza je prisutna, a to sigurno ne privlači strane investitore. Naravno, ima malčice manipulacije, jer na tako malim prometima možeš što hoćeš ako si veliki kao neki mirovinski fondovi. Svašta po malo, a ne mora biti ništa od toga. Na kraju, burza je navikla mnoge na samo brze rastove, pa sada ovakva situacija nervira mnoge pa i mene, ali to je tako. Strpljenja treba!
Jedino što me malčice muči je USA. Oni toliko napucavaju cijene u nebo, kao i prije krize, a mnoge tvrtke posluju lošije nego tada. Eto, mene to više muči nego CROBEX jer ipak o njima ovisi razvoj daljnji. [thumbsup]
I oni što kae Fibula, mi kaskamo za Amerima i to dobro. [bye]
E, kad bi bio prorok…
Teško je reći, no činjenica je jedna…Na našem TK-u nema likvidnosti….Sad il nema love (što je moguće jer država istu čuva za sebe), ili love ima al’ je naredba takva…
Zašto, kad je jeftino ?
Ne znam, polazim primjerice od sebe…moj neki plan je prvo tu okrenut lovu dok tržište ne dođe do određene razine, a onda otić u neko egzotičnije tržište koje još nije odradilo rast…U mom konkretnom primjeru, Makedonija…
Meni osobno ne bi odgovaralo da Makedonija raste istom jačinom ko ZSE…dakle mora rast sporije dok ja tamo ne dođem….
Ne vidim razlog zašto veliki igrači ne bi radili isto (u principu tako i rade)…Kako se i kod nas za svaki potez mora nekog iz vana pitat, ovo mi izgleda kao jedan od mogućih realnih scenarija….
Također, u potpunosti se slažem s ovim što je kolega Fibula napisao…
E, kad bi bio prorok…
Teško je reći, no činjenica je jedna…Na našem TK-u nema likvidnosti….Sad il nema love (što je moguće jer država istu čuva za sebe), ili love ima al’ je naredba takva…
Također, u potpunosti se slažem s ovim što je kolega Fibula napisao…
Naveo bih sebe kao jedan od primjera zašto tržište pada, bavim se građevinstvom te sam 2007 i 2008. sam u par navrata imao izlet na TK gdje sam investirao dio novaca od prodanih stanova, uzeo neki postotak i vratio natrag na račun tvrtke.
Danas, kada je cjelokupno tržište palo , kada su prometi mizerni i kada razni jataci haraju, nemam više takvih izleta nego max 100-300 tisuća kn 4-5 puta godišnje i to kada TK stvarno jako padne.
Od mojih kolega, onaj koji ima na računu, niti ne razmišlja o ulaganju u dionice nego su zaokupljeni prizemnijim , konkretnijim stvarima.
Ovo je naša realnost sve dok nas ne "otkriju" strani fondovi.
To se neće dogoditi dok god ima dobrog prinosa na Azijskim, USA i E tržištima.
Kad se ta tržišta donekle zasite, tada će fondovi krenuti na ostala (CEE) tzv. rastuća tržišta.
Usput će dobro ovijenti rizike i moguće prinose ulaganja.
Kako rizici (country risk) ovisi prvenstveno o politici i centralnoj banci, jasno vam je zašto se još ništa ne događa.
Osobno mislim u kratkom roku da će imenovanje min. gospdarstva imati jak uticaj na TK, jer će odrediti smjer kojim ćemo ići slijedećih 5-6 godina.
Ako se krene u bolne i teške promjene, TK će nam živnut.
Ako ne, onda nam ni jedan fond na svijetu neće pomoći.
Sve ovo IMHO.
Amerikanci npr promet ne mjere u dolarima nego u broju protrgovanih dionica. Kada bi primjenili takvu metodologiju situacija bi izgledala bitno drugačije.
Čini mi se da će ipak cijena zlata pasti.
http://business.hr/hr/Naslovnica/Svijet/Etiopija-otkrila-lezista-40-tona-zlata
Amerikanci npr promet ne mjere u dolarima nego u broju protrgovanih dionica. Kada bi primjenili takvu metodologiju situacija bi izgledala bitno drugačije.
Pa to je normalno kad je njima novac potpuno potpuno relativan i nebitan (mos ga nabavit kolko hoces ako si u igri) a udio u firmi puno vazniji. A nama je obratno.
Samo cekam da pocne pritisak na Rohatinskoga. Nekako mi se cini da raste negdje u pozadini … uma.
bolesnog uma
http://finance.yahoo.com/intlindices?e=europe
http://finance.yahoo.com/indices?e=futures
Baš nas neće. Vani trenutno kompletno sve zeleno. Drš,te gaće. Od….. smo karijeru.