Ne vidim koji je sex u odrzavanju perpetualnog suficita, tj. odricanja od vlastite potrosnje da bi nekome poklonio svoje proizvode. Ali dobro, valjda Japanci imaju neku visu logiku u tome, osim sto se zgodno izvoz ljepi na plus u BDP-u. Ako nisto drugo, bar politicari mogu mahati tim podatkom, kako se BDP povecao (zanemamujuci cinjenicu da od toga stanovnistvo nema koristi).
kakvo poklanjanje? Tko kome što poklanja? 😀
Nisam govorio o dobrim i lošim stranama japanskog gospodarstva, samo sam htio reći da japanskih 180 % javni duga/BDP ne mora nužno biti alarmantija stvar nego li je to američkih 80 % javni dug/BDP ili naših 33 % javni dug/BDP – nego upravo suprotan da ja redosljed "opasnosti".
Nikada nije problem koliki je dug u apsolutnom iznosu, pa niti u relativnom (kod kompanija u odnosu na kapital npr., ili kod država što se često gleda kada govorimo o javnom dugu odnosu na godišnji BDP) nego je ključna stvar kako će se taj dug vraćati – a to kod poduzeća ovisi o mogućnosti generiranja novčanog toka (što ne ovisi samo o iznosu kapitala nego i sposobnosti zarađivanja tim kapitalom tj. o firminom ROE pa zato smo dug/kapital bez ROE ne znači baš ništa) odnosno slično kod država sposobnost vraćanja duga ovisi o mogućnosti prikupljanja sredstava porezima a koja ovisi o strukturi gospodarstva (tog BDP-a) odnosno postojećem poreznom opterećenju i mogućnostima njegove prilagodbe…
Naravno da nije dobro kada se država previše zaduži (i ta sredstva loše iskoristi!) i kada građane mora oporezovati do gole kože, da rade "više za državu nego za sebe", dakle jadnim Japancima uistinu nije ovaj dug ugodna stvar, ali poanta je u tome da oni to mogu izdražati, netko svoj dug ne može izdržati jer porezni prihodi to ne mogu pratiti odnosno građani i gospodarstvo daljnje povećanje poreza ne može izdržati a da ostane konkurentno, prihvatljvog životnog standarda i sl…. Najbolje bi bilo da je država minimalna, porezi time minimalni… bilo bi to sjajno – Japan takav nije… USA takva nije… mi takvi nismo… ali nekome to sve teže pada a nekome malo manje teško… nama je problem što smo mi među onima kojima državni dug najteže pada i može nam potpuno dotući gospodarstvo (kod nas bi poreze trebalo smanjivati da budemo konkurentniji, da firmama ostane više za reinvestiranje itd…. ali kada bi se to napravilo ne znam odakle bi se prikupilo dovoljno za funkcioniranje ovoga glomaznog aparata, vraćanje njegovih dugova… "bez obzira koliko on relativno ne-veliki", ali vidimo daj je nama naš dug velik koliko i nekima drugima njihov sa "3-4 puta većim postokom" – mi jednostavno nemamo takvo gospodarstvo koje može bez da se uništi izdržati neka daljnja povećanja poreza…. jednostavno ne možemo, možemo samo dug refinancirati novim dugom i tako unedogled… dok ne propadnemo – jer naravno da ovo nije moguće unedogled…. dakle smanjenje javne potrošnje je jedini izlaz za nas). Drugi svatko zna što mu je činiti, amerikanci devalvirati dolar, Japanci nešto treće… ali mi nemamo neki specijalni izbor – mi moramo smanjiti državnu potrošnju i dati gospodarstvu prostora da diše!
Ne vidim koji je sex u odrzavanju perpetualnog suficita, tj. odricanja od vlastite potrosnje da bi nekome poklonio svoje proizvode.
Ja bi to ovako rangirao:
– ekipa koja se zadužuje da ode na ljetovanje
– ekipa koja štedi pa s tim plati ljetovanje
– ekipa koja se zaduži da investira s većim povratom od troška zaduženja i onda od profita odvoji dio za ljetovanje
Samo doticni su investirali u americke kuce… Neznam kako ce im to pomoci sa ljetovanjem? [undecid]
Samo doticni su investirali u americke kuce… Neznam kako ce im to pomoci sa ljetovanjem? [undecid]
pa tako sto ce ljetovanje preskociti i ici ce na zimovanje
pofuk
Premješteno iz teme: Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala
Ako idemo po onoj narodnoj da se po jutru dan poznaje i gledajući aziju čekaju nas vrući dani.
minusi s istoka
http://www.seebiz.eu/hr/analize/azija-potop-dionica-zbog-jacanja-japanskog-jena,57151.html
a i nafta u padu(= minus na ZSE)
http://www.seebiz.eu/hr/analize/azija-potop-dionica-zbog-jacanja-japanskog-jena,57151.html
Dobro je, sve je okrenulo u plus. futuresi u americi, japanu i njemačkoj, sve u plusu. Znači za 5 minuta evropa kreće u plus, amerika popodne također. Očekujem i bdi najmanje plus 50 bodova, naftu na 68 dolara i crobi +1 %. Za inat većini koja priželjkuje korekciju. manjina je uvijek u pravu, dakle danas idemo gore! [thumbsup]
Ako idemo po onoj narodnoj da se po jutru dan poznaje i gledajući aziju čekaju nas vrući dani.
Dok ti gledaš Aziju….
DAX +0.87%
UK 100 +0.14%
futures
DJ + 0.25%
SPX +0.29%
[bye]
EU je u nekom slabom plusu, ali bojim se da neće izdržati. Loš je sentiment na svjetskim burzama, samo je pitanje koliko će danas crobex pasti [cry]
Hehe [lol] , samo stiščite jedinice
I BDI će danas bar +2% [tongue]