Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Država dužna 105 milijardi kuna

.Javni dug opće države, odnosno domaći i inozemni dug središnje države, izvanproračunskih fondova i lokalne države, potkraj ožujka je iznosio 105,2 milijarde kuna, što je za dvije milijarde više nego na kraju veljače.
Dodaju li se javnom dugu opće države i ukupna državna jamstva u iznosu 34,5 milijardi kuna, taj se dug penje na 139,7 milijardi kuna, a zajedno s dugom od 11 milijardi kuna Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) ukupni se iznos penje na 150,7 milijardi.

Podaci iz najnovijega mjesečnog statističkog prikaza Ministarstva financija pokazuju da je javni dug opće države, koji je potkraj ožujka iznosio 105,2 milijarde kuna, u prvom tromjesečju ove godine porastao za 5,9 milijardi kuna, odnosno oko 6 posto.

Na godišnjoj razini u odnosu na kraj ožujka prošle godine javni dug opće države porastao je za oko 14,3 milijarde kuna ili za 15,7 posto.

Hina|Net.hr

Država dužna 105 milijardi kuna

Muharo,napiši koliko je javni dug Italije u eurima pa da usporedimo i zaključimo gdi smo mi.

Kolega, ja sam samo prenio bez i jednog komentara članak koji sadrži crnu zbilju naše države. Ako vam se da vadit podatke za USA ili italiju samo naprijed, samo ne zaboravite da jedni (USA) štancaju dolara koliko hoće, a drugi dobiju EUR koliko im treba od EU.
A mi? Gdje smo mi????
Ne ide to "up, up" kako neki ovdje drukaju, nego ide "u p.m."
[/quote]
nije dobro uspoređivati nas sa Italijom ili Mađarskom
naime ,,naš dug je otprilike tu negdje ….ako računamo prosjek po glavi stanovnika …..jer nas Hrvata ima cca 10-tak puta manje

Mumaro/ententinis

Book madjarskog indexa je cca 1,6, a crobexa oko 1 [bye]

FEDYA = ENTENTINIS= LIZAČ, PARDON BRISAČ PODOVA AZ-A I DINKECOVIH NAOČALA.

http://seebiz.eu/hr/makroekonomija/svijet/prodaja-automobila-podigla-americku-potrosnju-0%2c2%25,54656.html

To je zato jer su oni u neusporedivo boljem položaju od nas.
Kod njih je zabilježen porast BDP-a, stabilna valuta, nemaju deficita, porast zaposlenosti, stabilna vlada, proračun se dobro puni, smanjuju poreze, a ne k’o kod nas. [lol]

http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=4358
http://www.poslovni.hr/106767.aspx

halfte trinken, halfte Šarcu geben

onda je najbolje kupit kod nas i prodat kod madjara [lol]
strong buy u ponedjeljak

Wall Street i banke protiv ljudi. Drzave i vlade izmedju.

Vrlo dobro vijesti.
Kupi dionice danas i zaboravi ih na 5 godina, kako je jedan kolega rekao na komentari trgovanja.

uhu vrlo mudro…

http://finance.yahoo.com/news/Regulators-shut-banks-in-apf-1928875151.html?x=0&sec=topStories&pos=4&asset=&ccode=

Moji postovi ne predstavljaju nagovor niti na kupnju niti na prodaju dionica!

To je zato jer su oni u neusporedivo boljem položaju od nas.
Kod njih je zabilježen porast BDP-a, stabilna valuta, nemaju deficita, porast zaposlenosti, stabilna vlada, proračun se dobro puni, smanjuju poreze, a ne k’o kod nas. [lol]

http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=4358
http://www.poslovni.hr/106767.aspx
[/quote]
"počelo je prije 3 godine, i još nije završilo" – a kod nas tek počinje.

Ovaj članak o Mađarskoj iz srpnja 2006. kao da opisuje Hrvatsku danas (tj. Hrvatsku ove jeseni/zime, kada nam i tečaj možda "malo popusti" i bit ćemo doslovno isti kao Mađarska 2006.)-

Ali mi ćemo (jer imamo tu sreću da nam svjetska kriza ne prisjeda na jade kao njima, jer svjetska upravo prolazi kako naša počinje, neće se superponirati kao njima – hvala Bogu) iz svoje izaći za ne duže od 3 godine, ja već duuugo držim da je dno hrvatske recesije u 2011., godina 2012. biti će zapamćena kao godina snažnog oporavka i predstavljati će novu stranicu u Hrvatskoj povijesti – nisam Nostradamus, ali ovo su neki moji dojmovi koji me drže i koji mi se čine logičnim "otprilike pokušavajući vremenski odrediti stvari koje vidim da nam vise nad glavom".

Možda sam ja to malo previše "rastegnuo", možda se stvari odigraju i prije, ali promatrajući naša poduzeća držim da je 2011. kritična, da je to godina u kojoj će biti najviše "ozbiljnih" bankrota/stečajeva (hrpa malih "neozbiljnih" će se vjerojatno odigrati prije) i to mi prvenstveno određuje spomenuto vremensko određenje dna recesije. Službeno možda izađemo prije, "statistički", ali 2011. je godina u kojoj će bankrotirati oni koji će bankrotirati – ako ne tada onda niti neće 😛

Najviše si šansu za krah povećavaju oni koji preuranjeno proglase krizu gotovom i dodatno se financijski opterete, kao i oni koji surađuju sa takvim bankama koje će im špekulantski refinancirati dugove nadajući se se da im dolazi bolje vrijeme – e te će banka tek tada izgubiti jer u tako odgođenom stečaju tek tada pogotovo neće iz stečajne mase uspjeti naplatiti svoja potraživanja.

U Americi to ide sve puno brže, čak i u našoj dragoj susjednoj Sloveniji, tam banke brže "izgube živce" i idu na prisilnu naplatu, ovdje su svi nešto "optimistični" i misle da će kasnije lakše dobiti svoje novce nego danas. Mnogi će se s tim temeljito zajeb.

Jedini pametni recept za banke bi sada bio da ako baš hoće neka nastave s tim opetovanim organiziranjem izdavanja kratkoročnih dužničkih papira za refinanciranje ali na način da svaki puta u kupnji tog izdanja one same sudjeluju sve manje i manje… na neki način "privukavši druge investitore da sudjeluju" , na taj će način do kraja završiti sa minimalnim udjelom u zadnjem izdanju, izvući će većinu, gubitak će biti minimalan, a sav nenaplativi dug će na kraju biti "uvaljen nekom drugom", onome tko je povjerovao u priču o 10 % godišnjem prinosu sa valutnom klauzulom – moš mislit :rotfl: A činjenica je da što bude veći prinos da će se više ih javiti (pohlepa) i tako će se banka (npr. PBZ čini se da to radi) super izvući na vrijeme – špekulantski kupci junk papirića će izgubiti…. Možda bi bilo zgodno da neko izda i CDS-ove na to, pa bi zaradio i netko pametan a krahirao i neki veći (osiguravateljski) špekulant a ne samo mali kupci kom. zapisa. To bi tek bilo zanimljivo 😛

[

Ovaj članak o Mađarskoj iz srpnja 2006. kao da opisuje Hrvatsku danas (tj. Hrvatsku ove jeseni/zime, kada nam i tečaj možda "malo popusti" i bit ćemo doslovno isti kao Mađarska 2006.)-

toliko puta si napisao već glupost da mi ti se jednostavno ne replicira..

pogledaj mađarski index u doba njene krize kako ti kažeš 2006 i 2007

Uz sva moguća sranja oni su pali 60 % a mi 80

FEDYA = ENTENTINIS= LIZAČ, PARDON BRISAČ PODOVA AZ-A I DINKECOVIH NAOČALA.

Mađari, kao i naši susjedi Srbi i Bih su uzeli pomoć od MMF.
Tako da MMF posredno kontrolira financije i stanje u financijskom sektoru.
Smanjenja je neizvjesnot za strani kapital a olakšan pristup istom.

Evo jedan zanimljiv članak;
MMF preuzeo potpunu kontrolu nad finansijama BiH
http://www.seebiz.eu/hr/makroekonomija/bosna-i-hercegovina/mmf-preuzeo-potpunu-kontrolu-nad-finansijama-bih,54113.html

da nije bilo ostavke bivšeg Premijera,
a poslije ovolike političke, ekonomske, monetarne i fiskalne neizvjesnosti mi bi po mom mišljenju bili preko 2700.

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

ja bi sad uzeo pare od MMFa, jer nema šanse da stignu kontrolirat sve aranžmane po cijelom svijetu, a kak mi znamo smuljat…..fala šta ste došli, nemojte kaj zamjerit. [smiley]

ja bi sad uzeo pare od MMFa, jer nema šanse da stignu kontrolirat sve aranžmane po cijelom svijetu, a kak mi znamo smuljat…..fala šta ste došli, nemojte kaj zamjerit. [smiley]

Imaju i oni svoje rodjake za zaposliti u egzotičnim kutcima zemaljske kugle, na dobro plaćenim poslovima i bonusima u šuški.

Chávez grew up in a small house composed of large palm leaves.

[

toliko puta si napisao već glupost da mi ti se jednostavno ne replicira..

pogledaj mađarski index u doba njene krize kako ti kažeš 2006 i 2007

Uz sva moguća sranja oni su pali 60 % a mi 80
[/quote]
indeks, kakav misliš indeks? Dionički indeks?? Očito ne govorimo o istoj tematici, ja nisam niti pomislio a kamo li i jedom riječju aludirao a ne tek spomenuo nekakve indekse, dionice… tržište kapitala nije bio predmet moje rasprave. Govorio sam o realnom gospodarstvu odnosno o gospodarskim ciklusima, tržište kapitala na kraće staze s tim i nema puno veze (premda se to redovito dovodi u vezu). To je i odgovor na tvoje pitanje "oni 60 % mi 80": tržište kapitala i realno gospodarstvo – nije baš previše "usklađeno", na kratke staze. Na kratke staze jedino je mjerodavan zakon ponude i potražnje gonjen psihologijom mase i drugim prilikama koje ne moraju biti nužno vezane za stanje u realnom gospodarstvu.

Ja ne bih bio danas 75 % u dionicama kada bih mislio da to što očekujem u našem gospodarstvu narednih godinu-dvije mora ostaviti neki naročito negativni utjecaj na kretanja dionica, to ja ne znam i nije predmet moga interesa – pogađanje dna na TK me ne zanima. Ja kupim kada mi je nešto dovoljno jeftino, hoće li biti još jeftinije – to ne mogu znati, nemam kristalnu kuglu. Ako bude za to imam ovu malu rezervu keša (a možda i još nešto skupim), ako ne bude pa super i tako, ne bunim se niti ja "kada se zeleni".

New Report

Close