Premješteno iz teme: Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala
Europski burzovni indeksi danas su porasli jer su ulagače ohrabrili neočekivano dobri podaci s američkog tržišta rada.
Naime, američki su poslodavci u srpnju otpustili 247.000 radnika, odnosno najmanje od kolovoza prošle godine, što bi mogao biti pokazatelj skorog izlaska iz recesije najjačeg svjetskog gospodarstva. Stopa nezaposlenosti se smanjila na 9,4 posto dok je u prethodnom mjesecu iznosila 9,5 posto, izvijestilo je danas američko ministarstvo rada. Stopa nezaposlenosti je tako u padu po prvu put od travnja 2008. godine.
100-tka za post sasha, sve stoji. Ja sam uvijek bio optimist ali isto tako sam uvijek bio i oprezan. Taj oprez me je poštedio velikih gubitaka. Istina je ovo za amere što si napisao ali euforije završe zna se kako. Korekcijom. Jedna jača korekcija vani utjecala bi na naše tržište to je sigurno, i samo zato nisam značajnije u dionicama. Očekivao sam pred tjedan dana da ćemo rasti ali to se nije dogodilo a u međuvremenu puno je dobrih vijesti vani napumpalo dionice. Ja samo kažem da se te vijesti definitivno kalkuliraju u cijene dionica vani i da kad ih ponestane ide se dole. Ili sam možda doista lud.. i to treba uzeti u obzir [sealed]
Imam nešto dionica ali više mi odgovara pad nego rast priznajem. Ono što meni ne dopušta da znatnije uđem u dionice je situacija u našoj zemlji a tu je i pitanje koliko još dobrih vijesti imaju da falsificiraju amerikanci. Ako su u dow ispod 7000 uračunali hrpu zlih vijesti početkom godine, onda su sad u ovu pozitivu uračunali i rađanje maloga Budhe i povratak Isusa Krista na Zemlju zajedno. Ono što se dešava vani nema teoretske šanse da još imalo duže potraje. Kolega Rocky je pokazao o kakvom je rastu riječ na nekim dionicama koje su narasle po stotine posto. Samo nek mi netko kaže da nakon takvih zarada ne ide masovna rasprodaja. Ide sigurno ili sam ja lud.
Tko prizna pola mu se prašta (a na drugu polovicu doda, pa je opet na istom). Šala kolega.
Kada već spominjete situaciju u našoj zemlji, pitao bih vas čisto onako (bez namjere da provociram!), ne mislite li možda da je sve to što se kod nas događa već uključeno u trenutnu cijenu. Pa Crobex je na cca 35% od ATH, dok su drugi vani između 65 i 70%. Osobno sam mišljenja da je to
ogroman zaostatak, pa sad da bi mi trebali još padati, nisam baš siguran, mada je kod nas sve moguće. Zemlje u okruženju također rastu. Pa zar mi imamo lošiju privredu i ekonomsku situaciju od Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije? Nemamo sigurno, ili kako vi kažete "ili sam ja lud". Što se tiče trenutne situacije i opravdanosti rasta Američkih indeksa mislim da stvari baš nisu tako jednostavne kako ih se žele prikazati. Da li se itko još sjeća 1Q/2008? Tada su Ameri imali rast BDP-a za 0,2%, nisu bili u recesiji a indeksi su im srokani samo tako, kao uostalom i cijelom svijetu, iz razloga što se stalno govorilo kako neće moći izbjeći recesiju. Sada su u recesiji, ali indeksi idu gore jer većina očekuje skori izlazak iz iste. Koliko ima logike u svemu tome je bespredmetno raspravljati.
P.S.
Priznati ću i ja. Znatno sam više u dionicama, pa mi odgovara rast.
[/quote]
Osobno teško vjerujem u nekakvu veću i jaču koriciju na zse.
Koliko sam ja shvatio, uopće se ne radi o padu nezaposlenosti, nego o manjem broju novopridošlih osoba koje su završile na burzi kao nezaposlene u odnosu na prethodni mjesec, a nezaposlenost kao takva opet je porasla [embarass]
koliko sam ja shvatio ti si u kešu [yawn] [yawn]
@kliring
kad dionica padne sa 100 na 1 dolar to je pad od99% a kad se vrati na 10 dolara još uvijek je na desetini vrijednosti a narasla je 1000 %
Koliko sam ja shvatio, uopće se ne radi o padu nezaposlenosti, nego o manjem broju novopridošlih osoba koje su završile na burzi kao nezaposlene u odnosu na prethodni mjesec, a nezaposlenost kao takva opet je porasla [embarass]
Krivo si shvatio. Nezaposlenost je pala sa 9,5% na 9,4%.
Imam nešto dionica ali više mi odgovara pad nego rast priznajem. Ono što meni ne dopušta da znatnije uđem u dionice je situacija u našoj zemlji a tu je i pitanje koliko još dobrih vijesti imaju da falsificiraju amerikanci. Ako su u dow ispod 7000 uračunali hrpu zlih vijesti početkom godine, onda su sad u ovu pozitivu uračunali i rađanje maloga Budhe i povratak Isusa Krista na Zemlju zajedno. Ono što se dešava vani nema teoretske šanse da još imalo duže potraje. Kolega Rocky je pokazao o kakvom je rastu riječ na nekim dionicama koje su narasle po stotine posto. Samo nek mi netko kaže da nakon takvih zarada ne ide masovna rasprodaja. Ide sigurno ili sam ja lud.
Uzet ću za primjer C, bio je 1 dolar, pa je napumpan na 4 dolara zbog nekih izjava tamošnjih vođa, pa je pao do 2,50, sada je 3,87. Što misliš da će opet pasti? Možda, ali vrlo malo, možemo se i interno okladit da će poslije slijedećeg izvješća biti barem 5 dolara, tamo je bull tek dobio zamašnjak, kakva rasprodaja, pa nije to ZSE da se hvataju neki valovi. Unazad mjesec dana , možda su 3,4 dana bili blago crveni, bitnija korekcija može biti dobrano iznad 10 000 bodova.
Pošto je sezona izvješća više-manje gotova, očekujem da će oni sada malo zig-zag, ne može ovo vječno trajati.
Što se tiče bulla, trenutno je S&P preko 1000. U 2007 na vrhuncu je bio 1500. Mislim da je vjerojatno da ne može nastaviti rasti ovim tempom još par mjeseci jer bi do nove godine bili natrag na 1500.
Pošto je sezona izvješća više-manje gotova, očekujem da će oni sada malo zig-zag, ne može ovo vječno trajati.
Što se tiče bulla, trenutno je S&P preko 1000. U 2007 na vrhuncu je bio 1500. Mislim da je vjerojatno da ne može nastaviti rasti ovim tempom još par mjeseci jer bi do nove godine bili natrag na 1500.
Da, izvješća su više-manje gotova. Biti će još nekih, ali uglavnom to je to. Ovo ću sada napisati po
sjećanju (mislim da me još uvijek dobro služi), jer mi se trenutno neda pretraživati, da bi bio u
decimalu precizan. Prije početka objave izvješća DOW je bi cca 8200, a S & P cca 860. Zaključno
sa jučerašnjim danom DOW je 9370,07, a S & P 1010,48. To je povećanje u roku od 4 tjedna
za DOW cca 14%, a za S & P cca 17%. Prvi puta nakon 5 kvartala su im indeksi porasli nakon
objave FI. Cijelu 2008. nakon objave FI slijedio je pad, a u 1Q/2009 je bila neka vrsta stagniranja,
niti gore niti dolje, jer su prije toga imali snažan rast od 09.03 pa sve do objave FI. U cijelom tom proteklom periodu smo ih slijepo pratili, do ovog zadnjeg FI. Za razliku od njih kod nas je
Crobex u zadnja 4 tjedna brljavio između 1800-1900, i to je prvi put nakon 5 kvartala
da mi nismo poratili sa trendom FI u Americi. Kada su oni padali cijelu prošlu godinu zbog svojih loših FI, mi smo rokali duplo više, kada su stagnirali, također smo im dali podršku, dok eto sada kada oni bilježe rast nakon objave FI, i to nakon nakon 5 kvartala, mi smo im okrenuli leđa. Nije to u redu s naše strane prema njima. No nema veze, bitno je da smo se mi s njima solidarizrali i dali podršku kad im je bila najpotebnija. Lako je sada njima, i mi im više nismo potrebni, ali neka se zna da se pravi prijatelji prepozaju kad je teško.
Da, izvješća su više-manje gotova. Biti će još nekih, ali uglavnom to je to. Ovo ću sada napisati po
sjećanju (mislim da me još uvijek dobro služi), jer mi se trenutno neda pretraživati, da bi bio u
decimalu precizan. Prije početka objave izvješća DOW je bi cca 8200, a S & P cca 860. Zaključno
sa jučerašnjim danom DOW je 9370,07, a S & P 1010,48. To je povećanje u roku od 4 tjedna
za DOW cca 14%, a za S & P cca 17%. Prvi puta nakon 5 kvartala su im indeksi porasli nakon
objave FI. Cijelu 2008. nakon objave FI slijedio je pad, a u 1Q/2009 je bila neka vrsta stagniranja,
niti gore niti dolje, jer su prije toga imali snažan rast od 09.03 pa sve do objave FI. U cijelom tom proteklom periodu smo ih slijepo pratili, do ovog zadnjeg FI. Za razliku od njih kod nas je
Crobex u zadnja 4 tjedna brljavio između 1800-1900, i to je prvi put nakon 5 kvartala
da mi nismo poratili sa trendom FI u Americi. Kada su oni padali cijelu prošlu godinu zbog svojih loših FI, mi smo rokali duplo više, kada su stagnirali, također smo im dali podršku, dok eto sada kada oni bilježe rast nakon objave FI, i to nakon nakon 5 kvartala, mi smo im okrenuli leđa. Nije to u redu s naše strane prema njima. No nema veze, bitno je da smo se mi s njima solidarizrali i dali podršku kad im je bila najpotebnija. Lako je sada njima, i mi im više nismo potrebni, ali neka se zna da se pravi prijatelji prepozaju kad je teško.
[/quote]
kolega ono sto je najbitnije,je to da recesija popusta,prije ili kasnije to ce se preliti i na nas polako kolega,time is ticking away…. [thumbsup]
kolega ono sto je najbitnije,je to da recesija popusta,prije ili kasnije to ce se preliti i na nas polako kolega,time is ticking away…. [thumbsup]
Dajte kolega pojasnite što će se to preliti k nama? Nekakav tsunami, voda s Dunava ili nešto treće? Možda će prenijeti Obamu na ramenima ovamo? ili njihove središnje banke koje štampaju dolare i EUR-e? Iako sam po prirodi optimist, mislim da mi u najgoru krizu tek ulazimo početkom jeseni, a vidim i da dosta analitičara smatra da nas najgore tek čeka. Zato oprezno na burzi jer kosorica vuče sve gore i gore po(t)(r)eze, a nezadovoljstvo u narodu raste iz dana u dan. Samo je pitanje kad će i gdje puknuti.
Dajte kolega pojasnite što će se to preliti k nama? Nekakav tsunami, voda s Dunava ili nešto treće? Možda će prenijeti Obamu na ramenima ovamo? ili njihove središnje banke koje štampaju dolare i EUR-e? Iako sam po prirodi optimist, mislim da mi u najgoru krizu tek ulazimo početkom jeseni, a vidim i da dosta analitičara smatra da nas najgore tek čeka. Zato oprezno na burzi jer kosorica vuče sve gore i gore po(t)(r)eze, a nezadovoljstvo u narodu raste iz dana u dan. Samo je pitanje kad će i gdje puknuti.
[/quote]
kolega kriza u us je lancanom reakcijom povukla u krizu zemlje izvoznice u US zatim zemlje koje izvoze u te zemlje i tako dalje,sta nam trziste nije vec palo sta je crob jos uvijek na 5400, sta nam se sprema propast tvrtki,daj baci oko malo na izvijesca koja su izasla a koliko su tvrtke vec korigirale cijene,kolega sta nije prosla godina bila rekordna po dobiti a cijene u jakom padu jer se tad anticipirala ova situacija kolega sta se ne ocekuje po analiticarima u sljedecoj godini stabilizacija i lagani rast BDP,sta trziste ne anticipira to malo ranije kao sto je zbog ove situacije cijela prosla godina bila u padu,sta trebaju dionice janafa npr pasti na 100 kuna unatoc tomu sto povecaju dobit ili pak dlkv ledo ,sta nisu vec diskontirani na ovim cijenama daj ti meni malo pojasni kako tvrtke koje posluju pozitivni padn na vrijednosti i do 90% po kojoj logici su i tad precijenjene,ako moze da mi pojasnite jer ja cini se slabo kuzim…ATH dalekovod je npr bio na cca 2000 kn pogledaj mu rast dobitiu medjuvremenu unatoc krizi a koja mu je sad cijena,ajde mi molim te objasni kako smo pali vise od susjeda koji btw su u vecoj banani od nas i jos uvijek smo po nekima precijenjeni dajte molim vas pojasnite vi meni malo, o cem pricamo…
http://seebiz.eu/hr/fondovi/buffettov-berkshire-nakon-sest-kvartala-ponovno-u-plusu,53009.html stari mudonja ce opet zaradit brutalno…a kao rano je ulazio u dionice,,naravno za tolike silne miliarde ulupat u dionice on nemoze cekat dno….jer do tada vecina rasprodana.. kupovao je kad je najvise panicara izlazilo van…..majstor nema sta….