Nafta kriza na pomolu: Najvažnije svjetske bušotine više ne daju naftu kao nekad
Katastrofalna energetska kriza prijeti jer je većina važnijih naftih bušotina na svijetu prošla svoju maksimalnu proizvodnju, priznao je Fatih Birol glavni ekonomist Međunarodne enregetske agencije (IEA) britanskom Independentu…..
Jel ovo ekipa sprema novo napucavanje nafte u visine i testiranje nove psihološke granice. [bye]
Kao što netko reče Investing is Team Sport!
Stoga su tzv Internalized orders puno sofisticiranije oružje – koliko li je toga bilo kod nas u zadnjih godinu dana!
A kako su prije u HR internalized orderi bili mogući? Internalized orderi niti ne dođu do službenog tržišta već se izvrše interno kod brokera. Zato su naši u skladu sa EU regulativom i pokrenuli multilateralnu trgovinsku platformu koja će to omogućavati.
Ameri se bune jer smatraju da osim što tako brokeri potkradaju klijente, nastaje problem jer takvi nalozi ne utječu na tržišno formiranje cijene.
Inače sami su si krivi ameri kad zbog svoje lijenosti uglavnom koriste market naloge umjesto limit naloga. Market nalog je često kao da kažeš brokeru "uzmi mi novce molim te"
A ako mi broker limit nalog izvrši po mojoj cijeni interno ili na službenom tržištu, meni je osobno svejedno.
Evo izgleda da se još uvijek ne smije koristiti internalizirane naloge kod nas, makar bi to tehnički trebalo biti moguće. Ako se varam molio bih da netko ovdje stavi pravilnik koji to omogućava.
Ja sam našao samo zadnji pravilnik ZSE u kojemu toga nema:
Vaš link
8 TRGOVINA
8.1 VRSTE TRGOVINE
185. Trgovina može biti:
1. Trgovina unutar knjige Ponuda
2. Trgovina izvan knjige Ponuda
186. Trgovina unutar Knjige Ponuda može biti:
1. Redovita trgovina
2. Trgovina u posebnom režimu
187. Trgovina izvan Knjige Ponuda može biti:
1. Sklapanje Blok-transakcija
2. Javna dražba
188. Dionice koje su uvrštene u Prime tržište i Službeno tržište uvijek se unutar knjige Ponuda trguju u režimu redovite burzovne trgovine.
189. Dionice za koje je određen jedan ili više Specijalista uvijek se unutar knjige Ponuda trguju u režimu redovite burzovne trgovine.
190. U posebnom režimu može se trgovati samo dionicama.
Dakle teoretski bi oni mogli to raditi samo sa blok transakcijama ali nisam siguran da bi to bilo lako izvedivo i isplativo. Ali nisam nigdje našao definiciju kolika minimalno smije biti blok transakcija u odnosu na prosječni dnevni promet?
8.7 TRGOVINA IZVAN KNJIGE PONUDA
8.7.1 BLOK TRANSAKCIJE
266. Blok transakcije sklapaju se izmjenom poruka putem Trgovinskog sustava.
267. Blok transakcije mogu se zaključiti po cijenama koje su izvan dnevnih limita trgovanja.
268. Minimalna veličina blok transakcije za dionice ovisi o prosječnom dnevnom prometu dionice
269. Minimalna veličina blok transakcije za obveznice iznosi 3 milijuna kn.
Nafta kriza na pomolu: Najvažnije svjetske bušotine više ne daju naftu kao nekad
Katastrofalna energetska kriza prijeti jer je većina važnijih naftih bušotina na svijetu prošla svoju maksimalnu proizvodnju, priznao je Fatih Birol glavni ekonomist Međunarodne enregetske agencije (IEA) britanskom Independentu…..
Jel ovo ekipa sprema novo napucavanje nafte u visine i testiranje nove psihološke granice. [bye]
Čini se da stvarno slijedi napucavanje nafte, ali zanimljivo je da BDI ne prati [huh]
Azija završila u minusu oko 1%
EU se muči oko 0 ili u minusu
Futures U.S u minusu
Nije ni tako loše što danas ne radimo,jer bi i mi sigurno bili u minusu.
ATX i dalje raste. trenutno 2,353.13 (+1.28%).
U 5 mjesecu je CROBEX bio veći od ATX-a, a sada smo mi na 1.904,56 odnosno trebali bi rasti oko 23,5% da nadoknadimo ovaj zaostatak (a da pri tome oni stoje).
Promet dionica:
158.863.325,25 EUR
Pazi prometa u Slovenaca!!!
MERKATOR I LASKO PIVO…..NAPRAVILI PROMET…..za merkator se nesto suska…. [proud]
Promet dionica:
158.863.325,25 EUR
Pazi prometa u Slovenaca!!!
Evo ti razloga http://www.seebiz.eu/hr/burze/pocetak-kraja-srotovog-imperija-(3)-banke-za-157-milijuna-eura-prodale-imovinu-infonda,52750.html
Da li je itko pratio USA danas?
Zakaj su banke tako poludile?
Enorman promet i veliki plus