to je sve očekivano, ovo je najveći pad BDP-a koji će nas kvartalno pogoditi i on je već iza nas…sve što sada dolazi bit će znatno manje i na godišnjoj razini bit će to pad nekih 4% što i nije tako strašno. najvažnije je da banke ostanu stabilne i da pad prihoda od turizma ne bude veći od 10%
to je sve očekivano, ovo je najveći pad BDP-a koji će nas kvartalno pogoditi i on je već iza nas…sve što sada dolazi bit će znatno manje i na godišnjoj razini bit će to pad nekih 4% što i nije tako strašno. najvažnije je da banke ostanu stabilne i da pad prihoda od turizma ne bude veći od 10%
Koliko se ja sjecam Sukerovih spika na TV tesko da se moze reci da je to bilo ocekivano. Isto kao sto nije bio ocekivan ni pad osobne potrosnje od 9,9% i rast drzavne potrosnje od prek 10%. Nije se mudro samozavaravati
EU je i danas zelena, iako su jučer imali jak rast. Vidjet ćemo hoće li to imati pozitivnog utjecaja danas na nas [smiley]
Za proračun nisu toliko bitni postotci koliko apsolutni iznosi:
BDP u 1Q2008 je bio 79,068 milijardi a sada je 77,867 milijardi a to je pad od 1,5%.
I ako uzmeš da je manjak velikim dijelom rezultat pada zaliha s 8,180 na 5,156 milijardi ispada da se ništa toliko tragično nije dogodilo. Čak imamo rast BDP-a u tekućim cijenama. To je dobro za proračun.
BDP u 1Q2008 je bio 79,068 milijardi a sada je 77,867 milijardi a to je pad od 1,5%.
I ako uzmeš da je manjak velikim dijelom rezultat pada zaliha s 8,180 na 5,156 milijardi ispada da se ništa toliko tragično nije dogodilo. Čak imamo rast BDP-a u tekućim cijenama. To je dobro za proračun.
[/quote]
A uracunati inflaciju ste, vidim, zaboravili?
[/quote]
A uracunati inflaciju ste, vidim, zaboravili?
[/quote]
Sve ti liepo piše – tekuće cijene! Ako neš ne štima slobodno pojasni.
No dobro, druze Sava… jos prije dva mjeseca sam vas pitao – jesmo li u recesiji ili nismo? Ne tako davno se pjenilo na sam spomen mogucnosti recesije u hrvata [smiley]
No dobro, druze Sava… jos prije dva mjeseca sam vas pitao – jesmo li u recesiji ili nismo? Ne tako davno se pjenilo na sam spomen mogucnosti recesije u hrvata [smiley]
Ako gledamo BDP u stalnim cijenama prethodne godine onda je pad BDP-a OGROMNIH 0,7%!!!!!
To je dobro za proračun!
Ah, hvala. Vidim da ste zvali u Središnjicu [smiley].
PS. odite s tom argumentacijom u poduzeca gdje su radnicima skresali placu na minimalac (a ima ih vise nego nekoliko) pa im to objasnite. [smiley]
@sava
Nema smisla uljepšavati sliku. Pad postoji i ne treba to niti skrivati niti praviti dramu od toga. Treba se okrenuti budućim kvartalima i probati nadoknaditi.
Kriza će proći, to je sigurno, pitanje je da li ćemo mi poslije toga moći generirati održivi rast.
krizu je trebalo iskoristiti i provesti određene reforme, najviše u dijelu smanjenja javne potrošnje, rasterećenja realnog sektora i poticanja zapošljavanja.
@sava
Nema smisla uljepšavati sliku. Pad postoji i ne treba to niti skrivati niti praviti dramu od toga. Treba se okrenuti budućim kvartalima i probati nadoknaditi.
Kriza će proći, to je sigurno, pitanje je da li ćemo mi poslije toga moći generirati održivi rast.
krizu je trebalo iskoristiti i provesti određene reforme, najviše u dijelu smanjenja javne potrošnje, rasterećenja realnog sektora i poticanja zapošljavanja.
Svjedok si da u nedostatku kvalitetne rasprave o BDP-u većina lupa po proračunu na način da 6,7% odmah pretvara u manjak u proračunu, plaće u državnoj upravi, mirovine…..dakle kolaps gospodarstva! Pokušao sam ukazati na činjenicu da je da je bez obzira na veliki realni pad mjeren prema cijenama 2000 ( tko se toga još sjeća ) proračun stabilan jer apsolutne brojke to pokazuju.
Pad u stalnim cijenama je mali a u cijenama prethodne godine minoran – dakle uspoređujući to s prošlom godinom nije došlo do erozijije ni u gospodarstvu a nije ni ugrožen standard stanovništva. Ako se BDP gleda prihodovno onda je slika još bolja.