Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Vidiš da AIG nisu pustili da propadne unatoč apsurdno velikim gubicima.

i to je bilo moguće napraviti samo sa apsurdno velikim novcem poreznih obveznika, za koji još uvijek pitanje da li je bio dovoljan ili će trebati još (dosta) toga…

za sada to slikovito izgleda ovako:
http://www.cnbc.com/id/30108264?slide=7 😀

Nemojmo zaboravit da će uskoro Obama tražiti 1 triljonćič da se upuca dodatno u banke i gospodarstvo

http://abcnews.go.com/Business/Politics/Story?id=7147961&page=1

ko pljuje po dionici = htio bi ju kupiti...........ko dionicu hvali = već ju je kupio

Nemojmo zaboravit da će uskoro Obama tražiti 1 triljonćič da se upuca dodatno u banke i gospodarstvo

http://abcnews.go.com/Business/Politics/Story?id=7147961&page=1

ma i nije to samo po sebi problem, to trošenje novaca poreznih obveznika za spas onih kojima je spas ono najmanje što su zaslužili, nego bi im prije trebala kazna nego spas, nije to čak najveći problem, nije problem niti to što će se ovim potezima već opasno zadužene USA dodatno zadužiti, nije problem što će se time (s time u vezi, jer drugog izlaza nema) dugoročno (i namjerno, bez obzira što je trenutna retorika suprotna) obezvrijediti USD i tako sve ovo (besramno potrošen novac) svaliti na leđa cijeloga "ostalog svijeta", da na kraju taj teret neće snositi USA i njeni odgovorni građani nego druge vrijedne nacije koje su marljivo radile i štedjele i svoju ušteđevinu plasirale u obveznice Sjedinjenih Američkih Država, sve one (tj. njihovi vrijedni građani time) će izgubiti obezvrijeđivanjem dolara, svi oni, pošteni i marljivi ljudi sa drugog kraja svijeta snosit će teret "spašavanja američkih loših poduzeća i loših poduzetnika".

I na kraju, nije niti ta velika nepravda ono zapravo najnajgore. Nije najgore što će pošteni, marljivi, skormni (koji ne troše više nego zarađuju), štedljivi i odgovorni ljudi trpjeti posljedice nepoštenja, gramzivosti, ali i nesposobnosti a nadasve ludosti potpuno neodgovornih ljudi sa drugog kraja svijeta, nije to najgore, najgore ja stvar što mi uopće NE ZNAMO da li će svi ovi potezi uspjeti, i što nije vrhunac nesreće to da ti potezi ne uspiju (a ove posljedice naravno svejedno ostanu, naime ovaj upucani novac će sigurno imati negativne posljedice na vrijednsot dolara, bez obzira "spasili oni ekonomiju ili ne" ), najgore je to što se može dogoditi da se sve te milijarde "obiju nam svima nazad o glavu" , i to višestrukom silinom, to je prava opasnost, to je pandorina kutija koje je sada otvorena, i nema ničega na ovom svijetu osim naše vjere u Boga sa onoga svijeta, koji nam mogu tu puno pomoći.

Sve ove tisuće milijardi na kraju… sve je jedan veliki malinvestment, ali nadam se da sam u krivu.

Ta lova koja je upucana je ogromna za naš pojam, ali nije toliko svemirska s obzirom na to koliko novca je u svijetu u opticaju… Sumnjam da je to dovoljno da sruši dolar.
Prije će ga srušiti ako se počne naftom trgovati u drugoj valuti nego sa ovakvim upucavanjem novca u sustav. Btw, vidjeli smo kako su prošli oni koji su poželjeli trgovati naftom u € (Irak).

Za info, ove godine je na NYSE mjesečni promet:

NYSE Group Dollar Volume (billions)
January 1,521.00
February 1,515.94
March 1,778.42

Meni se vrti u glavi. Tisuću sedamsto milijardi $… [lol]

Vaš link

..

Kolega, jasno je što ste htjeli reći, ali mislim da situacija ipak nije tako crna i da vaš stav pretjeran, nekako skoro paničan.

Prvo, količina novaca koja se ubacuje u sustav (TARP i drugo) nije u ukupnoj masi tolika da može bitno utjecat. Utjecaja će biti ali puno manje nego što se očekuje.

Drugo, novci koje daje USA vlada nisu nikakav poklon. Oni to daju uz vrlo drakonske kamate (8% !!) i u biti u konačnici će se sav taj novac vratiti državi u većan za kamatu.

Na cijeloj ovoj priči država bi mogla i lijepo zaraditi.

Vidi se po planovima banaka u USA da se svi žele što prije rješiti TARP novaca i vratiti što su uzeli, i to iz dva osnovna razloga.
1)Ovaj novac koji je dat bankama kao preferencijalni kapital uzima veći dio zarade common shareholderima i to dugoročno nije održivo
2)Restrikcije koje TARP postavlja managementu banaka su takve da će ovi sve učiniti da si to skinu s vrata što prije.

Znači novac poreznih obveznika kojim se financira TARP i ostalo će se vratiti nazad i to oplođen.

Mislim da su najveći gubitnici na kraju ‘obični’ dioničari.

Oni gube osnovnu vrijednost i prinos, a država će na kraju zaraditi u cijeloj priči.

Sve će doći na svoje realne vrijednosti.Moji postovi nisu nagovor niti na kupnju niti na prodaju dionica!

Molim moderatora da ovo obriše.

Sve će doći na svoje realne vrijednosti.Moji postovi nisu nagovor niti na kupnju niti na prodaju dionica!

bravo kolegha
ovo je najbolji post koji sam pročitao nakon 100 godina
sve potpisujem

al sam ipak optimist po prirodi

al vama čista stotka

Postanite Eu-robovi

..

Kolega, jasno je što ste htjeli reći, ali mislim da situacija ipak nije tako crna i da vaš stav pretjeran, nekako skoro paničan.

Prvo, količina novaca koja se ubacuje u sustav (TARP i drugo) nije u ukupnoj masi tolika da može bitno utjecat. Utjecaja će biti ali puno manje nego što se očekuje.

Drugo, novci koje daje USA vlada nisu nikakav poklon. Oni to daju uz vrlo drakonske kamate (8% !!) i u biti u konačnici će se sav taj novac vratiti državi u većan za kamatu.

Vidi se po planovima banaka u USA da se svi žele što prije rješiti TARP novaca i vratiti što su uzeli, i to iz dva osnovna razloga.
1)Ovaj novac koji je dat bankama kao preferencijalni kapital uzima veći dio zarade common shareholderima i to dugoročno nije održivo
2)Restrikcije koje TARP postavlja managementu banaka su takve da će ovi sve učiniti da si to skinu s vrata što prije.

Znači novac poreznih obveznika kojim se financira TARP i ostalo će se vratiti nazad i to oplođen.

Oni gube osnovnu vrijednost i prinos, a država će na kraju zaraditi u cijeloj priči.
[/quote]
To je ništa drugo nego easy money.
A to je i dovelo ovdje gdje jesu.
Pitanje je da li će za 4 godine trebati još 5 puta toliko da nastave sa svojim životom.
Sada je najbolje kupiti zemlju i imati je u svojem vlasništvu jer budučnost bi mogla biti crna za sve nas.
+ ne zaboravimo da u USA još uvijek vlada jedan veliki balon.

Moji postovi ne predstavljaju nagovor niti na kupnju niti na prodaju dionica!

Na naših 1500 oni bi trebali biti najmanje na 3000, to je istina.
Što se tiče što je najbolje kupiti sada kod nas , to su nesumnjivo dionice. Zemlja će dolje kao i nekretnine. Što misliš da je zemlje u Sloveniji i mađarskoj skuplja? Jeftinija je prijatelju.
A zemlja za osnovne potrebe, to je daleka prošlost.

Na naših 1500 oni bi trebali biti najmanje na 3000, to je istina.
Što se tiče što je najbolje kupiti sada kod nas , to su nesumnjivo dionice. Zemlja će dolje kao i nekretnine. Što misliš da je zemlje u Sloveniji i mađarskoj skuplja? Jeftinija je prijatelju.
A zemlja za osnovne potrebe, to je daleka prošlost.

U pravu si, samo ti kupuj Hrvatske dionice.
Pozdrav.

Moji postovi ne predstavljaju nagovor niti na kupnju niti na prodaju dionica!

Ja sam inače po prirodi optimist. Uvijek vidim nešto svjetlo i u najcrnjem, no kod Amerikanaca sada ne vidim puno svjetla koliko god se trudio. Par svijetlih točkica ima, ali jako se slabo vide od svega ostalog mraka. Najviše je svjetla ovih dana u Kini, teško za prihvatiti … ali je tako. No EU kao najciviliziraniji dio našeg Planeta, uvijek će ostati mjesto gdje je moje srce, Kinezima je još dalek put i do onoga što u Americi imaju glede ljudskih sloboda i prava, a EU dostići neće… do moje duboke starosti 😀

TARP i drugo, nisu baš tako "malecko"… meni tako ne izgleda.

loš je scenarij te njihove bajke, kamata od 8 % na bez pokrića isprintani novac??, to ja bajka za djecu, odrasli znaju da se vrijednost ne stvara ni iz čega. Kamata bi trebala biti kumulativno 100 % samo da pokriju taj virutalni novac, dakle ako će netko vratiti za godinu dana, tada bi trebao platiti kamatu od 100 %.. ovih 8 % je puno manje od toga, dakle može imati samo kratkotrajni efekat na državni proračun kada dobiju kamatu na svoj krivotvoreni novac, tko ne bi dobio 8 kuna na bijeli papir na kojeg si je rukom napisao 100 kn, kratkoročno je to njima opranih 8 % "krivotovrenog novca", dugoročno samo malo smanjeno povećanje novčane mase, ali koje je i dalje preveliko.

priča nije napravljena radi toga da država zaradi, a to što se čini da se razrjeđuje kapital privatnih poduzeća koja su dobila pomoć, samo govori koliko je problem dubok, kada je to razrjeđenje kapitala bolje od alternative (potpunog gubitka kapitala!)

Vidi se po planovima banaka u USA da se svi žele što prije rješiti TARP novaca i vratiti što su uzeli

tim poduzećima svaka čast, (neki od njih su uzeli iako im i nije bio prijeko potreban, treba iskoristiti kada se nešto djeli :D), ali mnogi neće to moći vratiti nikad a ne prijevremeno.

taj novac nije prikupljen od poreznih obveznika "i neće nikada" (uz ovakav "tečaj") biti jer je to nemoguće, taj novac je bezvrijedni umjetno stvoreni novac, bez pokrića u realnoj ekonomiji, nego sasvim suprotno (ekonomija pada a novac nastaje iz ničega), i posuđeni novac, i jedni način na koji se može vratiti je velika deprecijacija USD čime će dug postati bezvrijedan a nominalni GDP i porezni prihodi veći, time će se oni lijepo "prilagoditi", na račun onih koji su ima posudili novac, i izgubili time više nego da su uložili u CROBEX na ATH :rotfl:, Kinezima već postaju toga svjesni i zato si čupaju kosu zbog gdje su svoje novce stavili…

a sve se radi baš radi njih, javni interes je više paravan… to samo znači koliko je stvar ozbiljna, i koliko su oni sretni sa svojim ovako razrijeđenim kapitalom, jer bolje sada prvo razrijeđen pa onda još dodatno dijelom obezvrijeđen slabljenjem dolara u budućnosti, nego potpuno izgubljen 🙂

Ta lova koja je upucana je ogromna za naš pojam, ali nije toliko svemirska s obzirom na to koliko novca je u svijetu u opticaju… Sumnjam da je to dovoljno da sruši dolar.

Ukupni troškovi "spašavanja gospodarstva" (svi bailouti, TARP… i sve aktivnosti centralne banke) do sada su se već popeli na doslovno cca. 4.000 milijardi USD, i to vjerojatno nije sve (prema nekima "do kraja" to može doći vrlo vjerojatno i do cca. 8.000 milijardi, u najgorem slučaju i do 12.000 milijardi!!)

Do nedavano je njihov M2 bio oko 8.000 milijardi USD (koliko je sada ne znam) (od čega je M0 ni destina toga iznosa). Koliki je M3 to nitko ne zna jer je FED mudro odlučio taj podatak ne objavljivati tj. proglasiti tajnom zapravo (i znamo zašto taj podatak skrivaju), no procjenjuje se da je M3 iznosio oko 12.000 milijardi USD.

Obzirom da su troškovi ovih nikad najsilnijih postupanja prema tržištu novokreiranim novcem reda veličine cijele dotadašnje novčane mase, očito je da su ju strašno povećali, i to je nemoguće da neće dovesti i u najboljem slučaju (da ovo uspije, "gospodarstvo profunkcionira") do velikog obezvrijeđivanja dolara (inlfacije), ako pak slučajno "ne upali", tada je sve još samo dodatno gore, ali nema šanse da će izbjeći veliku inflaciju jer toliku količinu novca isisati nazad FED sigurno neće moći dovoljno brzo, a vjerojatno da će i biti vrlo teško ići na drastična povećanja kamatnih stopa dok gospodarstvo bude još krhko i slabo, i dalje neće prihvaćati depresiju (koju će sigurno izazvati ako tada drastično povećaju kamatne stope, a što će biti nužno ako bi htjeli zauzdati inflaciju), tako da ostaje samo jedno: velika inflacija a gospodarski rast vrlo skroman (ako "spašavanje super uspije") ili još veća inflacija a rast GDP oko nule tj. stagflacija – nešto najgore što im se može dogoditi, a prema svemu sudeći i najizvjesnije.

Ako znamo da će i cijena nafte brzo po kakvoj takvoj stabilizaciji gospodarstva (i potražnje, a koju potiću u druge zemlje a ne samo USA) otići na nove ATH, ne mogu zamisliti kako je moguće izbjeći tu veliku inflaciju, sad je sam dalje stvar toga koliki će rast biti, pa ovisno o tome imamo li krhko gospodarstvo a dugotrajnih velikih inflatornih pritisaka, ili pravu staglflaciju.

Oni su vjerojatno toliko optimisitčni da misle da rast neće biti niti 0 niti krhki od par %, nego računaju na snažni oporavak uz koji će ta velika inflacija biti podnošljiva i dobro će se uklapati, pa će onda usput time se riješiti i dugova, i tako će sav taj trošak prebaciti na Kineze i druge velike investitore u njihove obveznice.

Bajke se u stvarnosti rijetko događaju – ja im držim fige da se njima njhova bajka ostvari jer svima će nama time biti bolje, no ne mogu baš biti tako unaprijed uvjeren u njeno ispunjenje, bilo bi to preiracionalno od mene.

P.S. Recimo M1 cijelog svijeta je taman oko 12.000 milijardi USD, i kako onda netko može reći da su ove njihove tisuće milijardi USD (koliko god ih je, 2, 4 ili 8 tisuća) nešto malo, niti u jednom od ovih slučajeva to nije malo, a problem je u tome što još nije sve gotovo, što će se pravi troškovi tek na kraju vidjeti jasno.

P.P.S. Ukupni godišnji prihodi njihovog proračuna su oko 2.500 milijardi USD, a troškovi uvijek veći od toga, i kako će onda oni tu naći dovoljno novca za pokriti sve ove troškove kada nemaju niti za uobičajne troškove nikada dosta nego se u beskraj zadužuju, hoće li porezni obveznici desetljećima otplaćivati ove bailoute nakon što postignu balansirani proračun??, neće ih nikada uspjeti otplatiti, osim ako inflacijom ne "prilagode svoje dugove", nema druge, inflacija je neizbježna (i možda poželjna kao zadnja slamka mučnoga "spasa") a realni rast gospodarstva vrlo upitan.

New Report

Close