Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Geithner: Nove bankarske krize neće biti

TOKIO – Američki ministar financija Timothy Geither ne vidi opasnost od nove bankarske krize, izjavio je z japanski dnevnik Asahi Shimbun.

Američke vlasti, kaže, trude se osigurati stabilno financiranje i da banke udovljavaju zahtjevima koje su pred njih postavljene.

– Naravno, puno toga će ovisiti o tržištu, ali tamo gdje će zapeti, osigurat ćemo da ne dođe do najgoreg, rekao je.

Američke vlasti trenutno testiraju kako će se banke ponašati u složenijim ekonomskim uvjetima. Rezultati će biti poznati krajem mjeseca. Nakon završetka tog "stres testa" i kapitalne potrebe budu definirane, banke će imati šest mjeseci da podignu kapital na tržištu ili mogu dobiti sredstva iz vladinih fondova. Geithner je u intervjuu pohvalio kinesko ponašanje tijekom krize i dodao kako su kineske vlasti spremne na fleksibilniji režim tečaja yuana.

SVE ŠTO JE DANAS SKUPO SUTRA ĆE BITI JOŠ SKUPLJE A BITI ĆE VAM JEFTINO?????????

da mi je kuna svaki put kad se ovo izjavi [rolleyes]

da mi je kuna svaki put kad se ovo izjavi [rolleyes]
[/quote]

Sanirane su, od Feda novce posuđuju skoro pa besplatno i dobro kalkuliraju prilikom izdavanja novih kredita, i ako se ne dogodi neštoi drastično onda nove bankarske krize u US ne bi trebalo biti

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

Dow Jones ostvario najveći šestotjedni skok od 1938. godine

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna, već šestoga zaredom, cijene dionica porasle, pri čemu je na Wall Streetu Dow Jones indeks zabilježio najveći šestotjedni rast od 1938. godine.

Vaš link

kako mogu rasti,pa nije im MMF odobrio…
@dadoo
mislim da se svaka izjava pogotovo na temelju pretpostavki treba uzimati s rezervom,pa tako i od MMF-a ok su oni ali svaka izjava ima tezinu,nazalost nitko ne odgovara ako se te crne prognoze i ne ostvare…mmf u vecini slucajeva cilja na istocnu europu,mozda ih je strah da trziste ne skoci dok oni njihovi fondovi operiraju po zapadu,inace na temelju cega nam je burza padala cijelu proslu godinu…(STARIJA BRACA NAM SVIMA KROJE GACE)nazalost mi im to dopustamo…svatko odgovara za svoje postupke ,stoga bi bilo u redu da se ljudi probude i razmisljaju svojom glavom…lijep pozdrav

moji postovi nisu poziv na kupnju ili prodaju..odraz su mojeg misljenja......

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=a2e1a733-d71a-4338-babf-34f1990fdb89&open=sec

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=a2e1a733-d71a-4338-babf-34f1990fdb89&open=sec

Hebate, pa oni se riješavaju zaliha u US dolarima!

Prema narudžbama Kina planira svoje rezerve napuniti metalima dovoljnim za zadovoljavanje potreba kineske industrije za sljedećih 50 godina. Osim da zadovolji rastuće potrebe industrije Kina kupnjom bakra i ostalih metala diverzificira svoje rezerve i smanjuje ovisnost o dolaru i američkim obveznicama.
Analitičari procjenjuju da je u pitanju promjena strategije i priprema za zamjenu dolara “bancorom”, koji bi bio vezan za 30 različitih roba, a ne kao što su prije valute imale potporu samo u zlatnim rezervama.

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

HRABRO
Autor/izvor: SEEbiz
TOKIO – Američki ministar financija Timothy Geither ne vidi opasnost od nove bankarske krize, izjavio je z japanski dnevnik Asahi Shimbun.

Američke vlasti, kaže, trude se osigurati stabilno financiranje i da banke udovljavaju zahtjevima koje su pred njih postavljene.

– Naravno, puno toga će ovisiti o tržištu, ali tamo gdje će zapeti, osigurat ćemo da ne dođe do najgoreg, rekao je.

Američke vlasti trenutno testiraju kako će se banke ponašati u složenijim ekonomskim uvjetima. Rezultati će biti poznati krajem mjeseca. Nakon završetka tog "stres testa" i kapitalne potrebe budu definirane, banke će imati šest mjeseci da podignu kapital na tržištu ili mogu dobiti sredstva iz vladinih fondova. Geithner je u intervjuu pohvalio kinesko ponašanje tijekom krize i dodao kako su kineske vlasti spremne na fleksibilniji režim tečaja yuana.

Dragi kolege dijoničari, ja bih vas lepe prosil samo da mi rečete onak, blago po seljački, kam bu CROBEX prešel sledeći tjedan? Imam nekaj tih dionica na lageru pa ne znam kaj bum s njima, da ih držim, da ih prodam, fakat nemam pojma pa vas lepe prosim da mi pomognete sa svojim prognozama ili (ak bu lepše zvučalo) analizama.
Fala i pozdrav

MMF predviđa dugotrajniju i dublju globalnu recesiju

Međunarodni monetarni fond – MMF prognozira dugotrajniju i dublju svjetsku recesiju, slabi i spori oporavak, te slabi dotok kapitala u gospodarstva u nastajanju koji će pogoditi istočnu Europu.

"Aktualna recesija vrlo će vjerojatno biti neuobičajeno duga i ozbiljna, a oporavak spor", zaključuje MMF u objavljena prva dva poglavlja iz polugodišnjih Svjetskih gospodarskih prognozi. Multilateralna institucija nije, međutim, iznijela pojedinosti vezane uz trajanje oporavka u svjetskom gospodarstvu pogođenom prvom recesijom u posljednjih šest desetljeća. "Postoji tračak nade da pritisak popušta", kazao je Stephan Danninger, ekonomist MMF-a, na tiskovnoj konferenciji. No, ustvrdio je da će svaki pomak nabolje tek podrazumijevati da će se umjesto "ekstremnih razina" pritisaka moći govoriti o "vrlo visokim razinama" pritisaka u gospodarstvu.

MMF napominje da su njegovi istraživači promatrali obrasce gospodarskih ciklusa u 21 razvijenom gospodarstvu u razdoblju od 1960. do danas. Analiza je pokazala da se mjere fiskalnih poticaja čine "posebno učinkovitima" za privođenje recesije kraju, dok monetarna politika, kao i smanjenje poreza, može pomoći kraćem trajanju recesije, no s manjom učinkovitošću. U SAD-u postoje dokazi negativne povratne sprege između cijena imovine, kredita i ulaganja, kaže se u izvješću. U ostatku svijeta, kako tumače, aktualne su recesije uvelike sinkronizirane, što dodatno smanjuje izglede za početak normalnog oporavka.
Financijska kriza koja je počela u rujnu prošle godine nakon propasti američke investicijske banke Lehman Brothers nije ostala ograničena samo na razvijena gospodarstva već je zahvatila i ostatak svijeta. MMF je upozorio da bi slabiji dotok kapitala u gospodarstva u nastajanju mogao biti dugotrajniji, s obzirom na probleme sa solventnošću s kojima se suočavaju razvijena gospodarstva, izvor značajnih financijskih sredstava za gospodarstva u nastajanju.

Istočnoeuropska gospodarstva u nastajanju posebno su ranjiva, s obzirom na veliku prisutnost zapadnoeuropskih banaka u financijskim sektorima i gospodarstvima te regije. "S obzirom na njihovu veliku izloženost, gospodarstva u nastajanju mogla bi biti snažno pogođena", navodi se u izvješću.

MMF također ističe potrebu globalne koordinacije u suzbijanju krize i obuzdavanju financijskih previranja. "Potreban je koordinirani odgovor razvijenih i zemalja u razvoju kako bi se spriječilo daljnje izbijanje i širenje financijskih pritisaka", poručuje MMF. "Smanjenje ranjivosti pojedinih zemalja ne može gospodarstva u nastajanju zaštititi od financijskih šokova u razvijenim gospodarstvima".
(Hina/pd)

forumsko pisanje nije financijsko savjetovanje za ulaganje na tržištima kapitala

Premješteno iz teme: Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Crobex slijedi OBAMU …… kud Amerika tud i mi, dragi dijoničaru…

[color=blue][/color][b][/b]...prodajte dionice...-kupite nekretnine!

Djeluje čudno, no vani samo dobro vijesti…
Eto, čak je i kolega Baron prešao u optimiste:

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20602005&sid=azLReNcQ6US8&refer=world_indices

Ja se svakim danom sve više divim Kini, u jednu ruku blago zabrinut zbog takvog razvoja stvari (transfer moći od Zapada/"mi" prema Istoku/"oni") a u drugu ruku to gledam na ona naš stari način ("Graecia capta ferum victorem cepit et artes intulit agresti Latio. ")… dakle… "mi" (kapitalistički Zapad) možda ćemo biti na neki način "poraženi" u ovoj igri svjetske stvarnosti, ali zapravo će pobijediti naša kultura i naše kapitalističko nasljeđe, jer Kina koliko god oni to nazivali "tržišnim komunizmom" zapravo postaje najjača "tržišno-kapitalistička" sila svijeta.

Samoizrastanjem jednog kapitalizma, pravog kapitalizma, gotovo spontanim… iz čiste komunističke države još je jedan dokaz fundamentalne nužnosti tržišnog kapitalizma kao osnovice društvenog uređenja, superiornost ove naše kulture/sustava nad svim ostalim sustavima, jer i ovi drugi prirodnim putem izrastaju u naš sustav.

Kao što su "odvratni Rimljani" pobijedili "superiornu" Grčku kulturu, no zapravo tada sve živo od njih naslijedili/preuzeli, tako i danas, kada Istok pobijedi, preuzet će od Zapada ono najbolje, a zapravo njegovu samu srž, i time dokazati da je naša kultura iako "možda privremeno poražena" zapravo superiorna.

Naivni su oni koji misle da recentna zbivanja idu u smjeru opovrgavanja tržišno-kapitalisitčke paradigme, sasvim suprotno, ne radi se o tome da USA postaju socijalistička država, glavno obilježje našeg svijeta danas je to da Kina postaje kapitalisitčka, to je srž, to je poanta i to je ono glavno, i to je ta prava pobjeda kapitalizma (a ne u vidu onoga prvoga poraz).

Ako Ameri slučajno nekako prežive (a lukavi su pa bi i mogli), ako Europa izdrži (brojni su razlozi koji mogu dovesti do njenog raspada, ali Njemačka pokazuje da ne mora otići baš sve k vragu, i da mi imamo pameti, čak možda i više od Amera, gotovo kao Kinezi :P)… ako Japan nađe svoj put… i Kina kada nam se zapravo pridruži: cijeli svijet će zapravo postati jedan novi i jači nego ikada: kapitalizam!

Kako svijet nekada izgleda "kontradiktorno", danas kada "svi" kroz trenutnu krizu gledaju i "zamišljenu krizu samog ustava" zapravo doživljavamo sasvim suprotno: doskoro bitno ojačanje (evoluiranje!) našeg sustava (i uz proširenje njegove domene zapravo!), ali kao i uvijek, ne samo revolucionarne nego tek i ove obične evolucijske promijene: "na prvi pogled su zbunjujuće i uznemirujući". Kao i naše ljudske promjene (pubertet…) tako i ove društvene, burne su… nije odmah jasno što će biti sutra, a zapravo je baš ovo: naš sustav sazrijeva!, svijetski poredak se ne za-mijenjuje (ne umire jedan da bi došao drugi) nego se samo mijenja tj. sazrijeva, više svijet nije u burnim tinejdžerskim godinama nego ulazi u rane dvadesete! – zar nisu to najljepše godine?! 😉 Nakon što prođe ove kriza, očekujem i manje ratova, i više pameti (okoliš!), i ponovnog "i šireg" blagostanja, a Kina je kao najmnogoljudnija i jedna od "najpametnijih" država (i najduže "kontinurano" živuća civilizacija na zemlji!) važan čimbenik svega ovoga u novoj stranici povijesti koja se otvara.

New Report

Close