Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Vidim da nitko nije postao kako su Ameri završili sa trgovinskim danom od jučer, pa evo da iskoristim priliku, ipak brojke govore više od riječi:

Dow 7,776.18 -148.38 -1.87%
Chart for Dow
Nasdaq 1,545.20 -41.80 -2.63%
Chart for Nasdaq
S&P 500 815.94 -16.92 -2.03%

Zaboravio se reći da je promet bio veliki. Puste želje oporavka ostat će samo u mislima. [bye]

http://www.youtube.com/watch?v=j47zgQ0--Ho

Godišnji gubitak Hypo Real Estatea 5,46 milijardi eura

Njamačka banka za financiranje nekretnina Hypo Real Estate jučer je izvijestila da je u prošloj godini zabilježila gubitak veći od očekivanja te će vlada preuzeti 8,7-postotni udio u toj banci što je prvi korak ka nacionalizaciji.
Godišnji gubitak Hypo Real Estatea iznosio je 5,46 milijardi eura, dok je u 2007. poslovao s profitom od 862 milijuna eura. Analitičari Bloomberga očekivali su gubitak u iznosu od 4,5 milijardi eura. U odvojenom priopćenju navedeni je zajmodavac objavio da će njemački fond za spas banaka Soffin preuzeti 20 milijuna njegovih dionica u vrijednosti od 60 milijuna eura. Hypo Real Estate, koji je u zadnjih 12 mjeseci izgubio 93 posto tržišne vrijednosti, država je u rujnu prošle godine spasila osiguravši mu zajam i garancije u ukupnoj vrijednosti od 102 milijarde eura.

PD

pod ovom vladom nema nam spasa!!!!!

UBS ukida 8.000 radnih mjesta?

Švicarski bankarski div UBS uskoro bi mogao najaviti dodatne otpise imovine, ali i otpuštanje nekoliko tisuća zaposlenika.

Kako piše švicarski list Sonntag, dionice navedene banke u petak su pale 7 posto nekon što su se pojavile špekulacije o ogromnim otpisima i velikom gubitku u prvom ovogodišnjem kvartalu. UBS je od sredine 2007. otpisao imovinu u vrijednosti većoj od 49 milijardi dolara, što ga svrstava među krizom najpogođenije europske banke. Sonntag piše da bi UBS mogao otpisati još barem 2 milijarde dolara nelikvidne imovine, uključujući odjele koje banka ne smatra strateškim, kao što je divizija Credit Linked Obligations.

Očekuje se da će UBS početkom travnja također objaviti namjeru ukidanja 8.000 radnih mjesta. Švicarska je banka od početka krize otpustila više od 7.000 zaposlenika, a otkazima je najpogođeniji odjel bio onaj za investicijsko bankarstvo. Početkom veljače čelnici UBS-a, koji nisu željeli komentirati novinske napise, izjavili su da će otpustiti 2.000 radnika.

PD

pod ovom vladom nema nam spasa!!!!!

Čitajući ove izvještaje daje se naslutiti da je EU sada pri vrhuncu fin. krize t.j. da su tamo gdije su ameri bili u 10.mj.2007.god.!
Pošto smo mi u raskoraku sa EU isto kao i oni sa US bojim se zamisliti što nas čeka na jesen [undecid]

Dirty Sanchez is a term for a sex act when a man, after the anal sex, takes his penis and rubs it on the girls upper lip leaving a moustache.

@jeff

Jako dobro zapažanje, kolega. Znači mi za negdje godinu do dvije bi mogli imati vrhunac krize.

Meni je to jasno, ali 90% dioničara se sprda s tim.

Vrhunac krize bit će kod nas odmah nakon fijaska turističke sezone, kad država shvati da nema para na koje je računala za vraćanje kredita, isplaćivanje plaća iz proračuna, plaćanje subvencija poljoprivredi, brodogradnji itd.
Sad sam gledao vijesti, u Dubrovnik dolaze prvi cruseri, a stotine turista luta gradom i lupa na zaključana vrata jer je budalasta vlada zabranila rad nedjeljom i ne popušta! [bye]
Do ljeta će cruseri dovesti 60.000 turista u nedjeljne obilaske, svaki od njih potrošio bi barem 15 EUR na razgledice, suvenire, sokove, grickalice…. a ovako ništa! Slično je s cijelom Istrom: Poreč, Rovinj, Pula… OGROMNE NOVCE vraćamo doma skupa s turistima umjesto da im što više uzmemo na razne usluge! Stvarno smo banana državica, kakva crna EU, mi smo samo za neku koloniju, po mogućnosti da nam predsjednik bude crnac da nas nauči pameti i skromnosti [bye]

moji poruke nisu investicijski savjeti niti poziv na kupnju ili prodaju dionica

@jeff

Jako dobro zapažanje, kolega. Znači mi za negdje godinu do dvije bi mogli imati vrhunac krize.

Meni je to jasno, ali 90% dioničara se sprda s tim.

ja već dugo imam feeling da je vrhunac naše krize 2011. godine, no to ovisi i o nama, kako ćemo se ponašati, tj. možemo utjecati na to i da bude prije ili kasnije, dublje dno ili manje duboko…, sudbina nikad nije unaprijed određena: bit će onako kako mi napravimo da bude!

To što većina misli da je dno krize blizu – vjerojatno je jedan od dobrih signala za detektirati da je "upravo suprotno".

Isto tako što se tiče USA i drugih razvijenih zemalja, niti kod njih neće baš tako brzo završiti kao što se svi nadaju, ali prije će nego naša kriza.

No, u svakom slučaju, naša kriza vjerujem neće baš dosegnuti razmjere kakvi vladaju u susjednoj nam BIH recimo… (http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=e82adc2c-2468-400e-8f51-6c39de84005a&readcomment=1#comment)

Što se tiče svijeta, evo kako "mudraci" razmišljaju:

http://www.youtube.com/watch?v=VYu3V2XxHmM
http://www.youtube.com/watch?v=dGCvEJTG0Qg&feature=related

Pazi šta su pisali tamo još 2007. godine 10mj, kad smo svi euforično još kupovali dionice.

MMF upozorava: Oslabite kunu jer vam prijeti slom

Nakon Libanona, Hrvatska je druga zemlja u svijetu po udjelu kredita u stranim valutama u ukupnoj zaduženost, kažu u MMF-u
Vaš link

Premješteno iz teme: Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

po meni sutra tapkanje na mjestu, utorak i srijeda napeto…..

po meni sutra se prati azija,zanjom europa do otvaranja amra a onda za njima,ocekujem da ce sutra biti lagano gore,bar dok se ameri ne oglase,mislim da su azijci kapitalizirali zaradu u petak da bi ujutro mogli u zeleno,a i kod nas je dosta trejdera kapitaliziralo dobit u petak,opet nemora znaciti da sam u pravu,to je samo moje misljenje… [cool]

moji postovi nisu poziv na kupnju ili prodaju..odraz su mojeg misljenja......

nemojte biti naivni i mislita da je "the DNO" iza nas.

sada slijedi 5ica 5 vala od 1 padajuceg vala.

nakon toga ide 2 rastuci val do svibnja.

tigrus
zanima me tvoje vidjenje razvoja dogadjaja za 4mj.pa bih volio da ga izneses moze i na PM.
[/quote]

nema problema.
evo, sada trebao bi uslijediti pad nakon ovog bear market bull runa.

nakon toga imamo dvije opcije:
1. kriza je gotova i slijedi 5 rastucih valova – 35% sanse
2. kriza nije gotova i ovo je prvi padajuci val od 5 valova, dakle drugi rastuci pocinje za cca 10-15 dana i traje 2-3 mjeseca. 60% sanse

ili treca opcija – dno je bilo na crobex 1250 i na sp500 na 660 i mi smo u bull marketu.
u to uopce ne vjecujem i dajem 5% sanse
[/quote]

Postoji četvrta opcija, a to je praćenje amera i EU. Pretpostavljam da će DOW u travnju preći 8000 možda i 8500, a to znači crobi preko 1550. Jedino je pitanje hoće li ga vući građevinari ili brodari, ako se popravi BDI ili netko treći. Naravno ne znači da će USA biti svaki dan zelena, ali +4 up, -1,5 down je realna opcija s tim što će većina dana biti zelena.

Nije bogat onaj koji nema, nego onaj koji ima

Postoji četvrta opcija, a to je praćenje amera i EU. Pretpostavljam da će DOW u travnju preći 8000 možda i 8500, a to znači crobi preko 1550. Jedino je pitanje hoće li ga vući građevinari ili brodari, ako se popravi BDI ili netko treći. Naravno ne znači da će USA biti svaki dan zelena, ali +4 up, -1,5 down je realna opcija s tim što će većina dana biti zelena.

A zašto bismo mi trebali pratiti USA i EU i kakve veze mi imamo s njima? Pročitajte kolega radije jučerašnji jutarnji list, ima odličan članak o tome zašto oporavak i izlaz iz krize Hrvatska ne može očekivati prije polovine 2010. i to ako se krajem ove godine počnu oporavljati najprije USA, a zatim i EU. To je najoptimističniji scenarij za nas iz usta brojnih analitičara, gospodarstvenika, vlasnika tvrtki, bankara itd.
Onaj lošiji scenarij predviđa oporavak tek 2011. ili kasnije pa zaista ne vidim razloga za nekakav druk-druk optimizam jer i tako ovdje više nitko u te bajke ne vjeruje.

New Report

Close