Japan zabilježio rekordni pad izvoza u veljači
25/03/2009
Japanski izvoz u veljači je pao strmoglavih 49,4 posto, što je njegov najsnažniji pad otkad se počela voditi ta statistika, a kao razlog u ministarstvu financija navode pad globalne potražnje za automobilima i elektronikom.
Izvoz je u veljači umanjen na 3.500 milijardi jena (35,7 milijardi dolara) na godišnjoj razini, što je peti mjesečni pad zaredom i najsnažniji otkad su se počele voditi te statistike 1980.
Uvoz je istodobno umanjen za 43 posto na 3.400 milijardi jena, čime je stvoren trgovinski višak u visini 82,4 milijarde jena, ili 91,2 posto manje nego u istome mjesecu godine ranije. To je prvi japanski trgovinski višak u pet mjeseci.
Globalno usporavanje srezalo je japanski izvoz automobila, dijelova za automobile i poluvodiča.
Podaci o trgovini jasno pokazuju koliko je teško kriza pogodila to izvozno orijentirano gospodarstvo, istodobno snažno pogurnuto dublje u krizu pod pritiskom domaćih čimbenika, uključujući suzdržavanje kompanija od ulaganja, te sve snažniji pad osobne potrošnje.
Japanski trgovinski višak sa SAD-om u veljači je umanjen rekordnih 79 posto na 146,2 milijarde jena. Višak u trgovini s Azijom pao je šesti mjesec za redom, na 375,7 milijardi jena, ili 58,9 posto, pri čemu je zabilježen snažan pad i izvoza i uvoza.
Međutim, Japan je istodobno po prvi puta u šest mjeseci zabilježio trgovinski višak s Kinom, isključujući trgovinu s teritorijalnim jedinicama Hong Kong i Makao. Pad uvoza nadmašio je pad izvoza u Kinu.
U vanjskotrgovinskoj razmjeni s Europom zabilježen je rekordni pad izvoza od 54,7 posto na 491,3 milijarde jena, dok je uvoz iz Europe umanjen za 29,5 posto na 394,4 milijarde jena. Trgovinski je višak bio manji za 81,6 posto, te je iznosio 96,9 milijardi jena na godišnjoj razini.
HINA
Japan zabilježio rekordni pad izvoza u veljači
http://www.reuters.com/article/marketsNews/idCAT32657020090326?rpc=44
hehe
azija zelena, futuresi u usa oko +1… zna se kako sutra otvaramo, a kasnije sve ovisi o europi…
meni je draze kada dax, dow, etc. rastu 0,5 – 1 % dnevno tjedan dana u nizu nego kad odlete jedan dan 5-6, a drugi padnu malo zbog profit takinga… cim mi vidimo da se nesto vani crveni zaboravljamo sto je bilo dan prije 🙁
http://finance.yahoo.com/news/Asian-shares-hit-11week-rb-14749284.html
inace, nama je 11-week high 1871
Cijela Azija zelena i to jako! [thumbsup]
Futures oko +1.5%
evo bas gledam,ovo izgleda odlicno….:-))
Premješteno iz teme: Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala
Mjere američke vlade već daju rezultate na burzama
Na azijskim su burzama cijene dionica jutros snažno porasle zahvaljujući boljim od očekivanja makroekonomskim podacima u SAD-u, što bi moglo značiti da mjere vlada u borbi protiv recesije počinju davati rezultate.Sva važnija azijska tržišta zabilježila su jutros rast jer su neočekivano dobri podaci o rastu industrijskih narudžbi i prodaji kuća u SAD-u u veljači potaknuli nadu da se američko gospodarstvo stabilizira i da bi idućih mjeseci mogao početi oporavak od recesije.
A jačanje potražnje u SAD-u ključno je za izvozno usmjerena azijska gospodarstva, kao što su japansko, južnokorejsko i tajvansko, čija je industrija snažno pogođena padom prodaje u SAD-u.
"To su možda prvi signali da slijedi oporavak. Svi se nadaju da se američko gospodarstvo možda izvlači iz recesije", kaže Francis Lun, direktor u tvrtki Fulbright Securities u Hong Kongu.
Deca, ova kriza se privodi kraju, još kod nas kad počnu djelovati antirecesijske mjere, sve bude ok.
Kod nas nije ni približno loše kak je u celom svetu,to si zapamtite. Gledala sam na televizoru kak je vani, kod nas je super,a to kaj utječu i na nas to nismo mi krivi i sigurna sam da još ove godine bu sve gotovo i počelo se vraćat u normalu,a burze se uvek prve vraćaju, evo vidite kak se američka burza oporavlja, tak i mi sad počinjemo jer smo tolko pali ko da smo izazvali svetsku krizu,bik mamicu.Ovih dana se udaraju temelji oporavka na ZSE
Azija dere i dalje………
Hseng +3,5%
Nikkei +1,84%
China +3,06%
[thumbsup]
Premda sam ja bull od rođenja, podaci o povećanju prodaje stanova u SAD u veljači su obično mazanje očiju… Uvijek, otkad postoje statistički podaci, veljača bilježi rast u odnosu na siječanj
Europa u CRVENOM !!!
Vaš link
Wall Street zabrinut zbog problema s financiranjem borbe protiv recesije
Cijene dionica na Wall Streetu porasle su u srijedu, u vrlo nestabilnoj trgovini, jer je nekoliko podataka potaknulo nadu da se situacija u gospodarstvu stabilizira, no ulagače je zabrinula vijest da bi Washington mogao imati problema s financiranjem programa za suzbijanje recesije.
Vaš link
Ti si stvarno plaćenik.
Zašto šalje stalno zahtjeve za prijateljstvom.
Jerbo želi da ga što više ljudi čitaju legalno.
Pitanje za moderatore: Da li je moguće da se stopira mogućnost slanja prijateljstva nakon što nekog odbiješ 100 puta ili će i dalje maltretirati nas druge s time.
Mjere američke vlade već daju rezultate na burzama
….
a kakve veze to ima s nama??? mi se pokušavamo spasiti od bankrota, boli nas ona stvar što se USA oporavlja nakon 3000 milijardi upucanih u gospodarstvo i banke! koliko je naša vlada dala gospodarstvu? NIŠTA!! samo otima iz dana u dan, prazni račune mirovinskih fondova itd. pa čemu onda priče kako se amerika oporavlja?!