Premješteno iz teme: Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala
http://www.cnbc.com/id/29824744
Mislim da je dno dostignuto, i svaka čast našim tehničarima ali te teorije valova padaju u vodu, ništa od 1100 bodova. [thumbsup]
Malo bi se prevario šta nam slijedi. Ipak kod nas kriza još nije niti stigla, kasnimo za Amerima
negdje godinu i pol.
Jesi li čuo šta MMF predviđa za istočni Balkan?! [bye]
Ja mislim da treba prosiriti i na firme policki povezane s drzavom, kao ADRS. Recimo on je imao skoro pa zagarantirai skoro monopol, kroz zastitne cijene na uvoz, domaci duhan i slicno. S druge strane, sad postaje ocita meta preuzimanja itd., pa mozda treba i to uzeti u obzir.ž
A sto se tice firmi s velikim direktnim vlasnistvom drzave, ne slazem se da treba bjezati. Najbolji primjer je PTKM, koji mozda (mozda!)drzava bude natjerala da prodaje jeftinije gnojivo seljacima, pa mozda i AGrokoru, ali koja jos uvije dovoljno izvozi da moze sve nadoknaditi. Cak i da jednu godinu nema profit, opet je vrlo konkurentna firma s jakom bilancom i smijesnom cijenom.
Naravno, vjerojatno suvisno, ali ipak trebam upozoriti i na pocetnicku gresku: a priori argumenti ‘nesto ne treba kupiti jer ne valja’, jer to je argument koji ne uzima u obzir cijenu. Znaci nacelno govoriti sto valja, a sto ne, a ne uzimati u obzir cijenu je irelevantno. Primjerice, postoji cijena po kojoj bih ja kupio cak i HEP.
Znaci, uzevsi u obzir cijene, mislim da firme jako politicki vezane s drzavom (ADRS, mozda neke iz AGRK grupe) su preskupe, ali neke ‘drzavne’ su smijesno jeftine.
U ovakvom stanju treba ulagati u firme gdje je država u većinskom vlasništvu, bankarski sektor i one koje nisu previše ovisne o HR tržištu. Takvih firmi ima sasvim dovoljno, a dionice su im popadale kao i sve druge.
ja bih iz ovoga svakako izbacio firme koje su u državnom vlasništvu, neke od njih su dobre i jeftine, ali to je prava rijetkost, većina firmi u državnom vlasništvu su u takvom stanju: da treba od njih bježati kao vrag od tamjana u svakom smislu, pa i u smislu kupovine njihovih dionica, neke su toliko grozne da još nisu dovoljno pale da bi se mogle nazvati jako jeftinima.
Neke državne firme treba možda preuzeti, ali ako ne kupuješ kontrolni paket, bolje što dalje od njih, jer ako te neke državne još neko vrijeme ostanu državne: bankrotirati će prije kraja ove hrvatske krize koja je na pomolu!, ili će im se kapital "spasonosnim dokapitalizacijama" toliko razvodniti da će za manjinske dioničare to opet biti slično kao da su bankrotirale…
Ja od državnih firmi vidim samo KOEI (unatoč ovisnosti o HEP-u i HŽ-u) kao jako povoljnu kupnju, sve ostalo… je koma. Sam HEP je pogotovo koma, kada bi izašao na burzu… to ne treba kupovati ni u ludilu, osim ako ne kupuješ kontrolni paket, pa si siguran da ćeš imati upravljački utjecaj koji ćeš iskorisiti za povećanje cijena… no dok država određuje cijene električne energije… HEP će biti katastrofa i uteg oko vrata nažalost i za KOEI… One državne koje su već na burzi… sve su previše već "na takvom glasu da je dobro kupovati državne frime" da su zbog toga premalo pale obzirom na ono koliko su trebale: državne firme umjetno drže cijenu koju drže, i sad onda to da se ide kupovati… nelikvidne i prezadužene firme koje bi istog trena bankrotirale kada bi ih netko natjerao da podmire sve svoje obveze u razumnom roku… jer naprosto ne mogu generirati dovoljno novca za svoje redovito poslovanje… i već su sa dužničkom omčom oko vrata, samo čekaju da im netko izmakne stolac ispod nogu… takve firme nisu dobra kupnja osim ako ih ne možeš preuzeti i sam prevrnuti od glave do pete temeljito ih restruktuiravši.
[/quote]
Ooooo ooouuu……..ovo nije dobro.
Dolar potonuo više od 5 posto, najviše od 1985.
Američki je dolar prošloga tjedna potonuo više od 5 posto, što je njegov najveći tjedni pad u posljednje 24 godine, jer su Fedovi planovi o otkupu državnih obveznica i hipotekarnih vrijednosnih papira izazvali strah od prekomjernog rasta ponude dolara na svjetskim tržištima.
Vaš link
Malo sam škicnuo Budimpeštansku burzu i podaci su sljedeći: Unazad 2 godine vrh indexa im je bio na 30 000 bodova (mislim da se zove BUX), a sada je na nekih 10 300. Znači pali su oko 65% s tim što se lagano opravljaju, a mi smo sa 5400 na 1350 znači oko 75%. Napomenuo bih da je kod njih pozvan MMF prije par mjeseci, kod nas još nije. Toliko o katasrofi zvanoj MMF i njegovom mogućem dolasku.
Američki je dolar prošloga tjedna potonuo više od 5 posto, što je njegov najveći tjedni pad u posljednje 24 godine, jer su Fedovi planovi o otkupu državnih obveznica i hipotekarnih vrijednosnih papira izazvali strah od prekomjernog rasta ponude dolara na svjetskim tržištima.
Vaš link
Imaš dolare? U nevjerici si? Piješ?
Za tebe jedna pjesma, da te opusti
Daleko od istine
Vaš link
Imaš dolare? U nevjerici si? Piješ?
Za tebe jedna pjesma, da te opusti
Daleko od istine
Vaš link
[/quote]
Sprdaj se ti koliko hoćeš, vrlo vjerojatno će ti se pokazati kako sam rekao.
Ja ne pijem, ali ti ćeš se uskoro trijezniti.
Obama protiv ostavke ministra financija
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da ne bi prihvatio ostavku ministra financija Timothyja Geithnera kada bi ju ovaj ponudio.
Geithner je na meti kritika zbog svog neuspješnog blokiranja najmanje 165 milijuna, a možda čak i svih 218 milijuna dolara bonusa isplaćenih menadžerima u osiguravateljskoj tvrtki AIG, koja je dobila milijarde dolara državne pomoći, prenosi Reuters. Obama je u intervjuu za televizijsku postaju CBS rekao da "ne bi prihvatio ostavku Geithnera jer je pred njima još dosta nezavršenog posla". Ovu podršku ministru financija Obama je dao uoči tjedna koji bi mogao biti ključan za Geithnera jer se očekuje da će već sutra objaviti plan za spas bankarskog sektora.
PD
hmmmm… puca polako i Obamin tim. ako padne neka ostavka, padat će burze kao kamen
Jesi li čuo šta MMF predviđa za istočni Balkan?! [bye]
Mi smo na zapadnom Balkanu. Ulazite u elementarno znanje zemljopisa kolega.
dolar je bio nisko i prije krize…a to da kriza jos nas nije dotakla,opet ponavljam prosle godine smo pali vise od svih iako nismo imali krizu,a tako ce biti i sa oporavkom,pratit cemo svijet i to je to..
dolar je bio nisko i prije krize…a to da kriza jos nas nije dotakla,opet ponavljam prosle godine smo pali vise od svih iako nismo imali krizu,a tako ce biti i sa oporavkom,pratit cemo svijet i to je to..
Belex je pao koliko???
Ja mislim da treba prosiriti i na firme policki povezane s drzavom, kao ADRS.
ovo mi nije jasno što znači… Adris je što se tiče političara "dobar" samo sa predsjednikom republike, a svi ostali… samo gledaju kako bi mu napakostili.
Adris je nemoguće preuzeti. Moguće je jedino kupiti TDR ako ga Adris dobrovoljno odluči prodati, no i to sada nije tek tako nakon produbljivanja suradnje sa Iranom… u tom kontekstu se ne može (osim ako se razvrgnu poslovi u Iranu) TDR prodati Amerikancima ili Britancima, sada su jedino Japanci prihvatljivi kupci, bar dok/ako se posao u Iranu ne razvrgne, no još nije niti počeo a vi bi ga već razvrgavali 😛
A sto se tice firmi s velikim direktnim vlasnistvom drzave, ne slazem se da treba bjezati. Najbolji primjer je PTKM
dobro, ovo je iznimka također 😀
"ptkm je toliko jeftina, da me ne bi brinulo niti najvećoj budali da je dam da s njom upravlja, što zapravo nije velika razlika u odnosu na činjenicu da država upravlja… tako da, za ptkm se ne treba brinuti, dugoročno nimalo. PTKM propasti ne može, doživjeti kratkoročni fijasko ne može, osim ako država van svake pametni prebolesno ne bude utjecala na cijene gnojiva kupujući tako socijalni mir i glasove poljoprivrednika, no za vjerovati je da toliko ludi neće biti da će ju gurati u negativno poslovanje ako se može nekako oscilirati oko poztivne nule. PTKM neće propasti, to je ključno. Sve dalje ovisi koliko dugo ostane državna i koliko država bude glupa i ne-fer prema manjinskim dioničarima misleći samo na svoju reputaciju kod poljoprivdenih proizvođača kojima "velikodušno omogućava jeftino gnojivo"."
Naravno, vjerojatno suvisno, ali ipak trebam upozoriti i na pocetnicku gresku: a priori argumenti ‘nesto ne treba kupiti jer ne valja’, jer to je argument koji ne uzima u obzir cijenu. Znaci nacelno govoriti sto valja, a sto ne, a ne uzimati u obzir cijenu je irelevantno. Primjerice, postoji cijena po kojoj bih ja kupio cak i HEP.
postoji i po kojoj bih ja kupio – ali ne vjerujem da je moguće da država ponudi takvu cijenu 🙂
Znaci, uzevsi u obzir cijene, mislim da firme jako politicki vezane s drzavom (ADRS, mozda neke iz AGRK grupe) su preskupe,
[lol]
ali neke ‘drzavne’ su smijesno jeftine.
PTKM i KOEI, istina, za ostale se to ne bi moglo reći 🙂