fredie & fannie mogu propasti
ali najveci gubitnici ce biti equity hoders (pogledajte vlasnicku strukturu)… i aaaako se to dogodi najvjerovatnije jedini gubitnici
debt holders, kako sada izgleda bilanca nece izgubiti niti centa…
naime, njihova aktiva se sastoji od hipotekarnih kredita, dok na strani pasive imaju kolaterizirane obveznice koje su kreirane upravo na temelju cash flow-a tih kredita…
sto ako F&F propadnu? Amerikancima se oprastaju svi dugovi i "pojeo vuk magare"? Dobijaju kuce besplatno. I ja onda idem za ameriku i cekat slijedeci vlak da se omastim za jeftinu nekretninu na miami beach
Da oprostiš, popušili su oni koji su ulagali u MBS.
Kina, Japan, Kajmansko otočje, Luksemburg i Belgija.
Petorica veličanstvenih.
Zasigurno ovi s Kajmana i Luksemburga će popušiti najviše, a zna se i zašto.
Ne znam, možda griješim, ali mene trenutno puno više zabrinjava situacija oko Irana. Kako je netko već napisao, budu se već Ameri i tko sve je u vlasništvu dotičnih F&F pobrinuli da se to sanira, jednako kako mi bacamo lopate novaca na brodogradnju.
Ali ako se dodatno zategne situacija između Irana i Izraela/USA, i ne daj Bože krenu se kefati, nafta bi mogla stvarno nebu pod oblake.
[/quote]
nemoras se sad toliko nervirati oko irana,sad ti je to tek predigra ali ako pocne bit ce pravi maskenbal prije pocetka puskaranja
pofuk
mislim da Amere tek ocekuje njesra s kreditima i nekretninama.dosta kredita je izdano na poček, tako da rate tek trebaju poceti uplacivati,a uplatit ce tuki!
u tom balonu je bilo dsota spekulativnog kapitala, ko i u Crobexu [lol] ekipa je uzimala margine/mortagages, kupovala nekretnine i kad bi im cijena porsala, frknula bi ih za vecu lovu, zatvorilo kredit, a razliku spremala u dzep.mnogi su ostali s rukama u pekmezu,a za rate nemaju.
[undecid]bad luck! [undecid]
unistili su dolar,a i dalje imaju deficit, ovi sto pricaju o zaduzenosti HR, nek vide kako to ameri rade [lol] to je pravi zivot na dug! [thumbsup]
hoce li se izrvnuti, ili ne, ne znam..tesko mi je procijeniti..
razum mi govori da nece, ali ja se kao mrzitelj americke politike i nastupa ipak nadam da hoce!
sto se nas tice, iako je Soros jos na pocetku pizdarije govorio da ce emerging market proci neokrznuta korz ovu krizu, mnogi nisu vjerovali, ipak, sad se stidljivo sve vise pise o tome.
osobno se ne bojim za HR ekonomiju, iako ne znam kako ce to utjecati na dionice, ma sta mi ovdje srali, jedini gospodari su oni koji imaju lovu i oni ce odluciti sta ce biti..na nasu zalost, to su famozni mirovinci.OIFove i male investitore su desetkovali, tako da dizanje trzista ovisi o mirovinicma(cak ga ne moraju dizati, dovoljno je da ga ne spustaju i da daju laganu potporu, OIFovi bi mogli napraviti zamah) ili o eventualnom stranom kapitalu.
preuzimanje INE je jedna od boljih stvari koja bi nas mogla zadesiti.bez obzira na nju, ocekujem jos dosta preuzimanja Hr. firmi i konsolidaciju medju njima samima.tako da bi i to moglo dati jedan dobar boost trzistu.
ma sta neki mislili i pricali decoupling je vec tu!
prije kad bi Ameri pali 1% mi bi padali 2%, oni 2% mi 4%, tako je bilo i sa rastom.
ovaj zadnji njihov pad, mi smo popratili sa nekom pozitivnom nulom.
objektivno receno, dionice su nam jeftine i daleko ispod fair vrijednosti!
iako, to ne znaci da ne mogu padati jos.[tongue]
sto se tice nafte, neodrziva je na ovim cijenama, ili ce biti jeftinija, ili je niko nece kupovati..jednostavna stvar!demand destruction je vec uzeo maha, jer se ni Kini ni Indiji ne svidja davati ovako velike subvencije na istu, ici ce u stiskanje potrosnje.iliti, plati, pa se klati! [tongue]
Iran spekulacija nece potrajati jos dugo, zadnji udar su napravili Iranci, jer i njima pase visoka cijena nafte, imaju pun k.. tankera u zaljevu koje su napunili i sad cekaju da cijena ode gore, da prodaju skuplje, zato su nakon popustanja napetosti oni izazvali zadnju, dakle nista bitno.. [rolleyes]
a sto se tice kraha i depresije..sva sreca pa smo prezivjeli 2-3 od 3245 koliko su ih razni strucnjaci i nestrucnjaci predvidili!
Da oprostiš, popušili su oni koji su ulagali u MBS.
Kina, Japan, Kajmansko otočje, Luksemburg i Belgija.
Petorica veličanstvenih.
Zasigurno ovi s Kajmana i Luksemburga će popušiti najviše, a zna se i zašto.
To je upravo o cemu pricam
prime i subprime mortgages!!!
sto je radio UBS, bear sterns i ostali!
Koristili svoju poziciju za jeftinije financiranje, maksimalni leverage i onda sve u MBS?
tako bi ja bio svjetski poznati portfolio manager! Eh sve je bilo dobro, osim u cinjenici da su to subprime mortgages i sto vecina ovih koji su uzeli kredite nije mogla ili nije htjela vracati te kredite. Vecina njih je bila kod fannie and fredia, medutim, tamo su dobili kosaricu
Ajmo dakle pobrojati sve užasne vijesti koje će dočekati investitore u ponedjeljak.
1.Obama izjavio da je Amerika u recesiji
2.IndyMac banka propala, a to su javili tek nakon završetka trgovanja(Koja bagra)
3.Potpuna neizvjesnost oko Fannie i Freddie tj. čeka se da se svi iskrcaju
4.Fed i Bernanke izgubljeni u svemiru daju glupe izjave koje još više pogoršavaju stanje
5.Cijena dizel goriva je danas u Americi oborila rekord
6.Yahoo je kasno jučer navečer ponovo odbio novu ponudu Microsofta za preuzimanje
7.Očekuju se velik broj izvješća firmi iz svih sektora, koje većina investitora ne želi dočekati u dionicama
8.Zveckanje oružja u Iranu i Izraelu, prekid primirja u Nigeriji
9.Dolar nastavlja padati
10.Industrijska proizvodnja u eurozoni pala 3% što je najveći mjesečni pad od lipnja 1984.
11.Svi američki indexi službeno u bear-marketu
12.U Engleskoj objavljeno da je broj kompanija koje su objavila upozorenja o padu profita najveći u zadnjih 7 godina
13.Inflacija u Indiji 12% što će usporiti rast gospodarstva
14.Kineski export pao u lipnju
15.Japanski consumer confidence pao na najniži nivo u 26 godina
16.IMF zatražio uvid i kompletan scan američkog financijskog sustava jer sumnjaju da je stanje puno,puno gore
17.itd
18.itd
Dobra vijest je da to sve vas ne treba zabrinjavati jer mig kaže da još malo pa će decoupling.
A do tada ću vas počastiti sa linkovima koji bi vam trebali pomoći u ovim teškim trenucima.
Ima za svakog ponešto
Za ljubitelje dobrih vijesti
i
Za one koji će previše škrgutati zubima
Ajmo dakle pobrojati sve užasne vijesti koje će dočekati investitore u ponedjeljak.
Zaboravio si spomenuti da je Obama popušio prednost od 16% pred McCainom.
A zna se i zašto.
Zato što razmišlja kao i ti.
4:43 PM According to the FT, some of those privy to today’s Fannie/Freddie crisis talks say that a "shared agreement on a path forward" for the two has been reached and will be announced before the opening of Asian markets; but others say no agreement, no announcement.
Mnogo upućenih se iskrcalo u petak iz INE!
Evropa pala zadnja dva dana 4-5%!
Ameri probili 11.000, te otišli na razine 10.000, iako su pred kraj završili na 11.100!
Crobex pao samo 2.44%!
Ameri su su se izvukli u petak na 11.100 sa razine 10.978, znate zašto!?
Da bi u ponedjeljak mogli pasti još jače, 10.750!
OMV!? 7% BF-a za otkup, a ostatak za razmjenu!!!???
Bit će plača, bit će! [bye]
Ma neeee. Neće biti plača. Ma kakvi. Pa kriza je "gotova" a pred nama same "dobre" vijesti. [cool]
http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/2008/07/operation-rescue-fannie-underway.html
Breaking news!
Sunday Times, July 13, 2008
President George W Bush backs Israeli plan for strike on Iran
"President George W Bush has told the Israeli government that he may be prepared to approve a future military strike on Iranian nuclear facilities if negotiations with Tehran break down, according to a senior Pentagon official"
Evo još jedna u nizu loših vijesti, ako ne i najgora
Mnogo upućenih se iskrcalo u petak iz INE!
Evropa pala zadnja dva dana 4-5%!
Ameri probili 11.000, te otišli na razine 10.000, iako su pred kraj završili na 11.100!
Crobex pao samo 2.44%!
Ameri su su se izvukli u petak na 11.100 sa razine 10.978, znate zašto!?
Da bi u ponedjeljak mogli pasti još jače, 10.750!
OMV!? 7% BF-a za otkup, a ostatak za razmjenu!!!???
reci ti nama kak bu ono bila ATPL na otvaranju u ponedjeljak?
od 3000-3500??
[smiley]
i pusti ove da i dalje drobe
ljudi svašta pričaju[img]http://www.imamnovac.com/img/Forum/PostSmilies/40.gif[/img]
Za one koji još nisu vidjeli što je pravi pad evo kako graf izgleda a moglo bi toga biti uskoro, vrlo uskoro, i kod nas:
http://www.marketwatch.com/tools/quotes/intchart.asp?symb=IMB