Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Fed’s Yellen: Economy similar to Great Depression

KOHALA COAST, Hawaii (Reuters) — "The United States is not facing a downturn as deep as the Great Depression, but many of the current dynamics are similar, driving the need for "urgent, aggressive action" to stop a deepening recession, a top Federal Reserve policy-maker said Friday.
The dynamics of the financial markets as well as the global nature of the current downturn both have similarities to the depression of the 1930s, Janet Yellen, president of the San Francisco Federal Reserve Bank, told reporters after a speech to the 128th Assembly for Bank Directors meeting on the Kohala Coast of Hawaii."

Kad vam jedan od top službenika FED-a izjavi da ovo sve podsjeća na Veliku depresiju iz 1930.
onda nije dobro
[bye]

NE CVETA CVEĆE NI U NAŠE PREDUZEĆE

KOHALA COAST, Hawaii (Reuters) — "The United States is not facing a downturn as deep as the Great Depression, but many of the current dynamics are similar, driving the need for "urgent, aggressive action" to stop a deepening recession, a top Federal Reserve policy-maker said Friday.
The dynamics of the financial markets as well as the global nature of the current downturn both have similarities to the depression of the 1930s, Janet Yellen, president of the San Francisco Federal Reserve Bank, told reporters after a speech to the 128th Assembly for Bank Directors meeting on the Kohala Coast of Hawaii."

Kad vam jedan od top službenika FED-a izjavi da ovo sve podsjeća na Veliku depresiju iz 1930.
onda nije dobro
[bye]

I šta je rekla: Je li suočena s Velikom depresijeom ili nije?
Ako nije onda sam sebi skačeš u usta jer već mjesecima vrištiš o ovoj krizi kao nečem puno gorem od Velike depresije.

onda nije dobro
[bye]

Barem će prodaja antidepresiva porasti, valjda su zato dionice farmaceutskih kompanija strong buy! [thumbsup]
A ovi naši tudumi prodali Plivu i to dok je bila euforija [bye]….sad nemamo lijeka protiv depresije. [cry] [angry] Jedina nada je Marijan Badel. [pray]

Moja zemlja se ne zadužuje bez velike nužde.

Tako je banke moraju biti prve. Određenih pomaka već ima, no to ne znači da se i stvari mogu pogoršati. Dosad mjere nisu dale rezultata. Ako ni ove mjere koje se sad poduzimaju ne urode plodom tad će se stvari još pogoršati. Mislim da bi formiranje loših banaka bio dobar smjer jer je već jednom to izvuklo švedske banke iz krize, no svaka je kriza drugačija i ne znači da će u ovoj djelovati.

Prvo je potrebno odmrznuti kreditno tržište i vratiti povjerenje, ako se to uspije oporavak bi mogao biti brz. Bez toga nema opravka automobilske industrije, brodara itd. Banke su počele djeliti akreditive brodarima pa se vozarine popravljaju no to još nije oporavak.

Prema konstataciji o omjeru tržišne kapitalizacije i BDI kao znaku o investiranju na:
Vaš link izgleda da je vrijeme za buy. Ja osobno to i radim.

Radio sam jedno malo istraživanje o utjecaju nezaposlenosti na oporavak S&P-500 u krizama i zaključio:
-da se maksimalna nezaposlenost u krizi u Americi 1975. (9%) i 1982. (10,8%) dogodila cca 6 mjeseci nakon što su se burze počele oporavljati, a 1992 (7,8%) nije djelovala na indeks dok je 2003. (6,3%) bila negdje na dnu u isto vrijeme kad i dno indeksa.
-prosječna nezaposlenost za sva četiri razdoblja je bila 8,3% (za siječanj 2009. je 7,6%.). Zadnje dvije krize prosjek je 7.

Malo sam se i zadnjih dana bavio P/E omjerom u Americi kroz povijest. Tako je prosjek za zadnjih 25 g P/E=21, za zadnjih 50 godina P/E=18. Trenutno je oko 17-18.

Osobno mislim da naš indeks zaslužuje veći prosječni omjer od zrelih tržišta, jer naše tržište i regija imaju veći potencijal rasta. Što bi značilo da nakon ove krize Crobex ima potencijal snažnog rasta. Dakako da tako i ne mora biti no čini mi se realnim.

U prilog tome da tako i ne mora bitii govori podatak da je S&P 500 od 1974. do 1982. imao P/E manji od 10 znatno niži od 50.godišnjeg i 87-godišnjeg prosjeka koji je iznosio 16.

No trenutno je najvažnija činjenica da još nitko ne zna kako riješti problem. A da se i pronađe rješenje iz gospodarstva će još nekoliko mjeseci stizati loše vijesti.

Another auto bailout on the way

WASHINGTON (Reuters) — "The Obama administration is talking with U.S. auto industry about more help, but no decisions are expected until General Motors Corp and Chrysler LLC submit turnaround plans to the government later this month, a White House official said on Friday."

BE AFRAID,BE VERY AFRAID !!! [bye]

NE CVETA CVEĆE NI U NAŠE PREDUZEĆE

Šta je rekla Yellen

The downward spiral that the Fed feared for the past year has arrived, Yellen said.
The weak economy is putting pressure on banks, leading them to limit lending. She said this puts additional downward pressure on the economy and the spiral continues.
"The economy is in the midst of a downward spiral and that calls for strong policy responses," Yellen said.
"There is no question that the spiral presents extraordinary challenges for policy-makers -challenges that, in my view, are the most significant and complex since the Great Depression," she added.
The January unemployment report, which showed another half-a-million jobs lost, was "dismal," Yellen said.
Actions taken by the central bank and the federal government do offer some hope that the worst outcomes may be avoided, Yellen said.

"My best guess is that we may see economic activity begin to grow late this year as housing construction stabilizes and the financial sector begins to heal," she said.

But the outlook remains dicey, or in the words of Yellen and other Fed officials, "downside risks remain."

Dakle 3q možda ranije možda kasnije, kao što rekoh.
Burze reagiraju nešto ranije i onda imamo to što imamo.

Austrijski ministar financija dolazi Šukeru predstaviti program pomoći hrvatskim bankama
Vaš link
Austrijski ministar financija Josef Pröll idući će tjedan posjetiti Hrvatsku i još tri istočnoeuropske zemlje radi europskog programa stabilizacije financijskih sustava koji je pripremio Beč.
Beč se od konca siječnja zalaže za prihvaćanje europskog plana za stabilizaciju banaka u istočnoj Europi, području na kojem su austrijske banke plasirale zajmove u vrijednosti od 230 milijarda eura

Je li on to gura program spašavanja Austrijskih banaka ili se brine za svoje banke kod nas?
Nisam znao da su stranjske banke kod nas u takvim problemima da EU radi plan spašavanja, ili tek očekuju probleme ili dolazi pritisnuti Rohu da uvede liberalizaciju deviznog tržišta pa da stranjske banke izvuku novce iz RH.
Što vi mislite poštovane kolege?

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

Evo što je sve do sada pogodio:

http://www.trendsresearch.com/forecast.html

http://www.trendsresearch.com/index.htm

A evo kako vidi stvari nadalje:

http://www.bhraja.ca/index.php?option=com_content&task=view&id=3666

Upišite u JUBITO njegovo ime i prezime pa će vam stvari biti jasnije ako vam ovo nije dovoljno jasno.

uhuuhuuhuu, ajoj, lelee [bye]

U ponedjeljak će biti žestoko otrežnjenje u USA i EU, padovi minimalno -2%

U cashu si, a?
Čini mi se da ima puno ljudi sa cashom koje je ovaj nedavni rast malo iznenadio jer su očekivali barem proboj Crobexa 1500… [lol]
[/quote]

Ma ne kolega, pa znalo se, maximum do 1560 do 1620, odbilo se od 1600 i o.k., a što se tiče proboja 1500, tu nemate brige, nećete se puno načekati, upitna je i razina 1429, story continue …

Evo što Soros priča ako niste pročitali.
Vaš link
Vaš link
Utjecaj na globalnu ekonomiju može se usporediti sa slomom bankarskog sustava za Velike depresije iako se sve posljedice još nisu osjetile. Iako je težina financijske krize nadmašila moja očekivanja, rano sam shvatio da je riječ o nečemu mnogo većem od krize na tržištu drugorazrednih hipotekarnih kredita ili tržištu nekretnina: dosegnuli smo vrhunac, to jest točku preokreta u procesu kreditne ekspanzije koja je započela nakon Drugog svjetskog rata i pretvorila se u supermjehur osamdesetih.
Ovo boldirano mi je posebno zanimljivo. I sam sam to primjetio i napisao 23.12. na onim drugim stranicama. Znate već kojima.

Najsigurniji način da udvostručite novac je da ga presavijete i vratite nazad u džep. [i]židovska poslovica[/i]

Evo tih umotvorina moje malenosti od 23.12. [proud]
Po mom sudu sva tržišta neće biti jednako pogođena krizom.
Kina će najvjerovatnije nastaviti snažno rasti, ali ne toliko kao da se sve ovo nije dogodilo. Ona je počela neke infrastrukturne radove i dobro će joj doći ova pojeftinjenja cijena roba. Moguće je čak da će zbog toga intenzivirati radove. Posljedica toga će biti daljni rast standarda i potrošnje i dobar dio izvoza će najvjerovatnije usmjeriti na domaće tržište.
Ameri su došli u jednu fazu iz koje sumnjam da će se skoro oporaviti. Od rata naovamo dosadašnje krize su uglavnom bile posljedica periodičkih nagomilavanja zaliha proizvoda, ali skroz dok ima keša da se održava potrošnja tzv.medvjeđa doba bi vrlo brzo završila.
Po čemu je ova različita od ostalih? Od 2.svj. rata rast potrošnje je bio posljedica rasta proizvodnje, izvoza. Već početkom 60-ih neke industrijske grane (čelik, tekstil) postaju nerentabilne uglavnom zbog narasle cijene rada u odnosu na konkurente. Nadalje sve više industrija postaje nerentabilno držati u zemlji, proizvodnja se izmješta ili prepušta konkurentima ili oni uzimaju sve veći dio kolača(npr. automobilska industrija).
I dok je početkom 80-ih kada su SAD opet prolazile kroz krizu bilo za očekivati da će vremenom možda doći do pozitivnih promjena SAD mijenjaju svoju ulogu. Od najjačeg svj. zajmodavca oni postaju najveći zajmoprimatelj financirajući svoj "razvoj", tj. osobnu potrošnju na račun osobnog i državnog zaduživanja. Posljedica toga su masa "izmišljenih" zanimanja, o kojima su neki već i pisali u brlogu, deformirani ljudi-brda sala, nekretninski balon i osobna zaduženost Joe-a do mirovine, a možda i više. Tom zaduživanju mogu zahvaliti tako dugotrajan "prosperitet".
Europa je opreznija u svom zaduživanju, snažniji rast je zakočen visokom cijenom energenata, birokracijom i velikom socijalom.
Gdje vidim izlaz iz krize?
Dok će Kina najvjerovatnije nastaviti rasti, Ameri će se morati pomiriti da na oporavak ne mogu računati povećanjem osobne potrošnje ili trošenjem eventualnih zaliha. Do sada su imali takvu kreditnu ekspanziju da su uistinu svaki svoj prohtjev mogli iskreditirati. Sada je došlo vrijeme kreditne kontrakcije i da se krediti vraćaju i još dugo će vremena trebati da se osobna potrošnja počne financirati kreditima.
Država SAD će se najvjerovatnije moći nastaviti zaduživati iz razloga o kojima je RB pisao, ali vjerujem da će svi zajmodavci gledati kako da se prebace u drugu valutu. Preveliki državni deficit u valuti zajmoprimatelja je rizik za zajmodavca. Može se uistinu iz nekog razloga dogoditi devalvacija.
Dakle gdje vidim mogući izlaz? Moramo shvatiti da se upravo preslagivaju kockice i da svijet neće biti isti kao što je bio. To će morati shvatiti i Joe Sixpack. Kada shvati da želi li raditi da ne može više zarađivati kao što je navikao, pokrenuti će se pojedine proizvodnje i na američkom tlu, a za takav oporavak će trebati vrijeme. Tomu bi moglo pripoći i napredovanje Kine, jer bi ipak trebalo vremenom da i kod njih dođe do povećanja cijene rada.
Europa mislim da će se okrenuti postizanju energetske neovisnosti skupim i slabo iskoristivim alternativnim energijama, izgradnji mreže brzih vlakova, proizvodnji visoko učinkovitih postrojenja, uređaja i zgrada, još perverznijim načinima korištenja otpada i recikliranjima a možda se odluči i na nekakav način korištenja elektromobila?

Najsigurniji način da udvostručite novac je da ga presavijete i vratite nazad u džep. [i]židovska poslovica[/i]

Evo što Soros priča ako niste pročitali.
Vaš link
Vaš link
Utjecaj na globalnu ekonomiju može se usporediti sa slomom bankarskog sustava za Velike depresije iako se sve posljedice još nisu osjetile. Iako je težina financijske krize nadmašila moja očekivanja, rano sam shvatio da je riječ o nečemu mnogo većem od krize na tržištu drugorazrednih hipotekarnih kredita ili tržištu nekretnina: dosegnuli smo vrhunac, to jest točku preokreta u procesu kreditne ekspanzije koja je započela nakon Drugog svjetskog rata i pretvorila se u supermjehur osamdesetih.
Ovo boldirano mi je posebno zanimljivo. I sam sam to primjetio i napisao 23.12. na onim drugim stranicama. Znate već kojima.

Pa koliko ja znam Soros je više toga promašio nego pogodio, od zadnjih sedam osam predviđanja, na četiri do pet je promašio. I to debelo.
Nitko ne može predvidjeti kretanje tržišta, pa ni on.
Pogotovo je deplasirano sada prizivati kataklizmu nakon što su burze odradile žestoki pad, od 40, 50, 60, pa čak i 80%.
Kako će se situacija odvijati ostaje da se vidi. Netko će pogoditi netko promašiti.

New Report

Close