Premješteno iz teme: Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala
malo je offtopic ali prenosim zanimljiv post o nekretninam u usa
Ovo sam gledao svojom ocima………………….
prije par tjedana prosao sam kroz Phoenix,Las Vegas,San Francico,San Diego ( business trip).Posvuda nezaposlenost. Vec sada izgleda kao Depresija. Na svakom te koraku mole za sitnis.U Phonenix-u cijeli kvartovi oduzetih kuca sa zutim naljepnicama,isto i u Las Vegasu i San Diegu. Moze ih se kupiti vrlo jeftino .Dom od 2 milijuna za $700,000.Kuca koja je nedavno kostala $ 400,000 sada je $100,000.Nesto starija kuca(35 g)od 1500 sq.ft. moze se kupiti za nevjerovatnih $50,000,ali cemu….prodavaci nekretnina predvidjaju pad od jos 42% u iduce 2 godine. Cesto se na ulici mogu vidjeti ljudi koji prodaju sav svoj namjestaj za pisljivih $200-$400,da bi se prehranili jos mjesec dva ili se nekamo odselili. Prodaju svoje automobile da bi mogli platiti zajam jos koji mjesec. Nadaju se necemu , nekoj PROMJENI( nada umire posljednja)…… da ,da ,promjenit ce se….na gorije!!!
Izgledan upup epskih proporcija [thumbsup]
07. 02. 2009. | 06:15
SAD: U Senatu postignut načelni sporazum o paketu poticaja
Foto: AFP
U američkom Senatu u petak je postignut načelni sporazum između većinskih demokrata i dijela oporbenih republikanaca, koji treba omogućiti prihvaćanje paketa gospodarskih poticaja vrijednog 780 milijardi dolara, stožernog oslonca u naporima administracije Baracka Obame da se obuzda najteža recesija u više desetljeća.
"Amerikanci žele da radimo zajednički. Oni ne žele stranačke podjele u vrijeme najozbiljnije krize s kojom se suočava naša zemlja", izjavila je senatorica Susan Collins, jedna od dvoje ili troje republikanskih senatora koji su izrazili potporu zakonu.
Dužnosnici su procijenili veličinu paketa na 780 milijardi dolara, no među samim senatorima čini se da vlada određena zbrka oko pravog iznosa paketa, izvješćuju američke TV mreže.
Sporazumu je prethodio napeti dan pregovora iza zatvorenih vrata u kojima je čelnik senatske većine Harry Reid, imao podršku energičnog šefa osoblja Bijele kuće Rahma Emanuela u nastojanjima da osiguraju 60 glasova potrebnih za donošenje zakona.
Uz senatoricu Collins, svoj glas za zakon obećao je i republikanski senator Arlen Specter, te s manjom sigurnošću i senatorica Olympia Snowe.
Demokrati u Senatu imaju većinu od 58 prema 41, no za izglasavanja zakona o poticajima treba im 60 glasova.
Senator Edward M. Kennedy, koji se bori s tumorom na mozgu, došao je u Senat za slučaj da bude potreban njegov glas, prvi puta nakon inauguracije prije dva tjedna kada je doživio napad i završio u bolnici.
Glasovanje o zakonu očekuje se u subotu ili nedjelju, dok bi idućega tjedna Senat trebao uskladiti svoju verziju zakona s onom Predstavničkog doma Kongresa, usvojenu prošloga tjedna, u vrijednosti od 819 milijardi dolara.
Predsjednik Obama trebao bi usklađenu verziju potpisati do 15. veljače.
(Hina)
Hvala na jedinici, hehe [thumbsup]
U američkom Senatu u petak je postignut načelni sporazum između većinskih demokrata i dijela oporbenih republikanaca, koji treba omogućiti prihvaćanje paketa gospodarskih poticaja vrijednog 780 milijardi dolara, stožernog oslonca u naporima administracije Baracka Obame da se obuzda najteža recesija u više desetljeća.
"Amerikanci žele da radimo zajednički. Oni ne žele stranačke podjele u vrijeme najozbiljnije krize s kojom se suočava naša zemlja", izjavila je senatorica Susan Collins, jedna od dvoje ili troje republikanskih senatora koji su izrazili potporu zakonu.
Dužnosnici su procijenili veličinu paketa na 780 milijardi dolara, no među samim senatorima čini se da vlada određena zbrka oko pravog iznosa paketa, izvješćuju američke TV mreže.
Sporazumu je prethodio napeti dan pregovora iza zatvorenih vrata u kojima je čelnik senatske većine Harry Reid, imao podršku energičnog šefa osoblja Bijele kuće Rahma Emanuela u nastojanjima da osiguraju 60 glasova potrebnih za donošenje zakona.
Uz senatoricu Collins, svoj glas za zakon obećao je i republikanski senator Arlen Specter, te s manjom sigurnošću i senatorica Olympia Snowe.
Demokrati u Senatu imaju većinu od 58 prema 41, no za izglasavanja zakona o poticajima treba im 60 glasova.
Senator Edward M. Kennedy, koji se bori s tumorom na mozgu, došao je u Senat za slučaj da bude potreban njegov glas, prvi puta nakon inauguracije prije dva tjedna kada je doživio napad i završio u bolnici.
Glasovanje o zakonu očekuje se u subotu ili nedjelju, dok bi idućega tjedna Senat trebao uskladiti svoju verziju zakona s onom Predstavničkog doma Kongresa, usvojenu prošloga tjedna, u vrijednosti od 819 milijardi dolara.
Predsjednik Obama trebao bi usklađenu verziju potpisati do 15. veljače.
(Hina)
Ako ameri ovo izglasaju, slijedi katastrofa epskih razmjera. Ljudi u americi gladuju, a Vlada upucava
ogroman novac u banke, ne bi li oporavila ekonomiju.
Do kada tako, ne znam, ali ne bu dobro.
malo je offtopic ali prenosim zanimljiv post o nekretninam u usa
Ovo sam gledao svojom ocima………………….
prije par tjedana prosao sam kroz Phoenix,Las Vegas,San Francico,San Diego ( business trip).Posvuda nezaposlenost. Cesto se na ulici mogu vidjeti ljudi koji prodaju sav svoj namjestaj za pisljivih $200-$400,da bi se prehranili jos mjesec dva ili se nekamo odselili. Prodaju svoje automobile da bi mogli platiti zajam jos koji mjesec. Nadaju se necemu , nekoj PROMJENI( nada umire posljednja)…… da ,da ,promjenit ce se….na gorije!!!
Prevelika nada i očekivanja gotovo u pravilu prelaze u valika razočarenja!!!
Istaknuo bih par odlomaka iz vrlo dobrog člankaVaš link o problematičnosti koncepta na kojem US paket za spas gospodarstva počiva:
Sam paket koji bi trebao spasiti američku ekonomiju od posrtanja utemeljen je na najblaže rečeno, kontroverznom ekonomskom konceptu. Barack Obama naglasio je više puta kako će se rukovoditi postupcima Franklina Delana Roosevelta za vrijeme Velike Depresije.
Nijedan američki predsjednik nije koristio zaduživanje kao instrument održanja političke moći poput Roosevelta. U ovom trenutku postoji mnogo naznaka da bi Obama mogao krenuti istim putem, jer je od Kongresa zatraženo 1500 milijardi dolara, a u slučaju katastrofalnog kreditnog škripca govori se o sredstvima teškima 2000 milijardi dolara.
Nobelovac Paul Krugman ističe kako novac nije ograničavajući faktor, već vrijeme i brzina kojom će se novac putem novog zaduživanja stavljati u opticaj. Pristup je u korijenu pogrešan jer se ekonomska aktivnost i dalje pokreće potrošnjom i kreditom, a ne radom i proizvodnjom.
Krunski svjedok u prilog toj tezi je Henry Morgenthau, koji je služio kao ministar financija u administraciji F.D.Roosevelta, te je u vlastitoj biografiji zapisao sljedeće: Trošimo više novca nego ikada prije, a rezultata nema. Nakon osam godina imamo nezaposlenost koja je jednaka onoj kada smo ušli u Bijelu kuću i visoke dug
Neodrživa ekonomska politika temeljena na uvijek novom zaduživanju uspjela je preživjeti zahvaljujući Drugom svjetskom ratu i vojnom keynezijanizmu koji je u to vrijeme davao dobre rezultate.
Međutim, Obama nema rat velikih razmjera kao izlazno rješenje poput Roosevelta, te novim zaduživanjem i posljedično inflacijom, Amerikancima propisuje lijek koji ih je već mnogo puta doveo u velike probleme. Obamine mjere ublažavaju krizu na način da već pripremaju teren za sljedeću. Analogija između prijelaza sa dot.com mjehura na eksploziju cijena nekretnina i aktualne situacije, više je nego očita.
Ludwig Erhard, tvorac njemačkog ekonomskog čuda, uvijek je isticao štetnost pretjeranog kreditiranja. Monetarna politika koju je godinama provodila Bundesbank temeljila se na visokoj razini cjenovne stabilnosti. Država ne može pružiti ništa, a što ne potječe iz same snage njenih građana. Bez marljivosti nema nagrade.
Erhardov koncept ističe na prvo mjesto proizvodnju i stvaranje novca na temelju kretanja u sektoru realne ekonomije, dok je Rooseveltov pristup lakomisleniji jer u drugi plan stavlja činjenicu da svaki račun dolazi kad-tad na naplatu. U odabiru između skromnijih ekonomskih prilika ili više rada, ne postoji pravi treći put jer on uvijek završava u dužničkoj spirali.
Ludwig Erhard, tvorac njemačkog ekonomskog čuda, uvijek je isticao štetnost pretjeranog kreditiranja. Država ne može pružiti ništa, a što ne potječe iz same snage njenih građana. Bez marljivosti nema nagrade.
Erhardov koncept ističe na prvo mjesto proizvodnju i stvaranje novca na temelju kretanja u sektoru realne ekonomije, dok je Rooseveltov pristup lakomisleniji jer u drugi plan stavlja činjenicu da svaki račun dolazi kad-tad na naplatu. U odabiru između skromnijih ekonomskih prilika ili više rada, ne postoji pravi treći put jer on uvijek završava u dužničkoj
Premješteno iz teme: Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala
Bit će uzbudljivo u ponedjeljak!Dow + 2.70! Zdravi i veseli bili! [thumbsup] [shocked]
(Hina)
Za preostale skeptike preporučam da se sjete Bushovih poreznih olakšica iz 2008. i njihovog utjecaja na USA gospodarstvo.
A paket poreznih olakšica i državnih investicija Baraka Obame je 5X veći od Bushovih!
Tu činjenicu treba povezati s činjenicom da su USA banke u daleko boljoj poziciji nego prije 6-12 mjeseci. A otkup MBA koje leže u Fannie i Freddie težak oko 500 milijardi dolara je dodatni poticaj gospodarstvu.
Ovo je već peti bailout. Kako će im to pomoći….
Obama ima većinu za izlasavanje 780 milijardi dolara za pomoć gospodarstvu
BOJIM SE NIKAKO….[bye]
Ovo je već peti bailout. Kako će im to pomoći….
Obama ima većinu za izlasavanje 780 milijardi dolara za pomoć gospodarstvu
BOJIM SE NIKAKO….[bye]
Kratkoročno će im jako pomoći.
Gospodarstvo USA će se sigurno oporaviti i to vrlo brzo, ali kako sam za vrijeme ljeta upozoravao na pakao (a vi ste me vrijeđali i govorili da sam munjen) tako sada isto mislim da će ovi bailout-i vrlo vrlo loše završiti.
Bojim se da tamo oko 2011-2012 dolazi payback za sve ovo pa i mogući propast kapitalizma.
Zvuči suludo kaj ne?
Ali to je samo moje mišljenje.
Tako je uvaženi kolega Savo, vidim ja da je neuroza među kešistima velika, samo ne znam kako će im to pomoći da se smire gledajući ovaj UPUP trend koji se sprema idućih tjedana.
Vidjelo se na primjeru Janafa što znači kad ekipa neće da kupuje po soma i dvjesto, e onda lijepo moraju poslije kupovati 100% skuplje, a tako će biti na mnogim našim dionicama……..
ATPL
JDPL
ADRS
LKPC
LKRI
DLKV
HDEL
VDKT
ZABA
PBZ
VIRO
itd
itd [thumbsup]
Tako je uvaženi kolega Savo, vidim ja da je neuroza među kešistima velika, samo ne znam kako će im to pomoći da se smire gledajući ovaj UPUP trend koji se sprema idućih tjedana.
Vidjelo se na primjeru Janafa što znači kad ekipa neće da kupuje po soma i dvjesto, e onda lijepo moraju poslije kupovati 100% skuplje, a tako će biti na mnogim našim dionicama……..
ATPL
JDPL
ADRS
LKPC
LKRI
DLKV
HDEL
VDKT
ZABA
PBZ
VIRO
itd
itd [thumbsup]
Merline, upravo sam to mislio napisati. Bit će samoozljeđenje čekičanjem po prstima .
ATPL dijeli dividendu od 7% yield[shocked], vozarine u oporavku, casha puni ko brod… mora da će firma propast. [lol] [lol] Već vidim kako će na 1400 bit sigurno ulaganje. Sad im je naravno rizična. hehe za popizdit.
Vidjelo se na primjeru Janafa što znači kad ekipa neće da kupuje po soma i dvjesto, e onda lije
po moraju poslije kupovati 100% skuplje, a tako će biti na mnogim našim dionicama……..
ATPL
JDPL
ADRS
LKPC
LKRI
DLKV
HDEL
VDKT
ZABA
PBZ
VIRO
itd
itd [thumbsup]
Merline, upravo sam to mislio napisati. Bit će samoozljeđenje čekičanjem po prstima .
ATPL dijeli dividendu od 7% yield[shocked], vozarine u oporavku, casha puni ko brod… mora da će firma propast. [lol] [lol] Već vidim kako će na 1400 bit sigurno ulaganje. Sad im je naravno rizična. hehe za popizdit.
[/quote]
Dajte ljudi budite realni, kada bi svi kešeri odlučili ući u dionice imali bi u par dana povećanje crobexa od max 30% a to je 2100 i što onda dalje???
"Prošle godine CROBEX-u je trebalo pet mjeseci potpunog ludila i euforije da naraste sa 3200 na 5200 (bearu samo tri mjeseca da sruši nazad), uz prosječan mjesečni priljev u fondove od skoro 2 milijarde kuna. Danas imamo 7-8 milijardi free-float tržišne kapitalizacije više IPO+dokapitalizacije (HT, INGRA, MAGMA, ATGR, OPTE, VERN) i naravno radnici HT-a i INA-e koji su dobili po popustu (još 4 milijarde kuna).
Znači da bi se vratili na staro morate imati preko 2 milijardi kuna mjesečni priljev u OIF-e. Ili vi mislite da će nekoliko stotina forumaša koji trejda između sebe skupiti 10-12 milijardi kuna."
RealBear, 20.04.08.
CROBEX 3.681,67