Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Koja rasturačina u EU

FTSE 100 4,184.25 +75.78 +1.84%
Chart for FTSE 100
DAX 4,377.47 +61.33 +1.42%
Chart for DAX
CAC 40 3,015.93 +26.24 +0.88%

gusar*
a i promet nije loš.
Recimo dax kojeg sam jučer pratio…za sada ima veći promet nego kaj je jučer imao u 12 h.
Futusri se okreću polagano ali sigurno.
Sve je spremno za relly stolječa.

Ovaj tjedan morao bi biti jedan veliki zeleni tjedan

Moji postovi ne predstavljaju nagovor niti na kupnju niti na prodaju dionica!

Zašto prvi prognoziram pad hrvatskog BDP-a u 2009. godini

• Hrvatska je zapravo u recesiji od polovice 2008.
• Dobro je to što nakon pet godina stanovništvo ponovno štedi
• Zalihe u industriji hrane i pića su 22 posto više
• Poduzećima bi se moglo prolongirati plaćanje poreza na dobit

Razgovarala: Gordana Gelenčer
gordana.gelencer@liderpress.hr
Foto: Željko Jelenski

Analitičar Hypo banke Hrvoje Stojić izrekao je ono što je malo tko želio priznati – nakon deset godina rasta gospodarstva BDP će se ove godine obrušiti u ‘crveno’. Ali ne samo zbog krize (za koju nismo spremni). Kriza će samo otvoriti stare rane i pokazati sve propuste svih dosadašnjih vlada koje se, osim dodvoravanja biračima, nisu ni pokušale uhvatiti pravoga posla. Prognoze su za iduće dvije godine prilično sumorne, među ostalim, tvrdi Stojić i zato što je ekspanzivna fiskalna politika cijelo vrijeme istiskivala privatni sektor s financijskog tržišta, čime je dugoročno ‘oštetila’ potencijalni (i zdravi) rast BDP-a. Ne bude li država srezala potrošnju, pad bi mogao biti i znatno bolniji, upozorava Stojić.

• Hoće li biti ikakva rasta ove godine?
– Ovo će biti najteža godina od osamostaljenja. BDP će biti u minusu jedan posto, možda i više. Nedavno smo revidirali procjene na niže, jer se vanjsko okruženje dodatno pogoršalo, kreditna će kriza trajati dulje nego što se mislilo, uz veću cijenu kapitala i premiju rizika. Kreditna se kriza prelijeva u realni sektor, zbog čega pada potražnja za hrvatskim izvozom dobara i usluga, tako da neto izvoz opet negativno pridonosi BDP-u. Rastu će pozitivno pridonijeti samo država, među ostalim i zato što nije održano obećanje o nultom fiskalnom deficitu te zbog neminovnih kratkoročnih troškova početih ključnih reformi.

• Hrvatska je onda ove godine i službeno u recesiji?
– Gleda li se ‘knjiški’, nakon dva negativna tromjesečja tehnički smo u recesiji. BDP je u trećem tromjesečju 2008. porastao samo 1,6 posto, a i tome su najviše pridonijele zalihe i poljoprivreda, zahvaljujući neočekivano rekordnoj žetvi. Znamo li da snažan doprinos zaliha uobičajeno koincidira sa snažnim usporavanjem ekonomskog rasta te ga na tren isključimo, već u trećem tromjesečju temeljni je rast BDP-a bio u ‘crvenom’.

KUKU LELE [bye]

Ja sam se obogatio preko noći! Prekonoćnim kreditiranjem!!

dok mi popunjavamo rupe u proračunu cijene nafte i dalje padaju. sve niže i niže

http://seebiz.eu/hr/tvrtke/infrastruktura/dalekovod-dokupio-jos-1997-vlastitih-dionica,35352.html

nevjerovatno je kako nam INA prodaje fore s cijenama derivata. Nafta u strmoglavom padu, danas vec -10%, a oni se toboze ravnaju po mediternaskom trzistu na kojem je cijena kao puna visa. Uzas. Ja mislim da ce prije biti da je dr. Ivo naredio dizanje cijena kako bi bar malo spasio proracun i prihode od PDV-a, trosarina itd… Naravno na racun svih… Bio sam prije neki dan u Makedoniji, tamo je litra Eurodiesela, preracunato, 4,82 Kn!, Eurosuper je malo skuplji. Oni nemaju ni jednu litru nafte iz domacih izvora a ni mora da je dopreme najeftinijim putem pa sigurno kupuju naftu na marsu gdje je barel oko 10$ i placa se u marsovskim krunama na koje na utjece porast $!

VIVA LA REVOLUCION !!!

gusar*
a i promet nije loš.
Recimo dax kojeg sam jučer pratio…za sada ima veći promet nego kaj je jučer imao u 12 h.
Futusri se okreću polagano ali sigurno.
Sve je spremno za relly stolječa.

Ovaj tjedan morao bi biti jedan veliki zeleni tjedan

Ako ne bude? Onda na koljena i …[pray]

CROBEXA na 1000 BODOVA SE TREBAMO NAJMANJE BOJATI !!!

Onda neće biti!

Moji postovi ne predstavljaju nagovor niti na kupnju niti na prodaju dionica!

Eu se okrenula u crveno, a futuresi su otišli preko -1%. Transkacije na ZSE skoro da su potpuno zamrle. Sve skupa ne izgleda ni malo dobro http://finance.yahoo.com/intlindices?e=europe

pametan čovjek vidi filiju i skloni se...

Eu se okrenula u crveno, a futuresi su otišli preko -1%. Transkacije na ZSE skoro da su potpuno zamrle. Sve skupa ne izgleda ni malo dobro http://finance.yahoo.com/intlindices?e=europe

Povećava se minus u EU , isto raste minus i na futuresima. Obamina inauguracija izgleda nema utjecaja na TK. Biće ovo gadno crven tjedan

Eu složna

FTSE 100 4,089.36 -19.11 -0.47%
Chart for FTSE 100
DAX 4,295.76 -20.38 -0.47%
Chart for DAX
CAC 40 2,975.57 -14.12 -0.47

Povećava se minus u EU , isto raste minus i na futuresima. Obamina inauguracija izgleda nema utjecaja na TK. Biće ovo gadno crven tjedan

A kako bi nesto za sto se zna vec tjednima, moglo imati utjecaj danas? Jedino da ga pogode snajperom ili da odrzi fakat ljepi govor. [rolleyes]

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

nevjerovatno je kako nam INA prodaje fore s cijenama derivata. Nafta u strmoglavom padu, danas vec -10%, a oni se toboze ravnaju po mediternaskom trzistu na kojem je cijena kao puna visa. Uzas. Ja mislim da ce prije biti da je dr. Ivo naredio dizanje cijena kako bi bar malo spasio proracun i prihode od PDV-a, trosarina itd… Naravno na racun svih… Bio sam prije neki dan u Makedoniji, tamo je litra Eurodiesela, preracunato, 4,82 Kn!, Eurosuper je malo skuplji. Oni nemaju ni jednu litru nafte iz domacih izvora a ni mora da je dopreme najeftinijim putem pa sigurno kupuju naftu na marsu gdje je barel oko 10$ i placa se u marsovskim krunama na koje na utjece porast $!

Stotka za ovo, a mislim da je razlog podebljanja cijena ( uz navedene) to što ovaj interventni uvoz plina, koji je plaćen duplo od tržišne cijene snosila INA, pa eto da se malo kompenzira tj da ga ipak mi platimo, jelte
[bye]

New Report

Close