Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Utjecaj kretanja svjetskih indeksa i cijene nafte na TK Hrvatska

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

marshallovim planom kojim je europa obnovljena amerika je najvise profitirala; europu su obnavljali amerikanci…

moraš uočiti da je u ww2 europa uništavala samu sebe, a amerikanci se nisu uništavali. koštao je taj rat njih puno (ljudi, novaca), ali ne toliko kao europu. kasnije su obnovom europe, naravno, profitirali – ostalo im je neuništenog kapitala koji su mogli investirati u europu. ali sumnjam da europljani mogu na ratno uništenje, a zatim obnovu gledati kao nešto super za njih i ekonomski korisno.

uglavnom – slažem se conanom. mada mislim da kad ljudi kažu da je rat dobrodošao za naknadnu obnovu zapravo misle na tu situaciju da se rat dogodi negdje drugdje, a ti uskočiš sa sačuvanim kapitalom i profitiraš u obnovi.

dakle, profitiraju oni kojima je kapital ostane izvan rata – nije ih dotakao ili su ga uspijeli na vrijeme skloniti, a nakon rata ga angažiraju. kao da na burzi prodaš sve dionice pri vrhu, pa onda opet pomogneš obnovi pri dnu. oni koji ostanu u dionicama nemaju nikakve koristi od pada burze (uništavanja vrijednosti) i naknadne obnove (ponovnog stvaranja vrijednosti).

[/quote]

kolega tunasalad, krivo ste me razumijeli, rat je dobar za onu stranu koja nije razrusena, i cija je infrstruktura ocuvana (zajedno s kapitalom)
to sam uostalom objasnio u postu gdje sam repliciorao conanu

II sv. rat je danas obrazac prema kojem se djeluje, znaci stvoris konflikt ili ako treba sam ratujes (na tudjem teritoriju) i onda upadas sa svojim kapitalom i resursima, i time potices prvenstveno svoje gospodarstvo

u biti sa svime sto se napisali se apsolutno slazem, to je nedvojbeno, samo mislim da me niste razumijeli, niti jedna drzava ni narod ne zeli biti razrusen e da bi se nakon toga obnovio i izgradio i da bi tako povecali ekonomski prosperitet

to je metoda kojom se jace sile sluze, prvenstveno za svoje interese, a onda od cijelog kolaca svi dobiju, neki vise neki manje…to je uvijek tako…

pozdrav

U cast kolegi Mreichu: bez straha, pohlepe i sentimentalnosti

Vidim da jedan dio forumaša prodaje kvazipamet rušeći temelje Teoriji kreativne destrukcije.
Svaka čast dečki; past će tu i Nobelova nagrada.

ne znam hoće li ju srušiti, ali ja također, priznajem: grozim se od destrukcije bilo koje vrste.

Ne želim više gledati destrukciju na tlu RH – međutim bojim se da se sve želje ipak ne ostvaruju. Zato, hvala Bogu – onaj drugi dio sintagme, "kerativan", to je pak nešto što me zanima. Ako do destrukcije i na našem tlu dođe želim biti na onoj "kreativnoj strani" (u postdestrukcijskom dobu, kako god destrukcija se bude odvijala, kreativno ili ne – bitno je da je kreativno ono što će uslijediti nakon nje).

Svi ovdje govore o 2009., a to je prva izazovna godina, ali mene najviše brine 2010., ne zbog sebe same nego zbog 2011. – ta godina je biti ili ne biti, uvjerena sam ako ćemo (RH) bilo kada u doglednoj budućnosti "bankrotirati" (Država, gospodarski sustav "krahirati") ili nešto slično tome, to će biti upravo 2011., niti prije niti poslije. Potrebno je više stvari da se poklopi da se to ostvari – tako da vjeroajtnost nije (pre)velika, možemo i nadam se hoćemo to izbjeći.

No ako ipak dođe do kraha – destrukcije! (nije destrukcija samo u dalekom svijetu u ratnim zonama), želim biti siguran da sam na onoj strani koja će provoditi "kreativnu rekonstrukciju" – to može samo netko domaći, a snažan. Domaći a odvažan. Domaći a potpuno nezadužen i nepresudno izložen kuni. Devalvacija je ono što će dotući cijelu državu i cijeli sustav – ako će ih nešto dotući.

Zato je jako važno za one koji žele opstati i biti u pozicjii voditelja kreativne rekonstrukcije gospodarstva iz ruševina devalvacijske destrukcije da ima NULA kn duga vezanog za EUR, što manje u odnosu na kapital ukupnog duga koji je dakako u kunama i nevezan za EUR (i u fiksnim kamatnim stopama), što više keša sigurno deponiranog i to u EUR, te što snažniji pomno odabrani (90 % teritorija RH otpada iz užeg izbora) nekretninski kolateral kao jedini jamac mogućnosti tadašnjeg potencijalnog zaduživanja u takvim okolnostima (jer nitko nema niti danas sve skupa i sa budućim kamatama i svime što će još do tada i doći EUR iz poslovanja te kuna u hodu pretvaranih što u EUR što u inteligentno kreirani nekretninski kolateral kako budu dolazile, toliko puno a da mu neće biti poželjno posegnuti za i određenom financijskom polugom u određenom trenutku kada to postane povoljno – jer potrebe hrvatskog gospodarstva za investiranjem će biti goleme, kao i uvijek nakon epohalne destrukcije).

@Lynx

100tka za post

na žalost social-komunistički mentalni sklop je dalje dominantan pa se tako i bilo koji političar koji bi odstupao od njega nebi uspio nametnut pored raznih populističkih pokliča tipa "mi smo radili škver, škver gradi nas"….. u kombinaciji sa ovom krizom za koju opet većina misli da je kriv kapitalizam i našim vrlim sindikatima i novinarima spremnim na brzu reakciju obrane socijal-komunizma teško da će nešto brzo promijeniti

ok… eto odgovorio sam lynxu, pa bih molio vase vidjenje svega… tko je kriv? i sto se dogadja?

no dugovorcno zapadni svijet bojim se da gubi bitku (vrlo vjerojatno da se sve ciklicki odvija, sto imamo mnogo primjera kroz povijest)…

zasto rat nije ekonomski prihvatljivo rijesenje? nakon rata "oporavljuje" se obje strane, i pojednicka i gubitnicka, neka bolje i brze druga sporije i slabije
pitanje je vise eticko nego ekonomsko…

Rat je po meni glavna mana kejnezijanaca. Šteta koju rat nanosi nije samo ekonomska, plus ratno stanje se nikad ne može u potpunosti kontrolirat. Dugotrajan rat poništava sve pozitivne učinke mirnog ciklusa, i tako u krug. Kao što sad vidimo više nitko ne spominje iran. Jer postaje jasno da je problem svejedno nastao u vlastitom gospodarstvu, bez obzira na nazovimo "intervencije"… Kad se izvlačiš na tuđim ekonomijama ili resursima, samo je pitanje vremena kad će vlastita stradati. + sve ovo šta je Conan rekao [thumbsup]

Za kyoto, slažem se da nije savršeno, ali pred 40, 50 godina i tako nešto je bilo nezamislivo.
[/quote]

rat ima najvece nepogodnost za onu stranu na cijem se teritoriju vodi
a sto se tice ciklusa… to ovisi na kojim parametrima se ciklusi gledaju, svakako najpoznatiji je kondtratijev ciklus, no tu su i kichimov, juglarov, kuznetsov ciklus…

materija je preslozena i ne mogu sad ad hoc (iz glave) o svemu govoriti [undecid]

Vidim da jedan dio forumaša prodaje kvazipamet rušeći temelje Teoriji kreativne destrukcije.
Svaka čast dečki; past će tu i Nobelova nagrada.

ne znam da li se ovo odnosi na mene ili mozda na sve nas sto ovdje raspravljamo
iskreno nisam shvatio sto je to teorija konstruktivne destrukcije
no primjetio sam da ste mi dali jedinicu, nije meni toliko stalo do tih ocijena, vise mi je do kvalitetne rasprave

u jednom postu sam stavio tri odgovora, da ne bi netko rekao da spamam temu (iako to ne cinim sto se vidi)

izmorili su me ovi odgovori, pisem vec vise od 2 sata, na replike cu odgovoriti tek sljedeci tjedan, idem se odmoriti, ipak je produljeni vikend, to predlazem i vama, iskoristite taj kapital na odmor, vec kada ga imamo jer ga vec sutra mozda nece biti [smiley]

pozdrav svima

U cast kolegi Mreichu: bez straha, pohlepe i sentimentalnosti

Cijene dionica na burzi u New Yorku snažno su jučer porasle, unatoč podatka Instituta za menadžment opskrbe da je industrijska aktivnost u SAD-u u lanjskom prosincu pala na najnižu razinu u 28 godina. To je znatno veći pad nego što se očekivalo i pokazuje da su kompanije, zbog recesije u svijetu, oštro smanjile proizvodnju.

Lijep početak nove godine a kraj će biti još puno puno bolji bar tako kažu oni koji znaju

Dow 9,034.69 +258.30 +2.94%
Chart for Dow
Nasdaq 1,632.21 +55.18 +3.50%
Chart for Nasdaq
S&P 500 931.80 +28.55 +3.16%

FTSE 100 4,561.79 +127.62 +2.88%
Chart for FTSE 100
DAX 4,973.07 +162.87 +3.39%
Chart for DAX
CAC 40 3,349.69 +131.72 +4.09%

Nikkei 225 8,859.56 +112.39 +1.28%
Chart for Nikkei 225
Hang Seng 15,042.81 +655.33 +4.55%
Chart for Hang Seng
Straits Times 1,829.71 +38.16 +2.17%

Ponovo pozdravljam sve forumaše koji svojom zdravoseljačkom logikom pokušavaju demistificirati Teoriju kreativne destrukcije.

carpet bombing nije kreativna destrukcija.
kreativna destrukcija se odnosi na poduzetništvo, konkurenciju, monopol….ne paljenje kuća, tvornica, gradova.
život i vlasništvo su nepovredivi, o čemu ti pričaš?!

Da se podsjetimo koliko je pao DAX kad je bila ona blaga kriza 2000. godine.

Lijep početak nove godine a kraj će biti još puno puno bolji bar tako kažu oni koji znaju

Chart for Dow
Chart for Nasdaq

Chart for FTSE 100
Chart for DAX

Chart for Nikkei 225
Chart for Hang Seng

Evo šta kažu oni koji ZNAJU. Bernada moja.

Economy May Be Worse A Year From Now: Feldstein

Vaš link

Chart for Dow
Chart for Nasdaq

Chart for FTSE 100
Chart for DAX

Chart for Nikkei 225
Chart for Hang Seng

Emerging Markets Estimates for 2009.??? [yawn]
Što o tome kažu oni koji znaju, iako krhko je znanje…

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

nadalje, ne bih se slozio da je drzava los gospodar (barem nacelno)
drzava je los gospodar kod nas i u slicnim kulturno-mentalnim skolopovima koji nemaju pojam opcenitog dobra, opceg interesa, zato kod nas cvijeta korpucija i lose se upravlja drzavnim tvrtkama

ali, zasto drzava ne bi bila vlasnikom?? pa jednostavno se postavi strucan managamanent koji upravlja po principima neoliberalnog korporativizma, a za svoj rad je adekvatno nagradjen, a odgovora vladi(odnosno drzavi) ili nekom nadzornom odboru koji djeluje u ime vlade/drzave?

Ako imamo nebrojeno mnogo konkretnih situacija koje su pokazale da država JE loš gospodar zašto misliš da je moguće da se to promijeni?

Alber Einstein je ovako definirao ludost: Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.

Ovo je već netko stavio bio na forum (mislim kolega super24) – Zašto država loše troši novac:

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Evo šta sam našao na google za Emerging markets za 2009.

Emerging markets with no money: The emerging markets that rely on borrowing to fund themselves will be out of luck, as debt will be expensive and hard to come by. Eastern Europe and most of Latin America will be in for a thin time, as their balance of payments and in many cases budget deficits will take years to straighten out.
Vaš link

Growth To Turn Negative In 2009
Vaš link

Pros Say: Earnings Estimates to Fall 50% in 2009
Earnings-per-share estimates for companies are expected to fall between 40 and 50 percent next year, according to David Karsbol, market strategist at Saxo Bank.

"We have a very, very, very severe contraction of the world economy here and it seems likely that it would happen by late 2009 that we have EPS coming in 40/50 percent lower than what we are currently seeing," Karsbol said.
Vaš link

carpet bombing nije kreativna destrukcija.

Bomber Harris je mislio da jest.

ume da broji sarafe, ali krivo:procenat i tacno; povjest;samnom, neznam, 100 ATPL=1000E, uvjek, vjest..plata?!, dejstvuje

24.12.2008 31.12.2008 02.01.2009
Crobex 1758 1722
DJIA 8468 8799 9034
S&P 868 904 934

Toliko o nekim razmišljanjima da pratimo Amere……
A kojim smjerom ćemo mi u ponedjeljak?
Svima sve najbolje u Novoj [kiss]

New Report

Close