UniCredito me uvijek fascinira svojom inovativnošću,drskošću,iskrenošću i dalekovidnošću!Ono što mi nikad nije bilo jasno je to: zašto su upravljanje svojim poslovima prepustili Austrijancima? Zašto nisu prepustili upravljanje u regiji napr. Zagrebačkoj banci, Hrvatskoj. Tu ne mislim samo na regiju bivše Jugostavije, nego šire? No, oni to znaju, a mislim da i mi možemo pretpostaviti.
Dakle, nešto o inovativnosti: Unicrediti izvršio je dokapitalizaciju na potpuno inovativan način. Niti jedna banka u Europi i svijetu, nije se sjetila toga. A što se tiče drskosti,iskrenosti,dalekovidnosti, vidljivo je iz dviju ,triju,tvrdnji u ovom prilogu:
• Do 2015. godine banke mogu računati s prosječnim povratom na kapital od 10,9 posto, a uz činjenicu da je dvoznamenkasta, stopa profitabilnosti održivija je nego u zapadnoj Europi, pokazuje UniCreditova analiza bankarskih sustava srednje i istočne Europe u 2013.
• “U usporedbi s razvijenijim zemljama dugoročni potencijal rasta gospodarstava u regiji srednje i istočne Europe je netaknut”, rekao je direktor UniCredita za tu regiju Gianni Franco Papa.
• Tvrtke su ovisne o bankarskom financiranju kao i u zapadnoj Europi”, rekao je Papa
I zaključno:“ Prihodi banaka koje posluju u regiji možda jesu pod pritiskom, ali je profitabilnost koju ostvaruju i dalje dvostruko veća nego u zemljama zapadne Europe.“
Rezimirajmo: banke su tamo gdje je povrat na kapital veći nego 11%,gdje je obećavajući dugoročni rast gospodarstva( koji trenutno nije taknut- razlozi su naša nesposobnost), a tvrtke ovise o bankarskom financiranju!!!