Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ULPL | 14,30 | 272 | 19 | 14,30 | 14,60 | 0,00% |
@ vile, neda mi se tipkat a ovo je točno, napiši ako treba još 😉
evo iz ZTD
Članak 308.
(1) Svakome dioničaru koji to zatraži mora se dati pravo da upiše onaj dio novih dionica koji odgovara njegovom udjelu u dotadašnjem temeljnom kapitala društva. Za ostvarenje prava prvenstva pri upisu mora se odrediti rok od najmanje 14 dana.
(2) Prava na upis novih dionica mogu se nekome dati samo pod uvjetom da su očuvana prava dioničara na upis.
(3) Uprava mora u glasilu društva objaviti iznos za koji se dionice izdaju i rok iz stavka 1. ovoga članka.
(4) Pravo prvenstva pri upisu dionica može se odlukom o povećanju temeljnoga kapitala isključiti u cjelini ili djelomično. Takva se odluka donosi uz ispunjenje pretpostavki koje se zakonom ili statutom traže za donošenje odluke o povećanju temeljnoga kapitala, glasovima koji predstavljaju najmanje tri četvrtine glasova temeljnoga kapitala zastupljenoga na glavnoj skupštini pri donošenju te odluke. Statutom se može odrediti da je za to potrebna veća većina a može se zahtijevati i ispunjenje dodatnih pretpostavki.
(5) Odluka kojom se to pravo u potpunosti ili djelomično isključuje može se donijeti samo onda ako je isključenje bilo izričito i uredno objavljeno (članka 280. stavak 1.). Uprava mora podnijeti glavnoj skupštini izvješće o razlogu za djelomično ili potpuno isključenje prava prvenstva pri upisu dionica. U izvješću mora se obrazložiti predloženi iznos za koji se nakanjuju izdati dionice.
(6) Isključenjem prava prvenstva pri upisu dionica ne smatra se kada po odluci glavne skupštine nove dionice treba preuzeti financijska institucija uz obvezu da ih ponudi dioničarima. Uprava mora u glasilu društva objaviti ponudu financijske institucije uz navođenje onoga što se mora platiti za dionice i rok za prihvat ponude. Isto vrijedi ako netko drugi stavi ponudu da će preuzeti dionice i ponuditi ih dioničarima na upis.
Nigdje ne pise da bi morala rasti ali ako ce se dokap provest na dobrobit svih dionicara sto znaci da svi imaju koristi (zarade) za ocekivat je da ce i ostali htjeti sudjelovat u dokapu te ce kupovati te dionice i time dizati cijenu,zar nije logicno?
(4) Pravo prvenstva pri upisu dionica može se odlukom o povećanju temeljnoga kapitala isključiti u cjelini ili djelomično. Takva se odluka donosi uz ispunjenje pretpostavki koje se zakonom ili statutom traže za donošenje odluke o povećanju temeljnoga kapitala, glasovima koji predstavljaju najmanje tri četvrtine glasova temeljnoga kapitala zastupljenoga na glavnoj skupštini pri donošenju te odluke. Statutom se može odrediti da je za to potrebna veća većina a može se zahtijevati i ispunjenje dodatnih pretpostavki.
(5) Odluka kojom se to pravo u potpunosti ili djelomično isključuje može se donijeti samo onda ako je isključenje bilo izričito i uredno objavljeno (članka 280. stavak 1.). Uprava mora podnijeti glavnoj skupštini izvješće o razlogu za djelomično ili potpuno isključenje prava prvenstva pri upisu dionica. U izvješću mora se obrazložiti predloženi iznos za koji se nakanjuju izdati dionice.
Podsjetite me, koji je bio razlog?
[/quote]
[/quote]
Razlog je da žele opljačkati male dioničare i radnike (koji nemaju novca). To bi trebalo prijaviti.
Svi ulpl brodovi imaju dvostruku oplatu, znači uporabljivi su narednih 40 godina, s dozvolom uplovljavanja u sve luke koje prihvačaju tu vrstu broda.
Stvarna vrijednost tvrtke je preko dvije milijarde, podjeli s brojem dionica a onda dodaj "dokapitalizacijsku svotu" pa to podjeli s novim brojem dionica i razlog ti je jasan.
Svi ulpl brodovi imaju dvostruku oplatu, znači uporabljivi su narednih 40 godina, s dozvolom uplovljavanja u sve luke koje prihvačaju tu vrstu broda.
Stvarna vrijednost tvrtke je preko dvije milijarde, podjeli s brojem dionica a onda dodaj "dokapitalizacijsku svotu" pa to podjeli s novim brojem dionica i razlog ti je jasan.
Ajde nam lepo pojasni druskane, kako si dosao do te dve miliarde? Mislim da mnogi od vas zive u nekim proslim vremenima, stono narod rece… Jednom bilo, sad se pominjalo… Sem toga, nisi izuzetak ovde, no upravo je neverovatno kako svi u bilansu vide samo imovinu, a nitko lli retko ko dugove. A ja mislim upravo da je pad vrednosti imovine uz porast dugova, presudno uticao na odluku o dokapu. Prijatno.
Najsvježiji primjeri kretanja cijene — adpl, lkpc, (samo djelomice i zaba) … nastavite niz … imam jos milimetar ulpla da nebi bio druk
kako si samo ovo dvoje povezao? ili, želiš reći da dvodno je ulpl proizvod i nema nitko drugi? Ovo ti ništa ne znaći …
Pokazatelji zaduženosti
Dug/kapital 183,97%
ili cijene vozarina ?
a što ako rikne motor pa te moraju teglit preko oceana?
džabe ti dvostruka oplata, kad izgubiš charter tko te to pita?
e sad ti meni reci, hoće li tako nešto utjecati na dobit firme a samim time na cijenu dionice….
@ dante
ma da, prezaduženi su, zbog toga i isključuju pravo prvenstva malim dioničarima, pravi alturisti
@ former
jel si kad vidio kako izgleda brodski stroj za takav brod?
nije to brzohodni fićekov motorić
@ dante
ma da, prezaduženi su, zbog toga i isključuju pravo prvenstva malim dioničarima, pravi alturisti
@ former
jel si kad vidio kako izgleda brodski stroj za takav brod?
nije to brzohodni fićekov motorić
baš zato što to nije fićekov motorić nesmiju se ponašati da ih može bilo ko servisirati.
i iz tog razloga im se događaju razne gluposti koje baš ne koštaju ko auto servis.
bdw. ako te zanima brodski stroj pitaj Technama na forumu.
čekajte malo,,,,, pričate da su prezaduženi i loša kompanija i zato dokapitalizacijom žele prikupit $$ za poslovanje i za dodatne brodove,, ali samo ovi iz uprave i većinski vlasnici?? to mi nekako ne drži vodu baš, šta nebi onda namjerno dali da drugi slobodno utuku svoju lovu u kompaniju, ako je već tako frkovito??, a ne da oni još dodatno pojačaju svoje pozicije na štetu drugih ????
sve mi se čini da ću u ja na kupnju uskoro :)) da podebljam poziciju,,
totalno je blesavo da ekipa iz uprave i većinskih vlasnika upucava lovu za dokapitalizaciju, a da nisu nanjušili da će pobrat vrhnje uskoro,, sigurno to rade jer žele ostale poštediti gubitaka ;)))))