ULPL (Uljanik plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ULPL (Uljanik plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 23.11.2024. u 04:38
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ULPL
14,17
2.381
168
14,10
14,50
-1,40%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Zaista su to svinjarije što se događa s ovom dionicom, i ta njihova priopćenja… Lako za ovo sad ali npr.u par zadnjih su objavljivali da su kupili određenu količinu za trezor na burzi na određeni dan a kada se pogleda promet vidi se da taj dan ukupno nije prodano toliko dionica.
Možda stvarno Uprava muti za svoj račun i namjerno drži cijenu dolje.
Primjer je i to koliko im treba da pošalju obično priopćenje o održanoj sjednici Nadzornog odbora,ne samo da je stiglo idući dan nego čak iza 10.00 sati…
Bar dobro upravljaju brodovima ako ništa drugo.

plavi76, 25.03.2010. u 11:10
nije otpustila uprava, nego trezor.

koliko znam, trezor nije živo biće.. zna se tko se igra trezorom… možda fali kinte za ispaltu predujma [lol]
malo si prestrog u ocjenama NosorOg, ali tu definitivno ima nešto.. dečeci se igraju jer – mogu..
objava opet u crno-bijelom filmu.. molim neka im se javi netko tko se bavi grafičkim dizajnom (čitaj: tko je ikada u životu barem jednom u životu otvorio Photoshop) pa da im sredi memorandum u boji…

Trezor možda prodaje da dobiju cash za isplatu dividende, usput štopa cijenu pa kad članovi uprave dobiju dividendu mogu jeftino nadokupiti. Kakva konstrukcija, ma bravo ja.

[b][/b]You never count your money when you're sittin' at the table

Stari i skusni investitoru a iz koje razloga ti zastupaš pad na ovoj lošoj dionici…….

Ne zastupam pad, kao što sam napisao, uvijek imam 100 dionica u svom portfelju. Ali prošle sam godine trljao ruke kada sam između prve i druge isplate dividende kupovao po ispod 450, ali dok su druge dionice poletjele u nebo, npr. Atlantska sa 474 na 900, Uprava je štopala cijenu sve do isplate drugog dijela dividende, za koji ove godine još ne znamo datum. I zato ja ove godine neću dokupljivati do tada, a 100-ka je oko 4.000 kn dividende, pristojan iznos. Dobro pročitaj moj zadnji post još barem 10 puta i ako iz njega nešto naučiš dobro, ako ne, Bože moj. I dalje ćeš nas svakodnevno zabavljavati svojim tokom svijesti i rastjeravati s ovog topica ljude sa lucidnim komentarima o tržištu brodskih vozarina i insajderskim informacijama. [bye]

malo za edukaciju

Trezorske dionice (engl. treausury stock) su emitirane i plaćene dionice koje je društvo – emitent ponovno steklo kupnjom ili poklonom. U ovom drugom slučaju nazivaju se još i donatorske dionice. Znači, dioničko društvo može otkupiti svoje glavne dionice koje tada postaju trezorske. Otkup trezorskih dionica može se izvršiti pojedinačnim akcijama na tržištu kapitala, javnom ponudom svim vlasnicima dionica ili određenim grupama vlasnika te dogovorno s pojedinačnim investitorima. Društvo može otkupiti svoje dionice ili viškovima novčanih sredstava kojima raspolaže ili pak na temelju novo pribavljenih sredstava iz tuđih izvora. Ukoliko su dionice duže vrijeme u trezoru, to društvo snažnije osjeća posljedice te transakcije, pošto vlastite dionice vežu financijska sredstva umjesto da se tim sredstvima omogući bolje poslovanje. Jako je dobro ako društvo uspije brzo prodati trezorske dionice i tako vratiti uložena sredstva natrag u poslovanje i pritom ostvari kapitalni dobitak kroz pozitivnu razliku u cijeni, koji se još uvijek ne oporezuje. Više je razloga zbog kojih društvo vrši otkup svojih dionica, a prema Zakonu o trgovačkim društvima (članka 233.) društvo može stjecati vlastite dionice u nekoliko slučajeva; ako je stjecanje potrebno da bi se od društva otklonila teška šteta koja predstoji, ako dionice treba ponuditi zaposlenima u društvu ili nekome od društva koje je s njime povezano, da bi se zaposlenima dala otpremnina, zatim na temelju odluke glavne skupštine o povlačenju dionica po propisima o smanjenju temeljnog kapitala društva itd. Otkup vlastitih dionica može se promatrati i kao alternativa isplati dividendi. Na taj se način umjesto isplate dividendi otkupljuju dionice dioničara koji su na to pristali. Iskupljeni dioničari dolaze do novca, a dioničari koji drže dionice poduzeća ostvaruju određeno povećanje vrijednosti njihovih dionica. Otkup vlastitih dionica, u pravilu izaziva porast zarada po dionici, pa se često ističu prednosti otkupa dionica. No, moguće su različite reakcije tržišta na takve poteze društva, naročito ako se vrše kao alternativa isplati dividendi. Prema Zakonu o trgovačkim društvima, ukupan nominalni iznos stečenih dionica ne može, zajedno s takvim iznosima drugih dionica društva koje je ono već steklo i još ih ima, preći deset posto temeljnog kapitala društva. Bitno je naglasiti da iz trezorskih dionica društvu ne pripadaju nikakva prava, dakle nema prava glasa na skupštini dioničara i nema prava na dividendu. Kupnja trezorskih dionica nije baš nepoznata pojava na hrvatskom tržištu kapitala, a jedan od najčešćih razloga stjecanja trezorskih dionica jest zaštita društva od neprijateljskog preuzimanja. Javile su se i obrnute situacije gdje su se kupovale trezorske dionice da bi se olakšalo preuzimanje poželjnom većinskom vlasniku.

Ova preseravanja između trezora i uprave nisu od jučer i nije mi jasno što se sada čudite.
Drugi par opanaka što je hanfa trebala reagirati, a nije. No, ni ta priča nije od jučer.

Ne vjerujem u teoriju da se s takvim prebacivanjima želi štopati cijena u cilju jeftinog dokupa, pa dečki iz uprave imaju toliko dionica da bi broj sakupljen takovom makinacijom bio zanemariv. Tu se nešto drugo događa i baš me interesira što.

Fali ti da u članku 233 ZTD piše i: "Društvo ne može stjecati vlastite dionice da bi njima trgovalo."

uprava sjedi na dvije stolice pa valjda kalkuliraju s obzirom da brodogradilište ima problema. o tom smo već pisali…..

uprava sjedi na dvije stolice pa valjda kalkuliraju s obzirom da brodogradilište ima problema. o tom smo već pisali…..

to ‘kalkuliraju’ i ‘problema’ mislis stvarno ne neke probleme ili na onih 25 posto dionica radnicima po posebnim uvjetima ? [tongue] [lol]

http://www.youtube.com/watch?v=BIh_qgj1LP0

Pitanje je i kakav će biti deal Uprave s Končarom ako on odluči izaći iz Hrvatske. Pokušaj pranja sumnjivog ruskog kapitala kroz kupnju brodogradilišta nije prošao, smijenilo Polančeca. Ne pušim ja tu Končarevu success story, kralj kroma, kajgod. Samo običan perač novca, ništa više. I neka slobodno izađe iz dioničarske strukture, pitanje je samo kada i kako će zdilat svoj udjel i kako će to utjecati na cijenu dionice.

to ‘kalkuliraju’ i ‘problema’ mislis stvarno ne neke probleme ili na onih 25 posto dionica radnicima po posebnim uvjetima ? [tongue] [lol]
[/quote]

E sad si me izgubio?

E sad si me izgubio?

kako to mislis ‘izgubio’ ? pa ako govorimo o dvije stolice i o brodogradilistu onda govorimo i o 25 posto po posebnim uvjetima… na tragu ovog: http://www.vlada.hr/hr/naslovnica/novosti_i_najave/2010/veljaca/vlada_u_prodaju_59_posto_dionica_uljanika_radnicima_25_posto/%28back%29/temu
uzmes svoje sto te pripada, i jos pricekas s torbama uzet od sirotinje… nije to mala para, triba ju imat… se sad razmemo ? [tongue]

http://www.youtube.com/watch?v=BIh_qgj1LP0

New Report

Close