Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ULPL | 14,17 | 2.381 | 168 | 14,10 | 14,50 | -1,40% |
Pavletic kupio 400 komada, http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/1334-08-ULPL_stjecanje.doc, meni se cini da cemo uskoro konacno explodirati. polugodisnji bi mogao bit bomba!.
vrlo lako moguće..no, meni se konstatno stjecanje dionica predsjednika Uprave čini kao vrlo skori nagovještaj nove dokapitalizacije ?
Pavletic kupio 400 komada, http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/1334-08-ULPL_stjecanje.doc, meni se cini da cemo uskoro konacno explodirati. polugodisnji bi mogao bit bomba!.
vrlo lako moguće..no, meni se konstatno stjecanje dionica predsjednika Uprave čini kao vrlo skori nagovještaj nove dokapitalizacije ?
[/quote]
ne bih rekao. to je održavanje nivoa vode u kadi/održavanje vrijednosti&likvidnosti (nadolijevanje).
hajd’ molim te, da li bi i ti išao u dokap da je nagovještaj dokapitalizacije i bi li kupio ijednu dionicu ulpl? po logici posljednjeg (samo posljednjeg) dokapa, dokap=pušiona.
NITKO od dioničara nije zaradio ovim dokapom, izuzev onih koji su PRODALI dionice prije dokapa i to po cca3700…
sumnjam da bi itko išao u dokap prije no što barem jednu kunu zaradi u posljednjem dokapu, a to je kojih 2700 kn+. ovakav je scenario na dokapu ispod 2700 kn:
ako se i obznani dokap, neće se više cijena kretati gorre goreeee do dana d pa zviz dolje, nego će
početi rasprodaja dionica odmah dok se ne raščiste skorojevići (jedino je bad što ne znam koliko ih ima) koji su samo u posljednji dokap ušli i oni koji su vrlo gladni – preslagivanje portfelja tj izlaženje iz ove koma dionice i ulazak u neku perspektivniju kad je crobex 3500, tipa atpl… e, tek onda počinje kupnja i rast dionice do okvirno 2500kn…
ne mogu pričati o gornjim i donjim granicama, ne baratam kvantitativnim elementima. nadam se da griješim u procjenama. kad su mi procjene bile optimistične, okrenulo se naopako. da vidimo sad…
[/quote]
ne bih rekao. to je održavanje nivoa vode u kadi/održavanje vrijednosti&likvidnosti (nadolijevanje).
hajd’ molim te, da li bi i ti išao u dokap da je nagovještaj dokapitalizacije i bi li kupio ijednu dionicu ulpl? po logici posljednjeg (samo posljednjeg) dokapa, dokap=pušiona.
NITKO od dioničara nije zaradio ovim dokapom, izuzev onih koji su PRODALI dionice prije dokapa i to po cca3700…
sumnjam da bi itko išao u dokap prije no što barem jednu kunu zaradi u posljednjem dokapu, a to je kojih 2700 kn+. ovakav je scenario na dokapu ispod 2700 kn:
ako se i obznani dokap, neće se više cijena kretati gorre goreeee do dana d pa zviz dolje, nego će
početi rasprodaja dionica odmah dok se ne raščiste skorojevići (jedino je bad što ne znam koliko ih ima) koji su samo u posljednji dokap ušli i oni koji su vrlo gladni – preslagivanje portfelja tj izlaženje iz ove koma dionice i ulazak u neku perspektivniju kad je crobex 3500, tipa atpl… e, tek onda počinje kupnja i rast dionice do okvirno 2500kn…
ne mogu pričati o gornjim i donjim granicama, ne baratam kvantitativnim elementima. nadam se da griješim u procjenama. kad su mi procjene bile optimistične, okrenulo se naopako. da vidimo sad…
[/quote]
Točno je da većina malih dioničara se u ovoj posljednoj dokapitalizaciji nije ništa zaradila, ali dokap se ne radi da bi mali dioničari zaradili (na dokapima profitiraju uglavnom veliki dioničari ).
No, sve to ne znači da će se ponoviti obrazac kretanja cijene dionice kao u prošlom dokapu (ne mogu tvrditi da je namjerno jer se djelomično poklopilo se lošim globalnim kretanjima na tržištima kapitala).
Jethro neznam što ti znači održavanje nivoa vode u kadi. Koliko ja vidim Pavletić ne održava nivo vode nego ga podiže. Kada to radi prvi manager firme koji je ujedno i največi dioničar, za mene malog dioničara (malo preko 100) to izgleda dobro, rekao bi i odlično. Na jesen ču morati prodati nešto dionica za povrat lombardnog kredita pa sam u dilemi dali prodati ULPL, DLKV ili TNSA, imam još dva mjeseca ali izdržati ču i tu neizvjesnost.
@Jethro
evo jedinice i od mene.
Kakve veze ima prošlost. Gledat će se samo budućnost. I to je dobro.
A budućnost kaže da se (ako bude dokap po istom modelu kao dosad) za 4430 kn dobe tri dionice (2015+2015+400) koje će vrijediti 6045kn. Pa ti vidi jel se isplati. I da li drugdje može više i sigurnije.
Jethro neznam što ti znači održavanje nivoa vode u kadi. Koliko ja vidim Pavletić ne održava nivo vode nego ga podiže. Kada to radi prvi manager firme koji je ujedno i največi dioničar, za mene malog dioničara (malo preko 100) to izgleda dobro, rekao bi i odlično. Na jesen ču morati prodati nešto dionica za povrat lombardnog kredita pa sam u dilemi dali prodati ULPL, DLKV ili TNSA, imam još dva mjeseca ali izdržati ču i tu neizvjesnost.
u pravu si, sve ovisi kako gledaš. podiže nivu u kadi (burza) koji polako dosegne do 198+ i onda management napuni ulpl. priznajem, management ima dobru strategiju (možda ne jako dobru, ali u svakom slučaju bolju nego većina najlikvidnijih na zse).
puni trezor dionicama koje će (nadam se) skoro više vrijediti.
nisam baš jako siguran da ćeš puno dionica trebati prodati na jesen. inače, ljeti je likvidnost nedobra. porastom likvidnosti ovako statičan crobex će gore, a porast će u jesen…
Točno je da većina malih dioničara se u ovoj posljednoj dokapitalizaciji nije ništa zaradila, ali dokap se ne radi da bi mali dioničari zaradili (na dokapima profitiraju uglavnom veliki dioničari ).
—
točno. ruka ruku mije. ali, što je dionica bez free floata?
dokap se ne radi da bi mališani zaradili, no pomozi mališanu da tebi pomogne…
No, sve to ne znači da će se ponoviti obrazac kretanja cijene dionice kao u prošlom dokapu (ne mogu tvrditi da je namjerno jer se djelomično poklopilo se lošim globalnim kretanjima na tržištima kapitala).
—
slažem se. sve se poklopilo. slobodni pad, mislim da je i bdi zaronio, nadovezalo se na prijašnju korekciju iz siječnja, nezaustavljivo počelo padati, ja uletio u dokap (ovo je možda odlučujući faktor za tu dionicu hehe) i…
nadam se da je ovo iznimka.
sjećaš li se možda luke ploče, njegovog "dokapa" i stanja nakon njega i vidiš li stanje sada?
burza je enteroglava nepredvidljiva aždaja.
@Jethro
evo jedinice i od mene.
A budućnost kaže da se (ako bude dokap po istom modelu kao dosad) za 4430 kn dobe tri dionice (2015+2015+400) koje će vrijediti 6045kn. Pa ti vidi jel se isplati. I da li drugdje može više i sigurnije.
:-))))
kojih 2015? to sam i pitao… tko bi po 6045 kn kupio dionicu (radi dokapa) koja će zbog razvodnjavanja kapitala nakon dokapa vrijediti… ne znam… 1600(?).
ovaj posljednji dokap je dokaz da ne postoji univerzalni algoriatm/računica ulaska u dokap.
ma opet, kako je rečeno, zadnji je baš sjeo u najcrnje doba.
ne ponovilo se!
a da će bit dokapa, bit će. kako rekoh (i siguran sam u to), nikako ispod 2700, a vrlo vjerojatno na 3k+.
senior je u pravu i doista je pohvalno kad 1. dionicar firme kupuje znacajniju kolicinu dionica u kriznim vremenima. Ipak, kako se radi o sumi znacajnoj za svakog malog dionicara rekao bih da kupuje s razlogom! Sto se tice zarade na proslom dokapu, pogresno je gledati na jedan dokap kao na izdvojeni ciklus, pa normalno je da je onaj tko kupuje na najvisim razinama prije dokapa nece nista zaraditi kao ni oni koji su tek usli. Ulaganje je dugotrajan proces inace bi svi sve rasprodali i kupili dionice prije dokapa, pricekali mjesec,dva i izasli s osjetnom zaradom. Pa to ipak bas ne ide tako. ULPL se gledajuci i usporedjujuci s ostalima ubraja u dionicu koja je najmanje izgubila od prosle godine. (dokap se ne racuna jer su svi parametri osim broja dionica ostali isti pa je normalno kad 100 Kn podijelis s 100 dionica da vrijedi 1 Kn ali kad 100 Kn podijelis s 145 dionica dobivas da ona vrijedi 0,69 Kn.
ipak, dokap u ovim vremenima bi znacio slijedece, uzmimo da ste usli u ULPL prilikom zadnjeg dokapa i da vam je prosjecna cijena ulaza (skupa s dionicama iz dokapa) 2,500 kn ida imate recimo sada 35 dionica. Recimo da prilikom novog dokapa stjecete pravo kupnje jos 50% dionica po 400 Kn. dakle 35+18 je 53 dionice i nova prosjecna cijena vam je 1786 Kn. kako ce cijena ULPL s vijestima o dokapu sigurno porasti, recimo na 2800 Kn pa onda na dan dokapa pasti za novo uvrstenje ispada da ce nova cijena biti 1849 Kn( 35×2800=98000:53=1849 Kn) i vi ste u plusu ali ne i oni koji ce se tek prilkuciti jer ce oni kupiti recimo povoljnije od najvise cijene dakle po 2700×35=94500+18(novih)x400=101700: 53=1919 Kn, dale njihov ce ulaz biti visi od cijene na trzistu. Zakljucak, svakim novim dokapom stari dionicari imaju sve vecu zaradu i to je smisao dokapa a ne spekuliranje…
Jethro i ostali,
dakle iz mog proslog posta se lijepo vidi da je jedini nacin da svi zarade je da i dalje ucestvuju u dokapu jer samo tako stjeces pravo kupovine po nominali i znacajnog smanjivanja prosjeka ulaza i povecanja zarade. sve ostale kombinacije, osim ako nemas inside info, vode u sigurni gubitak i kukanje kako si nakon dokapa(jednog) u minusu.
@Jethro
evo jedinice i od mene.
:-))))
kojih 2015? to sam i pitao… tko bi po 6045 kn kupio dionicu (radi dokapa) koja će zbog razvodnjavanja kapitala nakon dokapa vrijediti… ne znam… 1600(?).
ovaj posljednji dokap je dokaz da ne postoji univerzalni algoriatm/računica ulaska u dokap.
ma opet, kako je rečeno, zadnji je baš sjeo u najcrnje doba.
ne ponovilo se!
a da će bit dokapa, bit će. kako rekoh (i siguran sam u to), nikako ispod 2700, a vrlo vjerojatno na 3k+.
[/quote]
ispravka: ovo malo mozga je još uvijek puuno sporije od prstića, dakle, mislio sam reći:
tko bi kupio 3 (tri) dionice sa dokapom za 6045 kn kad će jedna dionica nakon dokapa vrijediti… ne znam… 1600(?).
lapsus tastaturae&mentis