Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ULPL | 13,31 | 24.806 | 1,864 | 13,00 | 13,60 | -3,55% |
OK to sam i ja čekao; izvještaj BDI za danas,
on je dobro krenuo gore, ali ljudi i dalje rasprodaju dinice, kao da će biti smak svijeta?
Da li ima netko globalne informacije što se događa? niša više nije logično[undecid]
Fondovi su pukli, a ako tako nastavi i slijedeći tjedan, neće biti dobro…
Kolega Techman je već prekjučer primijetio da se nešto (pozitivno) događa. Dnevne zarade ULPL brodova koje su postali kolega Špancir i ostali forumaši svjedoče o nastavku pozitivnog poslovanja brodara u 2008.
Čini se da su u USA čitali gornje postove što se danas ponovno odrazilo pozitivno na cijeli sektor.
[cool][smiley]
Smatram da je došlo vrijeme kada će naši brodari polako otploviti svojim vlastitim putem, prema svojim (odličnim) zaradama. I to bez škiljenja prema CROBEX-u koji definitivno nije relevantno mjerilo za brodarske firme. Zaboravite što se događa na ZSE, čini se da se ovdje događa nešto puno ljepše. [smiley]
Meni se čini da je nemoguće da ULPL, i općenito brodari, krenu gore znakovitije dok god traje ova panika. Čim se tržište smiri, a to bi značilo barem tjedan dana sitnih pluseva, bez istresanja po bidu i kataklizmičkih novinskih reportaža, očekujem da se tvrtke koje imaju odlično poslovanje i još bolju perspektivu, krenu vrednovati kako i zaslužuju.
Kolega Strawinsky
koje je vaše razmišljanje?? Dajete li prednost za daljnju kupovinu u ovom trenutku dionica ATPL ili ULPL ?? (napomena; posjedujem navedene dionice)
Iz ATPL-a sam izašao kad su se dionicom počeli baviti baš svi:
I mali, i srednji, i veliki, i fondovi, i mirovinci. Svi su u zadnjem kvartalu 2007. počeli trejdati što je (po mojem mišljenju) značajno otežalo prognozu kretanja cijene. Ako se sjećate, puno sam pretrpio (i fizički i psihički) kad se Floričić počeo nenadano oštro iskrcavati s 3.700 kn rušeći cijenu (još onda dok nije bilo ovakve korekcije) sve do 2.700 kn. Nisam očekivao takvu nesenzibilnost u prodaji velikih količina. Drvosječa.
ATPL je i sada, kao vrlo likvidna dionica, predmet svakojakih događanja, prije svega iskrcavanja i trejdanja. Pogledajte na grafici kako je zadnja dva mjeseca žestoko potonula, puno više od CROBEX-a (netipično jer je u drugoj polovici 2007. daleko nadmašila CROBEX) i pala je ni manje, ni više nego 20% niže od ULPL.
U svjetlu toga, ULPL mi se trenutačno čini “mirnija”, jednostavnija i predvidljivija dionica. Kolege su naveli lijepe svote za 3 bulkera (prije svega za “Marleru”) što je zacijelo lijepo napunilo kasu u 4Q 2007, primjetno je da svakojaki insajderi i poluinsajderi skupljaju na razinama oko 3.000 kn, dok bi (možda sam naivan?) GFI, sudeći po vrlo ranoj prošlogodišnjoj objavi, trebalo izići ranije od GFI-ja za ATPL.
Dakle, meni se i jedna i druga dionica čine ok u svojoj dugoročnoj perspektivi (tako smo barem čitali u zadnje vrijeme), ali vjerujem da će se na ATPL i dalje puno više špekulirati, trejdati, čime će i dalje biti puno nepredvidljivih snažnih gore-dolje pa tko voli, nek izvoli. Sve u svemu, iznio sam svoje viđenja, ali molim vas, ne uzimajate ga kao nešto konačno. Individualni izbor. Dovoljno puta sam se prešao. 🙂 A što će od te dvije dionice stvarno biti, eh, da mi je točno znati… [smiley]
P.S. Volio bih čuti mišljenja drugih kolega na temu ulaska u ULPL i/ili ATPL.
Ja imam obje, dosta sam smanjio izloženost ATPL-u prije ovog pada i s dijelom tog novca jako dobro ušao u ULPL, mislio sam čak sve to utrpat u ULPL, ali kad sam vidio kolko je roknula ATPL ostatak sam ipak upuco nazad tamo. U konačnici u portfelju imam više ATPL.
Stvari koje se događaju sa i oko trgovanja ovih dana definitivno idu više u prilog ULPL i svaki me dan sve više iznenađuje (pozitivno), ali mikroekonomski gledano i na dulji rok, ATPL je bolja priča (IMHO).
Mislim da se vrhunske kompanije na ZSE mogu nabrojat na prste jedne ruke, ATPL je jedna od njih. Dionica je previše rasla prošle godine, što jest-jest i sad trpi posljedice.
Iz ATPL-a sam izašao kad su se dionicom počeli baviti baš svi:
Kolega iz dionice se obično izlazi kad se procijeni da je rast u perspektivi (bližoj ili daljoj) ograničen ili je izgledan tržišni pad vrijednosti dionice – pa zašto to otvoreno ne napisati ?
Ili druga opcija kad tržišnu cijenu ne opravdavaju fundamenti mada je izvjesna određena mogućnost rasta.
– ne vjerujem da se ulazi u dionicu zbog dobrog društva u njoj [proud] ili izlazi zbog lošeg društva
@gogo1
Ja sam optužen da sam navodno drukao gore-dolje na brodarima a u stvari sam samo pisao svoje projekcije budućeg kretanja tržišne vrijednosti onako kako sam razmišljao u datom trenutku – pa kad sam ulazio u nju to sam i napisao a kad sam izlazio iz dionice (jer sam vjerovao da joj slijedi korekcija/pad) i to sam napisao – no neki su pisali daleko “kompetentnije” i “stručnije” postove od mene na brodarima i puhali u jedra dionice a onda su samo odjednom nestali s teme [wink]
– nagradno pitanje je što se desilo s tom dionicom [wink]
Izgleda da interes za brodare raste a posebno je povećan interes na ULPL topicu (trziste likvida se oporavilo) pa se tako dnevno trguje i više od 1000 komada. Znam, da kupuju najviše mirovinci i ostali fondovi i jedino što me ovdje zanima je kada će oni prestati sa šopingom na ovim nizkim razinama. Zna se, da su prodaje/kupnje na ovim razinama gogovorene. Mislim, da fondovi i mirovinci ipak neće moći držati cijenu ULPL još neko vrijeme na tako nizkim razinama zbog:
• dolar je naglo ojačao, sharp up brodara na Nasdaq, BDI up (na žalost kod nas je BDI postao faktor – kada raste BDI rastu i brodarske dionice a to se upravo ovih dana događa – BDI +++);
• usporediviši sa ostalim HR brodarima, ULPL i dalje podcijenjena (zbog perspektive narudžbe 4 broda, možda i 6 te nizkog P/E);
• mogućnost još koje dokapitalizacije u ovoj godini;
• Izgleda, da Kinezi oko 8.2. do 15.2 slave novu godinu a novi ugovori se prave tek poslije kineske nove godine.
I trenutno najvažnije
Uskoro slijedi godišnje izvješće ULPL za koje nema sumnje,da će biti odlično sa dobiti možda i oko 300 mil. kn.
[thumbsup]
ULPL definitivno najbolja dionica sa najboljim fundamentima, što dokazuje i ova korekcija, koja je ne može srušit, nego je svakog dana sve više u fokusu investitora….
ponavljam “investitora” ne treba nam još jedna ATPL (i ako kad se smiri ni njoj baš ništa ne fali).
[thumbsup]
Techman: ” Nesto se dogadja. ” So far this week, Notka said two five-year Capesize time charters have been signed [color=blue]at rates nearly as high as the record levels seen in October and November[/color]. Evo, najveći brodovi tipa Capesize sklapaju dugoročne ugovore na sličnim razinama iz ultra-rekordne jeseni 2007. Sad molim i sve ostale vrste brodova, prije svega panamaxe, da slijede takav primjer. [smiley]
Strawinsky mislim da ovo nema veze sa rudom. Izgleda da je zutima postao veci problem za garbun za visoke peci.
U dosadašnje tri dokapitalizacije , Uprava je podigla ugled i postigla puno povjerenje dioničara – ulagača !
Zato bi pod hitno trebalo zadržanu dobit prebaciti / odlukom na skupštini / u temeljni kapital oko 1.000-kuna po dionici ! Nakon toga , može i istovremeno iči sa jednom muškom dokapitalizacijom / garantiram 100% uspjeh – kao i do sada / , te iskoristiti povoljno stanje na tržištima kupovinom novih brodova ![smiley][smiley]