Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ULPL | 14,80 | 192 | 13 | 14,60 | 14,90 | 0,00% |
@febo
ajde, vjerovat ću ti makar mi nema baš logike. kad trezor drži dionice onda je to fin. imovina. i kad ih otpusti (dodjeli, a ne proda) onda ta imovina iz aktive nestane i to bi se trebalo nekako reflektirati i na pasivu. ne vidim kako drugačije nego kao smanjenje tekuće dobiti?
@febo ajde, vjerovat ću ti makar mi nema baš logike. kad trezor drži dionice onda je to fin. imovina. i kad ih otpusti (dodjeli, a ne proda) onda ta imovina iz aktive nestane i to bi se trebalo nekako reflektirati i na pasivu. ne vidim kako drugačije nego kao smanjenje tekuće dobiti?
Tuna, krivo poimlješ, trezorske dionice nisu imovina već kapital društva a da ne bi ispalo da sam ja najpametniji da vidimo što kaže pok.profesor Ferdo Spajić:
Ibidem
Otkup vlastitih (trezorskih) dionica vrši se u skladu s MRS 32. točka 33. gdje je navedeno: “…ako subjekt otkupi svoje vlasničke instrumente, ti se instrumenti (trezorske dionice) oduzimaju od kapitala. Nikakav dobitak ili gubitak ne priznaje se u računu dobiti i gubitka, kod kupnje ,prodaje, izdavanja ili poništenja vlastitih vlasničkih instrumenata subjekta. Takve trezorske dionice mogu se kupiti i držati od strane subjekta ili drugih članica konsolidirane grupe. Plaćena ili primljena naknada priznaje se direktno u rezerve.”U skladu s MRS 32, transakcije otkupa i prodaje trezorskih dionica knjiže se preko glavnice.Rif, Računovodstvo trgovačkih društava uz primjenu MSFI/MRS i poreznih propisa, Zagreb, 2006.
Pozdrav od novog đaka u ULPL razredu.Zapela mi za oko , pa ponavljam gradivo :
Brodovi:
Bulk
Volme 2004/52949 75 mil USD
Marlera 2004/53688 75 mil USD
Levan 2006/56042 80 mil USD
Liquid
Ebony Point 2004/46914 50 mil USD
Adria 2005/46914 50 mil USD
Pula 2006/46914 50 mil USD
Dobit
I-IX 2007. (bez prodaje brodova) 52,4 mil kn
X-XII 2007. (procjena) 18 mil redovnih plus 20 mil efekt Marlera (80 dana x 50.000 $) = 38 mil kn
Ukupno 2007. cca 90 mil kn bez izv.prihoda.
Na 400.000 dionica to je EPS 225.
Na cijenu od 3.400 P/E je cca 15. Nije loše , ako ne bude nove dokapitalizacije.
NAV – vrlo grubo
Vrijednost brodova 380 mil USD , odnosno 1,9 mlrd kn (zemljište , nekretnine ? upomoć !)
Dugovi 0,69 mil kn
NAV cca 3.000
Cijena od 3.400 je znači oko 1,1 NAV-a
Taman sam na rubu da investiram – novi brodovi koji će odlično zarađivati (naročito bulkeri) , a s druge strane dokapitalizacije koje su vrlo sklizak teren u kojem matematika ne vrijedi….
Još jedno pitanje bolje upućenim – preuzimaju li u 2008. još koji od ona 4 tankera ? Ima li planova za kupnju novih bulkera ?
bravo špancir. svaka čast.
Još jedno pitanje bolje upućenim – preuzimaju li u 2008. još koji od ona 4 tankera ?
Ne, prvi tek u 2009.
To znači da ovih 6 brodova u slijedećoj godini -kako sada stvari stoje – može zaraditi cca 240.000 USD dnevno (vrijednost T/C 1 Y za bulkere 60 K$/d , a ostale 20 K$/d).Ukupni troškovi su – recimo – pola od toga.Teoretski , ostaje 120.000 x 350 (brodovi su novi) = cca 42 mil USD ili 210 mil kn – to je mogući teoretski EPS u 2008. od cca 500 kn.
Zgodno , ako se ne zaigraju s dokapitalizacijama po nominali , koje služe za punjenje džepova velikim dioničarima a ne kao poluga financiranja (jer , bulkeri koje su kupovali koštaju cca 300 mil kn svaki , a dokapitalizacijom se prikupi manje od 50 , što znači da krediti rastu…..).
Svjestan sam da je ovo više video-igra nego stvarnost , ali ne mogu odoljeti u ove zaigrane praznične dane.
Sve najbolje brodarskim forumašima. Dabogda se ekstremno obogatili u 2008. !!
Ja sam prilično uvjeren da će se kupiti barem jedan bulker dogodine.
Teško ova uprava može mirovati godinu dana bez trgovanja brodovima, a po svoj logici, prodavati neće.
http://www.poslovni.hr/65679.aspx
Član NO Uljanik Plovidbe stekao 7.066 dionica
Anton Brajković, član Nadzornog odbora Uljanik Plovidbe, stekao je 27. prosinca 7.066 dionica kompanije, objavljeno je danas na web stranicama Zagrebačke burze. Navedene dionice predstavljaju 1,77 posto temeljnog kapitala Uljanik Plovidbe. Nakon stjecanja navedenih dionica, Brajković posjeduje ukupno 19.535 dionica kompanije koje čine 4,88 posto temeljnog kapitala.