Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ULPL | 14,80 | 192 | 13 | 14,60 | 14,90 | 0,00% |
Da li je netko dobio preporučenu pošiljku vezano za dokapitalizaciju ili možda netko zna kada bi to trebalo biti?
Da li je netko dobio preporučenu pošiljku vezano za dokapitalizaciju ili možda netko zna kada bi to trebalo biti?
Govorili smo na stranicama 189. i 190., da ne ponavaljamo.
Može li mi netko od ranijih investitora napisati kolika je bila zadnja dividenda,kad je isplaćena i kad je bila redovna
Skupština na kojoj se odlučivalo o dividendi.Unaprijed zahvaljujem.
Može li mi netko od ranijih investitora napisati kolika je bila zadnja dividenda,kad je isplaćena i kad je bila redovna
Sve imaš na ZSE. Sve bitno unazad 2-3 godine, od kupnje i prodaje brodova, do svih odluka, svih skupština, reagiranja na medijske članke, dokapitalizacije, odobrenja…. Sve.
Dividenda je bila oko 40 kuna, ne sjećam se više.
http://www.zse.hr/issuer.php?sessionId=8ccf577dba6a7af5e86df053a4201166&issuer=210
dokapitalizacija svake godine, dividenda 40 kn, odlicni fundamenti……. po mom osobnom izboru best buy.[smiley2]
SLK,hvala na linku,zaista ima sve kako si naveo.Samo pitam se zašto onda kažu da je ovo netransparenta firma kad se sve zna, to mi nikako ne ide pod kapu.
To više jer sam sam uvidio da (odkad sam u dionici) promptno obavještavaju i javnost, i ZSE o svim bitnim događanjima.
Imaš na SDA, “pregled korporativnih akcija” pa možeš pretraživati po dionicama, po datumu, vrsti korp.akcije i sl.
Ako bi mi netko mogao nešto malo pojasniti:
Firma se dokapitalizra (više puta) jer im treba kapital za proširenje flote. Istovremenu, uz tu silnu potrebu financijskog kapitala za proširenje unutar core business-a, taj isti fin.kapital (i to ne male svote) menadžment troši na kupovanje vlastitih dionica.
Ne vidim logiku u tome. Odnosno jedina logika koja spaja te dvije aktivnosti je – povečanje nadzora menadžmenta nad firmom!
Nabave novac na tržištu dokapitalizacijom po nominali (koja je više puta niža od tržišnog tečaja dionice) i tako menadžment kao većinski vlasnik još više poveća svoj vlasnički udio u firmi. Tada povećanjem broja dionica u trezoru još više povećaju svoj glasački postotak na skupštini. I k sve tome, ostave si mogućnost da sebi razdjele trezor.
Povrh svega, dokapitalizacijama ostaje više novca za isplatu dividende čime stječu sredstva za uplatu novih dionica u (narednim) dokapitalizacijama.
Jesam ja ovo dobro shvatio?
SLK,hvala na linku,zaista ima sve kako si naveo.Samo pitam se zašto onda kažu da je ovo netransparenta firma kad se sve zna, to mi nikako ne ide pod kapu.
To više jer sam sam uvidio da (odkad sam u dionici) promptno obavještavaju i javnost, i ZSE o svim bitnim događanjima.
Kemija u FI. No sigurno nisu jedini.
Ako bi mi netko mogao nešto malo pojasniti:
Firma se dokapitalizra (više puta) jer im treba kapital za proširenje flote. Istovremenu, uz tu silnu potrebu financijskog kapitala za proširenje unutar core business-a, taj isti fin.kapital (i to ne male svote) menadžment troši na kupovanje vlastitih dionica.
Ne vidim logiku u tome. Odnosno jedina logika koja spaja te dvije aktivnosti je – povečanje nadzora menadžmenta nad firmom!
Nabave novac na tržištu dokapitalizacijom po nominali (koja je više puta niža od tržišnog tečaja dionice) i tako menadžment kao većinski vlasnik još više poveća svoj vlasnički udio u firmi. Tada povećanjem broja dionica u trezoru još više povećaju svoj glasački postotak na skupštini. I ostave si mogućnost da sebi podjele trezor.
K svemu tome, dokapitalizacijama ostaje više novca za isplatu dividende čime stječu sredstva za uplatu novih dionica u dokapitalizacijama.
Jesam ja ovo dobro shvatio?
Uglavnom da. Većina tih mogućnosti postoji, ne provode se sve.
Dapače, mogli bi ovaj post prebaciti i na temu Općenito, jer ULPL sigurno nije jedinstven slučaj.
Također, složit ćeš se da je sve po zakonu.
U svakom slučaju: uđeš, provozaš se, naplatiš svoju “brodarinu” i ideš vanka, a kad ti dosadi, njima ostaviš njihovu prčiju u kojoj svaki ima desetke milijuna kuna.
Nema sentimenta. Take the money and run.
…da i ja bih se jos nadovezao da bi dokapitalizacija trebala povecati trzisnu vrijednost kompanije. najcesce u istom trenutku dolazi do povecnja pasive tj.vl.kapitala i aktive za isti iznos, a u aktivi novac od dokapitalizacije se koristi za povecanje dugotrajne imovine odnosno investicija(u ovom slucaju brodova)
Malo sam tražio informacije i zapelo mi za oko ovo:Kad recimo LKPC objavi u nn datum izvanredne skupštine isti taj dan dionica skoči 30%.I to je ok. A ULPL najprije skoči 30% da bi nakon tri dana u nn bilo objavljen datum skupštine. Tu nešto neugodno miriše.[smiley13][smiley13][smiley13]