hehe.. ne, ja sutra kupujem :)))
to ti nije palo na pamet ? [smiley2][smiley2]
Moraš biti brz, biti će nas još.
Mišljenja sam da cijena neće ispod 4000 kn s obzirom na rast Atlp i Tnpl u zadnje vrijeme. Pogledajte koliko su % porasle ove dionice u zadnjih mjesec dana i izdvojite efekte dokapitalizacije.Volio bih da nisam u pravu, ali ću se ovdje odmah pozicionirati.
Mišljenja sam da cijena neće ispod 4000 kn s obzirom na rast Atlp i Tnpl u zadnje vrijeme. Pogledajte koliko su % porasle ove dionice u zadnjih mjesec dana i izdvojite efekte dokapitalizacije.Volio bih da nisam u pravu, ali ću se ovdje odmah pozicionirati.
Ako nece ispod 4000, onda smo gadno popusili sto se nismo nakrcali danas. Jel tako?
Recimo, 10 x 4600 + 5 x 400 = 48 000. To je 15 kom za 48k ukupno. A trzisno ce po vasem vrijedit barem 60k. Hm…
Ako gledamo logiku da ni jedan izbor ne donosi znatnu prednost, onda bi trebalo biti oko 3.200 sutra…
Nemoguće, to bi značilo da je na efektu dokapitalizacije cijena dionice porasla 1500 kn, što je gotovo rast 50%.
Pa bila je i 3.500 prije dokapa, pa se vrtila oko 3.200. Jedinu ju je HT stisnuo na dolje (kao i sve ostalo).
Ako gledamo logiku da ni jedan izbor ne donosi znatnu prednost, onda bi trebalo biti oko 3.200 sutra……
tako je .. uz napomenu da je u toj računici cijena po dionici prije dokapa od 4600 kn (to je prosječna cijena od danas i jučer ) ..
a ja bi rađe uzeo neku prosječnu vrijednost nakon informacije o dokapu , a ta prosječna vrijednost nije preko 4400 kn ..
sa tom cijenom nakon dokapa bi cijena bila nešto više od 3000 kn .. tj. 3066 kn
ako pogledamo brodare (u privitku) mozemo zakljuciti da se jos uvjek isplati uci u ULPL
Da, kazu da zadnjih 10% cijene uvijek naprave budale [smiley1]
Mrzljak, to znači da bi cijena pala za 1500 kn. Iz čega proizlazi da je ovakav rast samo iz efekta dokapitalizacije, isključujući efekte rasta rasta vozarina i ugovorenih poslova.Bez obzira što želimo nadokupiti ULPL,imaoci ove dionice sa dokapitalizacijom će bitno uprosječiti cijeni i nemaju razloga bitnje spuštati cijenu.
Osim toga kao što će ATPL uskoro na 4000 kn, tako će i ULPL na 5000 kn.Pa na tim razinama ULPL i dalje ima najpovoljni P/e.
Ako se primjerice samo približno po starim podacima usporede Atlanska plovidba i Uljanik plovidba vidi se, da se ATPL u ovome trenutku prodaje po P/E preko 30 a ULPL od “oka” P/E po 10. Pa ko je onda jeftiniji?
Teško, da će sutra netko prodavati po cijeni izpod 3000 kn. U tom slučaju rado dokupujem.
P/E *P/CF *P/SPS *P/B
ATPL 31,15 18,96 5,35 4,05
ULPL 6,36 5,55 9,88 2,64
Cijene na 18.09.2007.
*Financijsko izvješće na datum 30.06.2007.
Jasno mi je, da neke kolege žele spustiti cijenu nadolje zbog jeftinog dokupa ali treba shvatiti, da je ULPL ipak dionica sa daleko najnižim P/E daleko naokolo. Pitam po već nekoliki put -zna li netko brodarsku dionicu (osim ULPL) sa nižim P/E od 10?