ULPL (Uljanik plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ULPL (Uljanik plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 25.11.2024. u 18:11
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ULPL
13,31
24.806
1,864
13,00
13,60
-3,55%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Nadam se da ćemo jednog dana sa sjetom gledati 12/2018.. i pričati, e da sam bar još natrpao po 100 kad nikom nije bila zanimljiva

Znači želiš reći da ovo šta rade.. izdaju povlaštene dionice sa nominalom od 100kn … a to nije zakonski dozvoljeno? Znaju li oni šta rade? bar tako tamo piše.

Ne želim reći da je ono što rade u ULPL zabranjeno jer oni nude dionice super pari (100 kn nominala za 120kn uplate). Ja sam odgovarao na ovaj prijedlog kolege Festivala koji je predložio izdavanje dionica nominale 100kn za uplatu od 80kn. To je s razlogom zabranjeno i ne samo kod nas. Izravno štetite društvu jer u tom slučaju povećanjem temeljnog kapitala u društvo ulazi manja svota novaca od samog iznosa za koji je povećan temeljni kapital.

Zamislite recimo da osnujete d.d. s 200.000kn temeljnog kapitala izdavanjem 20.000 dionica nominalne vrijednosti 10 kn, ali koje se izdaju uplatom 1kn po dionici (dakle sub pari). Rezultat je da društvo ima 20.000 dionica ukupne nominalne vrijednosti 200.000 kn, a stvarni temeljni kapital kojim će društvo raspolagati iznosi samo 20.000kn.

Samo u ovom 12 mj. će brod Verige zaraditi dovolno profita za isplatu jednogodišnje dividende na povlaštene dionice!

13000 USD × 30 dana = 390000 USD

Na spot i nakon troškova, naravno!

Neke stvari mi tu nisu jasne.

– danas cijena -6.85% na nikakvu prometu.
– e sada ono što me tu najviše zanima.

– zašto ova dionica ne zanima investitore po cijeni od 9x kn ???
– a ići će u dokapitalitaciju po 120kn za dionicu.

– ne znam je li vas stvarno zanima ta dividenda od 3.6kn po dionici, mislim zbog toga ulaziti, pa na tržištu imamo puno boljih, sigurnijih, likvidnijih i s puno većom dividendom dionica na ZSE.

– I love this game.
Pozdrav !

Neke stvari mi tu nisu jasne.

– danas cijena -6.85% na nikakvu prometu.
– e sada ono što me tu najviše zanima.

– zašto ova dionica ne zanima investitore po cijeni od 9x kn ???
– a ići će u dokapitalitaciju po 120kn za dionicu.

– ne znam je li vas stvarno zanima ta dividenda od 3.6kn po dionici, mislim zbog toga ulaziti, pa na tržištu imamo puno boljih, sigurnijih, likvidnijih i s puno većom dividendom dionica na ZSE.

– I love this game.
Pozdrav !

Ono što mene brine kako oni misle isplaćivati dividende ako ne mogu svojim poslovanjem pokrivati niti tekuće obaveze.

Sav taj plan baziraju na velikim vozarinama sljedećih godina.

Nisam baš siguran u taj scenarij pa me zanima koji je plan B ako vozarine padnu i ne isplati se investirati u kupnju novih brodova?

Od čega misle isplaćivati dividendu i da li postoje neke posljedice ako neće moći isplaćivati istu.

Lp

ps. Zašto da kupujem dionice po 100 kuna kad ću moći kupovati na burzi dionice po nižoj cijeni.

ps. Zašto da kupujem dionice po 100 kuna kad ću moći kupovati na burzi dionice po nižoj cijeni.

– dionice od 100 kuna nominale kupujete po 120 kuna.
– a trenutno se na burzi trguje dionicama ispod 90 kuna.
– puno toga mi je tu čudno.

– I love this game.
Pozdrav !

Izgleda da Uprava prati ovaj forum.

brodovi za rasute terete tipa Supramax zaposleni su temeljem dugoročnih brodarskih ugovora na
vrijeme za cijeli brod s ugovorenim promjenjivim vozarinama vezanim za kretanje BSI indexa;
– od brodova za prijevoz nafte, naftnih produkata i kemikalija tipa Medium Range, brod Champion
Istra nalazi se u višegodišnjem zakupu, dok su ostali brodovi fiksirani kratkoročno temeljem
brodarskih ugovora na vrijeme za cijeli brod s istekom ugovora početkom 2019. godine.

http://zse.hr/userdocsimages/novosti/7tx6NPMFPvlMsBuYuKhdJg==.pdf

– dionice od 100 kuna nominale kupujete po 120 kuna.
– a trenutno se na burzi trguje dionicama ispod 90 kuna.
– puno toga mi je tu čudno.

– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
Odgovor je jednostavan. Najavljena dokapitalizacija po navedenoj cijeni će prikupiti 0 kuna kapitala. Onda slijedi reprogramiranje, odnosno novo zaduženje kod banaka po primjeru Đure.
Zato nitko ni ne želi kupovati po 90 jer kupuje dug a kamo li da će upucati po 120. Uprava živi u nekom svome subjektivnom svijetu slično kao i uprava Đure.

I još nešto za primijetiti. Gdje god u top 10 imate više fizičkih osoba kao najvećih vlasnika slična je situacija prilikom dokapitalizacija. Oni nerado razvodnjavaju svoj kapital i uvijek prilikom upisa novih dionica postavljaju neke nerealne cijene. To Vam je slučaj i kod Tehnike gdje vodeći imaoci dionica predstavljaju plan PSN-e sasvim nerealan samo da bi sačuvali što veći udio u vlasništvu. Na kraju zbog takvog škrtog stava obično ostaju i bez onoga što posjeduju.

nemam neko visoko mišljenje u većinskom vlasniku i(li) o ULPL općenito kao društvu
ali mislim da bi ipak bilo korektno da vi koji pišete kako ‘ne želite kupiti po 120 kn dionicu nominale 100 kn jer je ima na tržištu ispod-oko 90 kn’ samo da kažem sljedeće:
– u pozivu za dokapitalizaciju piše zaista da se kupuje po 120 kn dionica nominale 100 kn
– isto tako piše da POVLAŠTENA dionica koju ćete (ako ćete) kupiti nosi i neke benefite u odnosu na ovu REDOVNU koja već kotira i koju možete kupiti (trenutno oko 90 kn): 5% godišnju dividendu, prednost prilikom isplate dividende u odnosu na redovnu, prednost isplate likvidacijske mase i sl.
više ovdje, u zadnjih 5-6 dokumenata po datumu: ULPL dokumenti ZSE

čisto korektnosti radi i ne dovođenja u zabludu ostalih sudionika na tržištu!

New Report

Close