Nisu najavili pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala koje bi trebalo prethodno izglasati na skupštini i zatim upisati u registar da bi dokap eventualno mogao ići po nižoj cijeni. Izričito je najavljeno povećanje temeljnog kapitala. Znači za onog koji barem malo razmišlja cijena je poznata bez obzira koliko je nekome teško povjerovati u to.
kolega Mannu je lijepo to napisao
@jasko & Mannu
uz dužno poštovanje, to nije odgovor na moje pitanje.
Zlatek,
Jasno da može ali ako je prethodno odobrila skupština dioničara jer to bi značilo izdavanje novog roda dionica ili podjelu starih. A kao što znamo tako nešto niti je predloženo niti izglasano. Nije mi jasno otkud takav mazohizam nekoga tko posjeduje dionicu. Takav slučaj još nije viđen na zse mada je bilo svačega. Obično je u interesu dioničara da dokap ide iznad tržišne cijene a pogotovo tamo gdje je tržište praktički u rasulu. Meni se čini da uprava ima jasan cilj, idu korak po korak i za sada im dobro ide.
@Mannu
opet, uz dužno poštovanje, to nije odgovor na moje pitanje!
Ako ide novi rod dionica, on ima novu nominalu!
Ako ide podjela, onda nema emisije ispod… itd.
Čini mi se da si sve pobrkao.
Molim nekog pravnika samo da mi kaže da li u ZTD ima ograničenje da se dionice nominale 400kn ne smiju izdavati i plaćati po 100kn?
Ako takvog ograničenja nema, postojeći dioničari mogu lagano upisivati nove dionice po 100kn proporcionalno svom trenutnom udjelu u vlasništvu.
Pravnici, pls javite se?
Spominje se mogućnost novog roda
Uprava Društva ovlaštena je, uz suglasnost Nadzornog odbora Društva, tako povećati temeljni
kapital Društva izdavanjem dionica više rodova za uloge u novcu ili stvarima i pravima.
a niš nek napucaju cijenu na 400 i neka dokapitaliziraju po 400 i svi sretni i zadovoljni :))))
ili za svaku postojeću 1 dobiješ 4,, pa dokapitaliziraju po 100,, a cijena nek ostane ovdje di je, i tako na ZSE neznaš tko pije, a tko plaća .. hahahaha…
Zlatek,
Uz dužno poštovanje ali zašto bi nekom postojećem dioničaru bilo u interesu podijeliti 400 na 4×100 ili možda 40×10 kad se ovih 400 na burzi može dobiti za 7x ili koliko već? To ne da nema veze s zdravom ulagačkom logikom nego ni sa čim. Ali opet kažem čak ni tako nešto ne ide bez prethodnog izglasavanja skupštine. A pogotovo zašto bi to radili ako mogu naći ulagače za cijeli paket dokapa po važećoj nominali što im je očito bio glavni cilj.
Mozda budu povlaštene dionice po 400kn, ali sa dividenom odnosno prinosom od 5% zagarantirano svake godine.
@Mannu
A zašto postojeći dioničari ne bi dionicu nominale 400kn kupili po 100kn (koliko je sad na burzi) direktno od SVOG društva? Uložili bi svoje novce u svoje društvo! Nikakav split nije potreban.
Što je tu van logike?
Jesi li ti uopće dioničar?
Ako jesi, zašto bi ti bolje bilo da netko novi, izvana, nepoznat, sa svojim interesima… uloži u TVOJE društvo?
A kako će kupovati uz diskont?
Temeljni kapital mora biti uplaćen u novcu, stvarima ili pravima. Kako bi ti nadomjestio razliku između 100 i 400?
Suprotno može, dakle moguće je dionice nominale 100 plaćati 400, onda se 100 knjiži u temeljni kapital, a razlika od 300 u kapitalnu stavku, premija na emitirane dionice.
A kako će kupovati uz diskont?
Temeljni kapital mora biti uplaćen u novcu, stvarima ili pravima. Kako bi ti nadomjestio razliku između 100 i 400?
Suprotno može, dakle moguće je dionice nominale 100 plaćati 400, onda se 100 knjiži u temeljni kapital, a razlika od 300 u kapitalnu stavku, premija na emitirane dionice.
Pa isto tako samo ne 300, nego -300, odnosno na teret kapitalnih rezervi.
U čemu je problem?