pa što vi mislite koje prihode ostvaruje ug. osoblje?
pomočno -od 5k
šanker- od 6k
konobar- od 7k
pizza pekar- od 8k
kuhar-od 10k
s time da šankeri, koobari i svi oni koji rade na naplati još imaju i napojnice u prosjeku 50+ eur dnevno
ovo su vam prihodi osrednjih uo a top uo plačaju i više, također, svi imaju osiguran smještaj i obroke i stvarno se ne može reći da je to malo…uzmite brutto x broj ljudi, smještaj, pdv 25%, eventualno najam, terase i sve ostale namete i doči ćete do cifre boli glava od preko 15 k kn dnevnih prihoda da bi bili na nuli.
a ovaj Einstein1 je neki izflustrirsni konobar kojemu su svi drugi krivi za osobne životne promašaje i takvima nikad dosta
inaće, fakat je problem, nema ljudi ne samo u ug. nego i u svim obrtničkim sektorima koje je drž. a pogotovo liničeva represija doslovce zatrla…pa keramičari već traže 150kn/m2 i to solarno
Rješenje je ukinuti agencije i županije i imamo radnika koliko hoćeš, a uhljebe smo maknuli s grbače! Sačuvaj me Bože od radnika iz regiona!
E bas tako, sve ove koji su na izmisljenim uhljebnickim pozicijama, prebacit na pravi posao i rijesen problem manjka radne snage 🙂
Kme, kme, kme! Samo kmeče! Bilo im je dobro dok su imali godinama besplatne radne snage na minimalcu. A često ni taj minimalac na kraju sezone mnogi radnici nisu dobili. Kako ste sijali tako i žanjete! Tacnu u ruke pa sami poslužujte da Vam ne propadne sezona jer treba na kraju sezone cijeloj obitelji kupiti novu mečku ili bmw-ečku.
Moja djelatnica koja mi je dala otkaz i otišla raditi u Austiju.,, želi se ponovno vratiti na svoje
radno mjesto. Prihvatila sam . Pametnome dosta.
nove kvote tek kada zaposle sve nezaposlene s naše burze! svakome neka ponude smještaj preko ljeta i 1000 EUR neto i dobit će ljude koji će im raditi….a tko odbije raditi nogom u dupe i brisanje s burze te ukidanje svih prava!
Nije to bas tako jednostavno.
Prvo, ako je neki posao profitabilan na razini 5-6-7 tisuca kn netto, a na 9 u minusu onda je to ta cijena rada s kojom se racuna i za nju treba naci radnu snagu. Ne moze se pristati na price daj nasem 9 ili 10 pa ce doci.
Drugo, onaj tko ne zeli raditi nece raditi pa ni vecu placu. Naprosto nece. Barem vecina preostalih nezaposlenih. Ljudi imaju neke svoje kombinacije i ne da im se raditi.
Slažem se s tovarishom.
Ako netko ide na sezonu, onda se podrazumijeva da ta osoba zaslužuje plaću od minimalno 7000kn. Znam iz iskustva jer sam imao takvu plaću preko student servisa i još sam dobivao 2000kn na ruke plus 250kn za jedan dan u tjednu slobodno. To je realna cijena rada jer svaki dan je kroz moje ruke prolazilo oko 6000kn prometa. Druga priča je što poslodavci imaju velika izdavanja prema državi plus režije. Ako vas stvarno zanima koliko poslodavci zaraduju otvorite aplikaciju mfina pa ćete vidjeti. Evo jedan primjer: trenutno u hotelu kojem radim vlasnik hotela je za prošlu godinu zaradio preko 2milijuna čiste dobiti, što znači nakon što je platio sve režije(struja, voda, plin), podmirio sve dobavljače robe i isplatio sve plaće njemu je ostalo preko 2milijuna kn dobiti. Žalosno je što sobarice dobiju manje od 4000kn plaću, a konobari manje od 6000kn.
Dok se ne promijeni stav “use, nase i podase” ne možemo očekivati da će nam ljudi ostati u zemlji, a ono još tragičnije da će nam se gosti(od kojih mi živimo, by the way) vratiti.
Rješenje je ukinuti agencije i županije i imamo radnika koliko hoćeš, a uhljebe smo maknuli s grbače! Sačuvaj me Bože od radnika iz regiona!
postoji samo jedan mali problem, ti ljudi nisu naviknuti nikoga služiti, u najgorem slučaju prihvate samoposluživanje (ako je u pitanju neka državna imovina) ali u većini slučajeva oni inzistiraju na tome da se njih služi
o regionalistima ne vrijedi razmišljati, mnogi bi odmah pustili korijenje i ostali, dalje je sve poznato što bi se događalo
Kako to da samo “mali” ugostitelji imaju problem sa pronalaskom radne snage?
Nisam primijetio da veci sustavi imaju problem radne snage…
….glad je izvrstan motivator pa čak i za uhljebe!