U pripremi prodaja Narodnih novina, Petrokemije i Cluba Adriatic

Naslovnica Forum Komentari članaka U pripremi prodaja Narodnih novina, Petrokemije i Cluba Adriatic

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Trla baba lan, da joj prođe dan…

dokaz da su sposobni uspjesno obaviti te privatizacije mozemo potraziti u “uspjesno provedenoj” privatizaciji badela,hpb-a ……itd.itd.[emo_vrtimise]

….ja , u sljedećoj godini, imam u planu dobiti na lotu onih 70 milijuna koji se povlače na Super Sedmici… plan koji sam napravio da to ostvarim je optimalan i vrlo siguran…

već su počeli poklanjati hotele po 1 kn a ostatak uskoro slijedi na blagdanskom sniženju.općepoznato je da je turizam u hrvatskoj sezonskog tipa i da se općenito ne isplati zato je dalekovidna odluka da se hoteli poklone .
spustite im i pdv na 2 posto kako bi mogli investirati.

a ukinite mirovine,smanjite plaće profesorima,dignite pdv na dječju hranu .

Some people get rich studying artificial intelligence. Me, I make money studying natural stupidity

Nisam imao namjeru komentirati najave g.Grčića o rastu investicija kao i društvenog proizvoda u 2014. jer već odavno ovu Vladu ne smatram dovoljno stručnom za kompetencije koje su na izborima prije dvije godine izborili. No kad je g.Grčić u svom nastupu, naveo projekciju da će daljnjom privatizacijom – prodajom državnih tvrtki “keširati” između 3 i 3,5 milijardi kuna, a u paketu prodaje i privatizacije izrijekom naveo i Petrokemiju iz Kutine odlučio sam se komentirati,obzirom da već gotovo dvije godine na ovom, ali i drugim portalima aktivno komentiram sve što je vezano ili se na Petrokemiju odnosi.
No prije komentara, a što je za ukupno razumjevanje problema izuzetno važno mala digresija; Petrokemija iz Kutine nije državna firma. AUDI u tom društvu nakon nedavno provedene dokapitalizacije ima u svom vlasništvu 43,84 % vlasništva i ima najveći, ali ne i većinski udio (osim ako država ne misli da je vlasnik i mirovinskih i investicijskih fondova i da njima može “upravljati”).
A sad komentar uz facta;
1. Vrijednost Petrokemije nakon zadnje dokapitalizacije iznosi 754.195.480 kuna izraženih kroz 4.436.477 dionica po vrijednosti u dokapitalizaciji od 170 kuna/dionici. 2. AUDI raspolaže sa 43,84 % vlasništva iskazano kroz ukupno 1.944.763 dionice ukupne vrijednosti od 330.604.100 kuna. 3. Ako, kao što se vlada stalno deklarira, država želi u Petrokemiji zadržati kontrolni paket, 25% + 1 dionicu što znaći 1.109.113 dionica, onda za prodaju ostaje 835.750 dionica u ukupnom iznosu od 142.077.500 kuna. To je sigurno samo teoretska mogućnost, jer će cijena dionice na koncu ove godine biti značajno manja od cijene u dokapitalizaciji od 170 kuna/dionici. 4. Procjenjujem da će u vrijeme objave prodaje Petrokemije, a prema najavi to bi se trebalo dogoditi koncem prvog kvartala 2014. vrijednost dionice Petrokemije drastično pasti i zaustaviti se na oko 100 kuna/dionici. 5. Zašto takav pad?. Odgovor je vrlo jednostavan i prozaičan. Petrokemija je devet mjesečno poslovanje završila sa gubitkom od preko 180 milijuna kuna. Četvrti kvartal iz dostupnih podataka ukazuje na katastrofalnu prodaju i uporna daljnja proizvodnja-već sad su puna skladišta, a prema izvorima pune se svi raspoloživi prostori u krugu tvornice. Sve ovo ukazuje da bi se do konca godine gubitak mogao popeti na 300 milijuna kuna.
6. Obzirom da će gubitak morati biti riješen otpisom odnosno smanjenjem temeljnog kapitala to će tada temelni kapital društva pasti na oko 454 milijuna kuna. U tom trenutku vlasništvo AUDI-a će iznositi svega 199 milijuna kuna, a dio koji bi se prodao država bi oprihodovala “nevjerojatnih” 85.5 milijuna kuna.
Ako tome dodamo da će na koncu godine kratkotrajna dugovanja biti značajno veća od potraživanja i da će značajan dio mogućeg prihoda biti u “proizvedenim rezervama gnojiva” ova cijena bi realno mogla biti i manja. 7. I imali u takovoj situaciji uopće logike prodavati tvrtku čija nova izgradnja na svjetskom tržištu iznosi oko 1,2 milijarde dolara, a prema tehničko tehnološkom, proizvodnom, software-skom stanju i ugrađenom hardware-u, te još uvijek solidnom good will-u realna cijena postojećeg kompleksa iznosi između 500 i 600 milijuna dolara.
8. Rekli bi ste pa ovdje nešto ne valja. Da ništa ne valja. Sve u i oko Petrokemije je ciljana laž. Radnici lažu da puno rade, da imaju male plaće i da ih se izrabljuje. Radnički “deputati” godinama lažu da štite radnike i njihova prava, a isključivo štite sebe. Stručni i rukovodeći kadar laže da sve znadu, a tvornicu vode stihijski. Postojeća uprava, ako već nije počela krasti, laže da imaju za Petrokemiju riješenje, a većina od njih donedavno nisu ni znali gdje je Kutina, a da o Petrokemiji i ne govorim. A laže i ministar gospodarstva jer govori o “silnom” interesu za kupovinu društva, a nema nikog ili barem nikog ozbiljnog, već samo poneki čudni “likovi” koji misle da se ovdje još uvijek mogu nesmetano “šišati ovce”. A onda nije ni čudno da g.Grčić možda i nezna o čemu govori.3 do 3,5 milijardi kuna.!?

New Report

Close