Turizam nam se opet dogodio slučajno

Naslovnica Forum Komentari članaka Turizam nam se opet dogodio slučajno

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

zar nije izraz “financijski rezultat” napokon u poslovnom odbačen kao besmislen?! za stanje u poslovanju važan je poslovni rezultat a slijepo gledanje na “financije”, kako kod nas zovu brbljanje o najelementarnijim računovodstvenim izvještajima, batrganje je naslijepo, što se najbolje vidi u politici nekoliko recentnih vlada, a i u tvrtkama koje pričaju o “financijskom” umjesto o poslovnom rezultatu.

s tim u vezi je svakako otužno ponavljanje teze o potrebi unaprjeđivanja turizma na ovaj ili onaj način, i praćenje “financijskih” rezultata turizma kroz tupavo brojanje kreveta, broj prolaza na autocesti, broj zamjena posteljine u hotelima, ulazaka u more itd. itd. uz uporno izbjegavanje sagledavanja poslovnih pokazatelja na razini države.

da ne duljim – bez industrije je potpuno nevažno hoće li se turistički “fInancijski” promet još i udvostučiti, jer sve što ide uz to – naprezanje infrastrukture, rast dobiti proizvođača-dobavljača, ostvarivanje suvisle dodatne vrijednosti, ide samo uz cjelokupni razvoj privrede na industrijskoj osnovi.

meni je prosto nevjerojatno kako to ne vidi netko tko se bavi problematikom poslovanje sve svoje vrijeme – dovoljno je napraviti samo elementarnu analizu dodane vrijednosti da se vide da će vrhnje uvijek ulaziti nekamo daleko dok god nema suvisle strukture privrede.

također je dovoljno vidjeti i koje su turističke zemlje doista uspješne – to su austrija, švicarska, pa u zadnje vrijeme i turska, dok su druge zemlje koje su ogromno turistički napregnute, a nemaju adekvatnu industriju stalno na rubu propasti – kao grčka ili recimo haiti.

amerikanci čak odbijaju praviti veliku nauku od turizma, jer smatraju da je ta branša toliko ovisna o mnogim iracionalnim čimbenicima da je ne vrijedi ni strateški proučavati, a kamoli se oslanjati na nju, puki korisni dodatak razvijenoj industriji.

i zato su sve priče o tome kako poboljšati turizam u stvari irelevantne, jedino što je važno jest razviti svijest da turizam ne smije biti toliko važan ni u jednoj zemlji koja želi biti bar solidno razvijena.

New Report

Close