Trgovačka ekspanzija potvrđuje rast standarda (objavljeno 16.12.2005.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Trgovačka ekspanzija potvrđuje rast standarda (objavljeno 16.12.2005.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Solidna novinska analiza situacije u razvoju velikih trgovina u Hrvatskoj i ukupne maloprodaje. Očito je da se bliži kraju”pokrivanje” najvećih naselja u Hrvatskoj s najvećim prodajnim ansamblima tipa trgovinskih centara, što će se završiti u naredne 2 do 3 godine u Zagrebu, još prije u manjim gradskim sredinama kao što je Zadar i druge. Već sada se vidi da se u Zagrebu popunjava struktura onih prodajnih jedinica koje imaju “gravitacijsku zonu” privlačenja kupaca na razini djelova grada (rajoni). Od ranije, Diona i Konzum imaju pokrivene kvartovske “gravitacijske zone”. U taj prostor se interpolira još Billa, Kerum i slični.
Preraspodjela “tržnog potencijala” potrošnje za sada ide prema njima od malih prodavaonica “klasičnog”koncepta (svaštarski asortiman) koje su gubitnici jer se presporo transformiraju u prodavaonice suvremenog tipa “prodavaonice u susjetstvu”. To usporavaju kako ekonomski uvjeti, tako i institucionalna rješenja koja bi trebala pripremiti država. Ali je neosporno da “prodavaonica susjetstva” koja ne oponaša velike prodajne jedinice već strukturira asortiman prema karakteristikama svog potrošačkog tijela i pretežno je vođena “obiteljski” (ekonomija troška) i ona koja pronađe “nišersku ulogu” ima u hrvatskoj perspektivu. Ostat će 15 do 25 posto prometa u trgovini dnevnog snabdjevanja preko takvih prodajnih jedinica. Njima treba u nabavci osigurati “sponzorsku” ili “kooperativnu” organizaciju nabave (ekonomija omjera) i one će egzistirati. Problem će nastati vrlo brzo u najnapučenijim aglomeracijama i srednje velikim gradovima, jer će se današnja “zona atraktivnosti” koja osigurava ukupni volumen transakcija potrebnih za učinkovito poslovanja sužavati na više manje potencijal same “gravitacijske zone”. Pozdrav, Line Karlo.

Danas možete kupiti dionice Konzuma za 12 000 kuna komad. Do juče su bile 1500 kn. Za tri mjeseca biti će između 14 i 18 000 kn. Zašto? Dijelom ovaj članak govori o tome, prihodi rastu, dobit također. Velika mana je kreditna zaduženost.

New Report

Close