Od prošle godine i ja sam počela poštivati poljoprivredu. Prvi put s jednim relativno malim ulaganjem, shvatila sam koliko zamki nosi podizanje plantaže, koliko truda oko mehanizacije, i koliko problema s radnicima….
Ipak, našla sam formulu, zbog koje nikad nemam problema s radnom snagom.
Radnik radi 20,00 kuna po satu – + plaćene obaveze / markice koje se lijepe
u knjižice na kojima piše – ugovor o sezonskom zapošljavanju / .
Temeljem nalijepljenih markica, radnik odlazi u HZZ područni ured , koji
mu preračunato u dane rada a koji datumi pišu u knjižicama-
upisuje staž…….2 mjeseca-…3 mjeseca, 5 dana itd.itd.
Za rad sa sezonskim radnicima , tj-. za prosječan 10 dnevni FIZIČKI NAPORAN RAD, morate osigurati
2 dnevne pauze + 2 dnevna obroka / doručak i ručak/ i dovoljno tekućine
cijeli dan….. / to znači 2 x 30 minuta pauze ../
Sastavljajući doručak, rukovodim se matematikom na način ,
da me doručak košta 12-15,00 kuna po radniku uz obavezni topli napitak, a ručak 20-25 kuna po radniku. Ručak mora biti kuhana hrana , kvalitetna…uz obavezan komadić deserta i kave ili voće.
Mnoga OPG domaćinstva ili trgovačka društva, imaju neprodanog vina ili
drugih sirovina, pa često umjesto skupih sokova , daju gemište…?
Da bi se poslovi mogli odvijati bez zastoja, za nadgledanje i za pripremu
hrane, uvijek su prisutne sngažirane osobe.
I naravno, gdje god mogu, pokušavam izbjeći takve poslove primjenom
mehanizacije.
Ja bih bio voljan za berbu jabuka,imam iskustva sa jabukama i kruškama.Radio sam u Sloveniji dosta vremena u poljoprivredi,sezonski rad.Ako je moguće, da se dogovorimo oko svega.Pozdrav
jabuke se sada beru u hladnjačama, to bi bio lijep posao za bivšu propalu vladu