Upozoravao sam vas ovdje još tamo od preko 2000 kn kako mi je ovo izgledala tada kao jedna od rijetkih dionica na ZSE koja je precijenjana (i to jaaako precijenjena!).
Mislim da je red da sad ažuriram svoje procjene. Naime još sam malo ovo proučavao, i u skladu sa svim novim događajima i spoznajama, povisio sam svoje procjene.
Do nedavno sam mislio da ovo vrijedi cca. 600 kn.
Moje najsvježije mišljenje je da ova firma uzevši u obzir sve rizike, uvjetno rečeno vrijedi oko 800 kn (ali prava diverzifkacija je kod ovako visoko-rizičnih stvari preduvjet broj 1, svaka procjena je ovdje prilično nepouzdana).
Mislim da ćete cca. toliko dobiti u stečaju s likvidacijom nakon što se namire svi vjernovnici, odnosno ukoliko bi firma nastavila poslovati u verziji stečaja s preustrojem, i tada bi vrijednost dionice starim dioničarima vjerojatno realno bila cca. 800 kn. Ovo sve pod uvjetom da se te stvari razriješe vrlo brzo (u roku godinu dana), u svakom drugom slučaju uz staru upravu… vrijednost vjerojatno da će padati.
Ovo je time jedna od rijetkih dionica na ZSE koja je gotovo pa efikasno vrednovana. Evenutalno je HT još efikasnije vrednovan, on vjerojatno od svoje "intrinzične vrijednositi" odstupa i manje od 20 %.
Ovo je time jedna od rijetkih dionica na ZSE koja je gotovo pa efikasno vrednovana. Evenutalno je HT još efikasnije vrednovan, on vjerojatno od svoje intrinzične vrijednositi odstupa i manje od 20 %.
Hahahah! [lol]
Za to što ste Ključaričeku i bratiji osigurali na skupštini 2009 godine da Vas sada pravnim sredstvima mogu guz… kako požele, sami ste si krivi.
Mislim da tebi baš i nije najjasnije koga Uprava TNSA guzi. Pa, pokušajmo zajedno do odgovora:
a) one koji imaju dionice TNSA (koje su samo od nove godine izgubile 70% vrijednosti)
b) one koji nemaju dionice
Eto, malo razmisli pa javi. Oh, pardon, tebe ne guze, ti nadokupljuješ pa umanjuješ prosjek, jel tako? Ti si ustvari na dobitku. 😀
Moje najsvježije mišljenje je da ova firma uzevši u obzir sve rizike, uvjetno rečeno vrijedi oko 800 kn (ali prava diverzifkacija je kod ovako visoko-rizičnih stvari preduvjet broj 1, svaka procjena je ovdje prilično nepouzdana).
Mislim da ćete cca. toliko dobiti u stečaju s likvidacijom nakon što se namire svi vjernovnici, odnosno ukoliko bi firma nastavila poslovati u verziji stečaja s preustrojem, i tada bi vrijednost dionice starim dioničarima vjerojatno realno bila cca. 800 kn.
Štovani, ako je tako, ako dakle nakon namirenja svih vjerovnika čak i dioničarima preostaje vrijednost od 800 kn po dionici, onda TNSA nije za stečaj. To će se vidjeti vrlo brzo, 19. travnja.
Ali, da je tako kao što vi tvrdite, onda:
a) radnicima ne bi kasnile plaće
b) račun firme ne bi bio blokiran
c) banke bi reprogramirale dugovanja
TNSA je upropaštena firma, tako da joj je stečaj, koji ovdje treba promatrati kako promjenu Uprave, jedina opcija.
Da TNSA ima dovoljno imovine da podmiri dugovanja, oni bi to i učinili. Ne završava se u stečaju svojevoljno, čak niti u Hrvatskoj. 😀
Upozoravao sam vas ovdje još tamo od preko 2000 kn kako mi je ovo izgledala tada kao jedna od rijetkih dionica na ZSE koja je precijenjana (i to jaaako precijenjena!).
Do nedavno sam mislio da ovo vrijedi cca. 600 kn.
Mladi kolega,
evo predlažem da još jednom refrešata svoje mišljenje tika nakon što prodate onih par komada koje ste kupili po 700 Kuna ?
Opet se pišu emotivni, "srceparajući" komentari i prijetnje, bez argumenata. Argumenti su na strani Transadrije.Po važećem zakonu Transadrija kao većinski vlasnik luke Šibenik može sazvati skupštinu kad joj se prohtje. Isto tako većinom glasova na skupštini može izglasati predložene točke devnog reda.
Sasvim druga je stvar da li se nekome uprava Transadrije sviđa ili ne sviđa. Uprava može čak zatražiti i osiguranje uvjeta za održavanje skupštine od organa reda RH.
Za to što ste Ključaričeku i bratiji osigurali na skupštini 2009 godine da Vas sada pravnim sredstvima mogu guz… kako požele, sami ste si krivi.
Također se zna koji je legalan i jedino moguć način za smjenu uprave Transadrije. Sazivanje izvanredne skupštine dioničara od strane HFP-a i prijedlog smjene uprave, a zatim izglasavanje predloženoga. Sve ostale priče o pronevjerama, lošem upravljanju, bez pravnog procesa postaju više problem onih koji bi to željeli učiniti na svoj "kaubojski" način, nego što je to problem uprave.
Što se tiče Luke Šibenik, na njihovom mjestu bi angažirao pravnika i argumentirao bi da predstavnici Transadrije nemaju pravo glasa na skupštini jer oni nisu legitimni predstavnici Transadrije. Naime pošto u 2010. uopće nije održana skupština društva, Uprava i Nadzorni nisu dobili razrješnice niti im je potvrđen ponovni mandat. Time dolazi u pitanje da li trenutna Uprava, i njeni predstavnici, uopće smije zastupati Transadriju.
Da li netko ima statut Transadrije gdje bi mogli vidjeti što piše o posljedicama neodržavanja Godišnje skupštine?
Mladi kolega,
evo predlažem da još jednom refrešata svoje mišljenje tika nakon što prodate onih par komada koje ste kupili po 700 Kuna ?
Nisam ja tu ništa kupio. Nikad je nisam imao, nemam je sada, i ne planiram kupovati ovu dionicu. Ovo jednostavno nije "moj tip" dionice.
Ali dionice i TK općenito me jako zanima pa ja pišem zaista na vrlo različitim temama i neovisno o tome imam li tu dionicu ili ne.
Npr. nedavno sam pisao i na Ingri, iako je to također firma koju ne bih kupio.
Ove stečajne su mi zanimljive u tom smislu da me zanima "što će biti na kraju", pokušavam otprilike izračunati likvidacijsu vrijednost i sl., je naravno, i kad imamo svježa izvješća ono što tamo piše pod book value, u praksi očito u ovakvim slučajevima nije previše blizu stvarnoj likvidacijskoj vrijednosti.
Moguće da sam ovdje pogriješio (premalo je podataka, fale mi nova izvjeća, što ako se u zadnjih 6 mjeseci stvorilo više nego sam pretpostavljao gubitaka i/ili novih dugova…?, a imovina da vrijedi manje nego sam ja pretpostavljao… tada moja procjena može jako odstupati jer ovdje je svaki miljun bitan) ali ovo je bio moj skromni pokušaj utvrđivanja trenutnog realnog stanja, ali priznajem da je to nezahvalan posao jer se to ovdje očito mijenja iz dana u dan, a podaci nam dolaze sa velikim zakašnjenjem… ali očito da stoji ono što sam konstatirao: što je duže ova uprava na čelu, što duže ova firma nije u procesu stečaja, to se više vrijednost smanjuje tj. sve su manje šanse da će u stečaju nakon što se svi namire bilo što ostati dioničarima. Ove moje gornje pretspotavke su pod uvjetom da stečaj započne hitno, i provede se vrhunski/profesionalno, a stara uprava završi u zatvoru i nikada se više ne približi ovoj firmi niti na 100 m udaljenosti.
Šest mjeseci bez plaće:
28.03.2011.
U Transadriji pripreme za štrajk
Autor: Radio Rijeka
Članovi Sindikata pomoraca Hrvatske, koji čine većinu od osamdesetak preostalih zaposlenih u riječkoj Transadriji, krenuli su s pripremama za štrajk upozorenja Upravi, nakon što već šest mjeseci nisu primili plaće.
Radio Rijeci je to potvrdio povjerenik Sindikata pomoraca u nekad moćnoj špediterskoj tvrtki Radoslav Karinja.
Članovi sindikata podnijeli su Trgovačkom sudu u Rijeci zahtjev za pokretanje stečaja nad tvrkom, a prvo ročište zakazano je za 19. travnja.
Izvor: Radio Rijeka
http://www.mojarijeka.hr/privreda/u-transadriji-pripreme-za-strajk/
izgleda da je pravna država ipak profunkcionirala, čudno, ali istinito…slijedeća postaja remetinec…:-)
Gdje je to pravna država profunkcijonirala.Ova banana,mislite.Da ima tu samo "P" od pravne države to bi već davno bilo riješeno.Dok su po firmama politički podobne osobe nema tu kruha,nažalost.Ovo je sramotno dno dna.HFP ima preko 8000 dionica i največi je dioničar na sve ovo što se dešava u TNSA nije progovorio niti riječi.To samo govori da je ovo ciljano napravljeno.Trba za jeftine novce preuzeti TNSA kao i sve ostale firme u hrvatkoj.