40.000.000 eur / 2.500 eur po m2 (što ne vjerujem, jer mi se čini da je zgrada u relativno lošem stanju, a za 2.500 eur bi se trebalo dobiti nešto novo) = 16.000 m2 NETTO poslovnog prostora. Što je oko 19.200 BRUTTO. A mislim da zgrada nema toliko. Ni približno.
Ajde Hugo stavi tu računicu, pa ćemo vidjeti kolika bi cca bila vrijednost.
ne mogu, svojedobno – u vrijeme dividende od 12000kn i objava predjsdnika NO VSE o špekulacijama glede prodaje kvarner banke i sl.- , zaletio sam se do katastra i uzeo kčbr (bila je tolika paranoja u to vrijeme da sam stekao dojam da nisam jedini koji je to tražio taj dan). poslije sam pisao zk odjelu ri suda a oni meni za 20 kn poslali zk izvadak. sjećam se da se površina poklapala s onim što je pero jednom prilikom napisao – ne glede cijene i vrijednosti nego površine. vlasnički je nekretnina čista osim neke sitne gluposti na jednom dijelu. poslije iz nekih osobnih razloga te papire sam bacio. kada bi se perodegenero sjetio površine – vjerujem da bi to bilo to. prema prikupljenim informacijama on strane agencija za nekretnine (samo tri agencije) cijene se u tom području kreću od 1200 do 1500 e/m2. jednostavno pomnoži i dodaj po volji premiju na marinu, poziciju, parking i veličinu i to je to. na kraju dodajte soli po želji.
eh da, jedna bankica je kupila u blizini derutni prostor (veliki) po cijeni od 3000 eura/m2, pa sad ti znaj tko je tu lud [undecid]
40.000.000 eur / 2.500 eur po m2 (što ne vjerujem, jer mi se čini da je zgrada u relativno lošem stanju, a za 2.500 eur bi se trebalo dobiti nešto novo) = 16.000 m2 NETTO poslovnog prostora. Što je oko 19.200 BRUTTO. A mislim da zgrada nema toliko. Ni približno.
Pa nisam ja tu cifru izmislio već tvoj kolega bauštelac koji piše pod nickom Šljunčar.
Ljudi moji,sa kakvim se vi ciframa razbacujete,pa za 45 miljuna eura može se pol Rijeke kupit…..
Imate zgradu 100 metara preko puta Transadrije i to novogradnju gdje već godinu dana ne mogu iznajmit poslovne prostore….
Treba bit optimističan ali šta je previše…..
neka je MCAP 28000 dionica * 6000 kn = 168000000 kn = 23013698 €
neka je zgrada 16000 m2 * 1500€ = 24000000 €
dakle sa tom procjenom cijene zgrade na 24mil € opet je vrijednost samo te zgrade veća od cijele tržišne kapitalizacije firme. smiješno?
neka je MCAP 28000 dionica * 6000 kn = 168000000 kn = 23013698 €
neka je zgrada 16000 m2 * 1500€ = 24000000 €
dakle sa tom procjenom cijene zgrade na 24mil € opet je vrijednost samo
te zgrade veća od cijele tržišne kapitalizacije firme. smiješno?
od kud ti površina?
Ajde ti kupi nešto novo na takvoj lokaciji,ma nema šanse.
Da se i pojavi nešto (novo) na takvoj lokaciji,koštalo bi sigurno više od 3500 eura/m2.
Mislim da upravo radi lokacije vrijedi i više od 2500 eura/m2 bez obzira na stanje nekretnine.
Pa nije Rijeka Monte Carlo,o čemu vi pričate….to je 45 miljuna eura,ogroman novac,tko to može platit?!
uzeo sam površinu iz postova ispred.
čini mi se da nisam puno fulao, da se tu negdje kreće oko 16000 sve zajedno… bilo je već dosta rasprava o tome, nemam vremena sada sve pretraživati, tu je samo jedna rasprava sa mojnovac gdje se tvrdi (provjereno[cool]) oko 15000 samo zgrada http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?p=237820&highlight=zgrada#post237820
nije ovo ekzaktna računica (i kvadrat sam otpriličio na 1500) već samo primjer paradoksa gdje jedna zgrada sama vrijedi više nego cijeli MCAP firme..
Ljudi moji,sa kakvim se vi ciframa razbacujete,pa za 45 miljuna eura može se pol Rijeke kupit….. Imate zgradu 100 metara preko puta Transadrije i to novogradnju gdje već godinu dana ne mogu iznajmit poslovne prostore…. Treba bit optimističan ali šta je previše…..
Bit će da vam je najam malo previsok [shocked].
Mislim da nema smisla raspravljati o vrijednosti zgrade. Ona je minimalno jednake vrijednosti kao i cijela tržišna kapitalizacija društva.
Prodat zgradu i bubnut bar 6000 kn dividendu po dionici, a za ostatak kupit neku kućicu i tamo se smjestit dok se ne rasprodaju sve preostale nekretnine[wink].
Ovdje treba čekat, svakome tko se malo udubio u Transadriju je jasno koliko ona vrijedi, realno……ali trenutno ne vrijedi niti 1/5 na burzi.