TNPL (Tankerska plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska TNPL (Tankerska plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@smootko
, loš ti je ratio 🙂 Nema temelja u fundamentima. Ubrzo ćeš se u to uvjeriti kad ratio ode na 3-4.

Čujte, ne kažem da je idealno, al sasvim dovoljno soka sam iscijedio.
Prvo odradio ATPL prema 360-400, preselio se u TNPL kako sam rekao, sad ponovo polako u ATPL, a ostavio sam i dio TNPL kao wildcard.
No kupnja ATPL na 15% od dna mi se čini dovoljno primamljivom da iskočim pri omjeru oko 2,5:1, pogotovo što sam izvorno gađao 2:1 🙂

S druge strane, ako pričamo o poslovanju i fundamentima TNPL.
Suhi segment je u banani i radi s minusom. Ali i kad krene oporavak ne može se očekivat neka velika zarada na handysize brodovima, bar ja mislim tako.
Od tankera, ako se ne varam imaju 5 dirty tankera.
Kolega lapad je prije par dana ovo napisao:
"A najveći ,najmlađi suezmax tanker ima TC 21.000 usd 3 year.."

Ne znam jel to točno. Ako je, onda taj plovi s minusom ili oko pozitivne nule i van igre je dok mu ne istekne taj ugovor. Ostaju 4 tankera za koja ne znam vozarine. Ako netko zna neka napiše. Hvala!
Product tankeri plove s plusom, ali to su sada brodovi TPNG, koja je oko 50% u vlasništvu TNPL. Dakle, efektivno kao da TNPL ima 1 product tanker.
Znači cijela potencijalna zarada i pokrivanje brodova koji plove s minusom spada na 4 dirty i 1 product tanker.
Sve u svemu, nedovoljno da bih propustio ATPL na ovim razinama, oko 15% od dna (MJERENO U DOLARIMA), a uzeo sam i neke druge dionice koje mi se čine potentnima.
Znam znam, BDI je nisko, posluju s minusom itd, ali nisu ružice mirisale ni kad sam ulazio u TNPL. Danas sam dokupljivao ATPL. Još uvijek imam TNPL više od ATPL.

[/quote]

dobro razmišljanje. par ispravaka

tnpl ima 56 posto tpng
tnpl ima 2 suezmaxa i 3 aframaxa. ukupno gledajući tankeri voze u plusu. vrlo stidljivom, ali zato je i cijena tu gdje je, a nije ondje gdje je bila dok su tankeri bili tiskali dolare.
tpng ima 2 product tankera, 3 stiže, a 2 će biti kupljena od ipoa. to podijelite sa 56 posto.

tpng će tnpl donijeti ne zaradu, nego preživljavanje i to je vizionarski potez uprave tnpl. ovakve bdi razine pomest će mnoge, možda čak i atpl, ali sumnjam. sa zaradom od tpng tnpl može kompenzirati prljavce i bulkere gdje kako rekoste ne cvjetaju ruže, ali panta rei, tko preživi, dočekat će lijepe dane za brodare.

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Kolega Investimir, mali ispravak
tnpl ima
3 suezmax-a i 2 aframax-a

bome da, 3 suezmaxa. moja omaška. ali drago mi je – vaš izlist mi se sviđa više od moga, ima više tonaže 🙂

@smootko, uz dužno poštovanje, loviti sada ATPL pri izrazito jasnom negativnom trendu gdje su probijene sve granice potpore do 200 kn, čini mi se kao čisto hazarderstvo. S druge strane, na TNPL je jasno da je 700 kn tehnički linija otpora a ako pogledate graf nakon 700 kn nema više prepreka do 1400 kn.

Da, moglo bi se reći da uvjeti za šoping nisu idealni 🙂

Vidite upravo taj jasan negativni trend ATPL je jedan od razloga zašto sam se iskrcavao na 700, mada mi se sad čini da je rast možda imao snage i za doći do 800 al eto. Opekao sam se kad sam prije godinu dana čekao da dođe do 440-450, pa se teatralno ispuhala sa 430 nazad na 300 skupa s mojom papirnatom zaradom.

Dakle, poprilično je očito da je ATPL u padajućem trendu, reklo bi se nož koji pada. Stoga je tek polako kupujem. Moguće je da će ići prema 200 kn? Ako se to desi pa odradim jaču kupnju na 200 nakon što sam prodavao TNPL po 700, to znači da ću postići TNPL/ATPL omjer od 3,5:1 što je za 75% bolji relativni rezultat od originalno zacrtanih 2:1 kad sam bio u obrnutom procesu, kupovao TNPL dok je bila jeftinija od ATPL koju sam prodavao.

No nemam namjeru sav novac od prodaje TNPL prebaciti u ATPL niti bih ikome savjetovao da je se nakrca dok je ovako velika neizvjesnost na bulk marketu. Napisao sam prije pola sata post na temi ATPL s nekim razmišljanjima da se sad ne ponavljam.
Imam ja i drugih pickova za koje se nadam da će opravdati prodano po 700.

Dal se ispalti kupovat na ovim razinama?

isplati ako će naftne vozarine ići još gore, a bulk odlijepiti se od dna. ne isplati se ako neće. tko zna. nitko. netko se kocka na up, netko na down, nekome smrkne, mekome osvane.

Neki očito misle da se isplati kad kupuju svaki dan. Hita skrbnički opet podebljao 200 komada. Ja sam isto već jako dugo na strani kupnje i siguran sam da Tankerska vrijedi više nego to trenutno izgleda na burzi.

@randoph
Koja je cijena bila prije 2 mjeseca. Nisam pratio.

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

ti da nisi pratio?! a nekoliko puta si spomenuo da imaš poveću količinu tnpl[emo_zacudjen][emo_namigusa]! dobro, malo sam pretjerao, nije 200%, nego 120-130%.

Pa pratio jesam nego sam mislio da mi je nesto promaklo.Kako mi je prosjek ulaska bio 300 zabrinio sam se s obzirom na tvoju konstataciju da mi je ulazak los. Inace ako TPNG uzimate za nekakvu referentnu vrijednost i kazete da vrijedi 65 onda ovo sada vrijedi 1400 mada ce ovo rijetki uspit skuzit sto pisem.

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

A za koga ovo kupuje Hita? 583 komada do 25.2. znači u tjedan dana su skupili većinu s aska…

New Report

Close